Hátfájás

Mozogjunk, hogy ne merevedjünk le!

Mozogjunk és tornázzunk!

Lehet, hogy meglepő, de tény, hogy olvasómat arra tervezték – hacsak nem teknős vagy lajhár -, hogy mozogjon, mozogjon és mozogjon. Ezt már korábban érintettük, amikor arról volt szó, hogy ha hátfájástól szenvedünk, lehető­leg csak rövid ideig pihenjünk, kerüljük a huza­mosabb ágynyugalmat, amivel régebben vélték gyógyítani a hátfájást. Ma már nem tanácsoljuk a tétlenséget, hacsak nincs szó súlyos nyak- vagy gerinctörésről, de még ezekben az esetekben is a lehető leghamarabb újra kell kezdeni a mozgást.

Minél többet mozgunk, annál jobb

A tétlenség elgyengíti az izmokat, ami rontja az egyensúlyt, és súlyosbítja a problémánkat, továbbá ha nem használjuk őket, elmerevednek az ízületeink, az izmaink és az inak, amelyek a csontokhoz kötik az izmokat.

Thixotrópia

A thixotrópia egyes gélek és folyadékok azon tu­lajdonsága, amely révén kevésbé kocsonyásak, kevésbé lesznek mozgatás vagy valamilyen erő­behatás következtében, míg mozdulatlan álla­potban visszanyerik eredeti viszkozitásukat. Gondoljunk a fogkrémre a tubusban! Ha meg­nyomjuk a tubust, a gél félfolyékony halmazállapotban kibuggyan a tubusból, majd azonnal visszanyeri eredeti állagát a fogkefén.

Mi köze mindennek a hátfájáshoz? Az, hogy az izomrostokban, konkrétabban az izom sejtjei­ben található folyadék thixotróp tulajdonságú. Aktív állapotban félfolyékony, mint a tubusból kinyomott fogkrém, inaktívan viszkózusabb, zselészerűbb lesz.

Ugyanez történik az ízületekkel és az inakkal

Részben ez az oka, hogy reggel általában merev­nek érezzük magunkat. Nem csupán arról van szó, hogy az izmok megszokták az inaktivitást az alvás közben: az izomrostokban található folya­dék viszkozitása változott meg. Ha fáj valamink, úgy érezhetjük, hogy a moz­gás csak súlyosbíthatja a fájdalmat, ennél fogva hajlamosak vagyunk tartózkodni a mozgástól. Ez nem túl okos döntés, mert minél többet moz­gunk, testünk annál jobban megszokja az aktivi­tást, és a fájdalom szintje csökken. Ha mozgunk, kevésbé merevedünk el.

Az emberek érthetően attól tartanak, hogy ha fáj valamijük, a túlzott mozgás csak ront az álla­potukon, ám az esetek túlnyomó többségében az erőteljes mozgás segít enyhíteni a fájdalmat.

Ám ha a hátfájást ízületi gyulladás okozza, ak­kor ne próbáljuk kimozogni magunkból, mert ez károsíthatja a gyulladt izmokat. Megjegyzendő, a reumás ízületi gyulladás ritkán támadja meg a hátat.

Mindenekelőtt mutassuk meg magunkat or­vosnak, hogy diagnosztizálhassa a bajunkat. Ha reumás ízületi gyulladásban szenvedünk, beszéljük meg kezelőorvo­sunkkal, milyen mozgásokat tanácsos végeznünk. Oszteoartrózis, azaz a korral járó kopás eseté­ben viszont fontos a mozgás, amely segít leküz­deni az izmok merevségét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.