Gyógyító természet

Az aranyeres csomók természetes gyógymódja

Aranyeres csomókon értjük a végbélvisszerek tágulatait, amelyek pangás vagy egyéb okok következtében kitágulnak. Ezek a kékes-vörös csomók, akárcsak a visszeres lábakon, megduzzadnak, kiemelkednek. Aszerint, hogy ezek a csomók a végbél belső részén fejlődnek ki vagy pedig a külső részén, ahol a végbélnyíláson kitüremkednek, belső és külső csomókról beszélünk.

Az aranyeres csomók okai, megelőzése

Ezek a csomók – eltekintve attól, hogy gyakran egy más, szervezetet érintő érrendszer-megbetegedés kísérő megnyilvánulásáról van szó (szívbaj, májpangás) – leggyakrabban makacs és idült székrekedés következményei. Mindazon okok, amelyek az idült székrekedést előidézik, és annak megelőzését, valamint gyógyítását célozzák (mint az előző fejezetben felemlítettük), természetesen vonatkoznak az aranyérre is. Azonfelül arra kell törekednünk, hogy mindent elkerüljünk, ami az alhasban visszeres pangást hoz létre.

Jegyezzük meg! Aki például ülő életmódot kénytelen folytatni, igyekezzék szabad idejében az alhasi pangás meggátlása céljából szabad levegőn sokat mozogni, turistáskodni.

A fokozottabb testmozgás elősegíti és elmélyíti a légzést, ez a rekeszizom kitéréseit fokozza és előnyös hatást fejt ki az alhasi szervek vérkeringésének a javítására. A rendszeres légfürdő, a vízgyógyászat eljárásai, lemosás, ülőfürdő, váltakozó zuhanyozás, lábfürdő szintén e célt szolgálja. Egyes esetekben az aranyerek nem okoznak különösebb panaszt, a legtöbb esetben azonban, különösen nehezebb székelés esetén heves fájdalmak lépnek fel, a végbél körül kínos viszketés jelentkezik, égő érzéssel.

Vérző, gyulladt aranyeres csomók

A legkellemetlenebb azonban, ha egy belső aranyeres csomó kinyomul és kizáródik. Ez a kinyomult csomó erősen megduzzad, gyulladásba mehet át, esetleg heves lázzal. Egy másik baj, ami a beteget orvoshoz vezeti, a vérzés. A vérzés székelés közben szokott fellépni, amikor a nyomás következtében az erősen duzzadt csomó megreped. A vérveszteségnek általában nincs nagy jelentősége, feltéve, hogy nem túl gyakran és nem nagy mértékben jelentkezik; sőt mondhatjuk, hogy gyakran a vérzés – mint egy önkéntelen érvágás – előnyösen is hat, amely után a megduzzadt csomó összeesik, és a betegnek megkönnyebbülést is okoz.

A lelkiismeretes orvosnak egyes aranyeres vérzésnél meg kell győződnie arról, vajon nincs-e e betegség mögött egy rosszindulatú rákos megbetegedés elrejtve. A kezelés folyamán a kiváltó okok után kell kutatnunk, és a fentebb már említett szempontokat is figyelembe kell venni, hogy az alhasi vérpangást megakadályozzuk. Első kötelességünk rendszeres puha székletről gondoskodni, amit elsősorban nem hashajtókkal érünk el, hanem étrendi szabályokkal.

Aranyeres csomók és kezelésük

A székrekedés tárgyalásánál a diétás rendszabályokat már bőven kifejtettük, itt csak a vezérelveket ismételjük: lehetőleg növényi táplálkozás, durva, fekete korpás kenyér, tej, tejtermék. Súlyos székrekedés esetén izgató hashajtók helyett inkább olajos, langyos beöntéseket adjunk. Gyulladás ellen hideg ólomvizes borogatásokat, esetleg kamillateával. Ha a csomó kijött, igyekezzünk azt beolajozott tiszta ujjal visszanyomni. Utána vegyünk timsós-vizes ülőfürdőt.

Viszketés, gyulladás esetén kenjük be a csomót az orvostól kapott kenőccsel. Erős vérzés ellen hideg, jeges borogatásokat is adhatunk. Enyhe hashajtóteát készíthetünk a kökényvirág, rebarbaragyökér és kutyabengekéreg keverékéből, amiből reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy csészényit megihatunk. Este együnk beáztatott, főtt aszalt szilvát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.