Hátfájás

Csak annyit cipeljünk, amennyit feltétlenül muszáj!

A hátfájás ma már egyre fiatalabb és fiatalabb korban jelentkezik. A hátfájás legfőbb oka a súly, amelyet a fiatalok a hátukon cipelnek. Az ideális az lenne, ha egy gyerek vagy egy kamasz nem hordana a test­súlyánál 10-15%-ánál nehezebb terhet az isko­latáskájában vagy a hátizsákjában. Viszont a gye­rek az gyerek, vagyis hétről hétre egyre több mindent zsúfol bele a táskájába.

Itt kellene köz­belépnie a szülőknek. Legalább biztassák cseme­téjüket, hogy este pakoljon ki a táskából, és csak azt csomagolja be, ami feltétlenül szükséges más­nap.

Egy tanulmány szerint, ami 2003-ban jelent meg a texasi Archives of Disesases of Childhood-ban, a szülők 96%-a nem ellenőrzi gyermeke is­kolatáskájának tartalmát.

Mindenkit érint

Ez persze nemcsak a fiatalokra, de mindenki­re érvényes. Csak azt kellene magunkkal cipel­nünk, amire csakugyan szükségünk van, és azt is a lehető legpraktikusabb módon. Ez leginkább a táskánk típusán múlik. Ha rendszeresen haszná­lunk válltáskát, aktatáskát vagy kézitáskát, min­dig ugyanazon a vállunkon vagy ugyanabban a kezünkben hordjuk-e? Ügyelünk-e rá, hogy csak az legyen benne, ami kell?

Hátitáska és hátizsák

A legjobbnak a hátizsák tűnik, mert egyenle­tesen oszlik el benne a holmink, így egyenletesen terheli a hátunkat. Tanácsos lemérni a rendszeresen használt tás­kánk vagy hátizsákunk súlyát. Meglepően ta­pasztaljuk, mekkora súlyokat cipelünk nap mint nap. Valóban szükségünk van minderre? Rostál­juk meg őket, csak azt tegyük a táskánkba, amire szükségünk van, így megkíméljük a hátunkat is.

Visel az övén kulcscsomót vagy mobiltelefont, a farzsebében levéltárcát, zsebszámítógépet? Ké­nyelmetlenül tud ülni vagy feküdni tőlük? Ha igen, jó esély van rá, hogy olyan tartásra kény­szerül, amelyben kényelmetlenül érzi magát, ez pedig növelheti a hátfájás kockázatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.