D-vitamin

A kalciumszint növelésének előnyei

Az étrendi faktor

Figyelembe véve jelenlegi étkezési szokásainkat, vagyis azt, hogy mil­liók élnek túlnyomórészt feldolgozott ételeken, azt hiszem, hogy so­kakra igaz a nem kielégítő kalciumbevitel, melynek fő oka egyszerűen a helytelen táplálkozás.

Ráadásul az egészséges táplálkozás a bőrrák megelőzésének egy kevéssé ismert, ám roppant hatékony módja.

Kutatási eredmények! Egy 1995-ben, az International Journal ofCancer hasábjain megjelent tanulmány arról szá­molt be, hogy a zsírszegény étrenden élők körében 90%-kal ritkábban fordult elő bőrrák, mint azoknál, akik sok zsírt fogyasztottak. A zsír­ban gazdag táplálkozás lerövidíti az UV-sugárzás és a rák kialakulá­sa közötti időt, és növeli a keletkező daganatok számát is. Ugyanezen cikk szerint az étrendi hatás nagysága csaknem egyenesen arányos az elfogyasztott zsírok mennyiségével és jellegével (úgy tűnik, hogy a telített zsírok segítik elő a leginkább a bőrrák kialakulását).

Sajnálatos módon az amerikai étrend az elmúlt száz évben egyre zsírosabbá vált – és ezen belül is a különösen egészségtelen telített zsí­rok bevitele nőtt a legjobban. Ez részben megmagyarázhatja a bőrrák valamint egyebek közt a cukorbetegség és a szívbetegség – előfor­dulási gyakoriságának a növekedését is.

Az átlagos amerikai étrend nagyjából 16% telített zsiradékot tartalmaz, holott a képzett táplálko­zástudományi szakértők egybehangzó véleménye szerint ennek legfel­jebb a harmada lenne megengedhető. A helyzetet tovább rontja, hogy divatba jöttek a kifejezetten zsírban gazdag táplálkozást népszerűsí­tő fogyókúrás programok (ezek közül valószínűleg az Atkins-diéía a legismertebb).

Étrendi változtatások

Eltekintve attól, hogy hosszú távon valóban beválnak-e ezek az ét­rendek, és segítenek-e az elért súlycsökkenés megtartásában, magas zsírtartalmuk miatt egész sor súlyos egészségügyi problémát okoz­hatnak, és valószínűleg növelik a bőrrák és egyéb daganatos megbe­tegedések kockázatát is. Nem feltétlenül kell azonban hagyományos diétába kezdeni ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményeket.

Elég, ha elkezdünk fokozatosan áttérni a kevesebb telített zsírt tartalmazó éte­lekre, a nagyon zsíros fogásokat – ilyen a feldolgozott ételek java része, amelyek egyébként sóban és cukorban is gazdagok, de idesorolhatók a zsíros húsok is – pedig megpróbáljuk csökkenteni vagy teljesen ki­iktatni. Sokféle kitűnő étkezési program van, amelyek az ilyen jellegű táplálkozásra helyezik a hangsúlyt.

E cikknek nem feladata részletekbe menően ismertetni a tökéle­tes étrendet, de annyit azért nyugodtan elmondhatok, hogy egy egész­séges táplálkozási program sok zöldség és gyümölcs, jó minőségű fe­hérjék (amelyekben kevés a telített zsír, bár az egészséges egyszeresen telített zsírokból viszonylag sokat is tartalmazhatnak – ilyen például a lazac), valamint teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztását javasolja.

A kalciumszint növelésének előnyei: út a fogyás felé

A becslések szerint az amerikaiak 44-at ki ebből a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez nélkülöz­hetetlen anyagból. A kalciumhiány sajnos nem jár könnyen felismer­hető tünetekkel, és az emberek évekig élhetnek vele, mielőtt valami problémát okozna.

A kalciumhiány miatti tünetek legtöbbje csak akkor válik észlelhetővé, ha a vér kalciumszintje is alacsony. Mivel azonban a szervezet igen hatékony rendszerekkel gondoskodik a vér megfelelő kalciumszintjének a fenntartásáról (még ha ez a csontok erősségének a rovására megy is), a legtöbben egyáltalán nem veszik észre kalcium­hiányos állapotukat, amíg a csontjaik jelentősen meg nem gyengül­nek és törékennyé nem válnak.

A kalciumszint növelésével járó előnyök korántsem merülnek ki az egészséges kalciumszint helyreállításában és a normális élettani fo­lyamatok biztosításában.

Az utóbbi időkben több tanulmány is össze­függést mutatott ki a megnövelt kalciumbevitel és egy sor egészség­ügyi probléma javulása között.:

Premenstruációs szindróma:

dr. Susan Thys-jacobs a New York-i St. Luke’s-Roosevelt Kórházban végzett munkája során azt találta, hogy a kalciummal kezelt nőknél 50%-kal enyhültek a PMS tünetei, míg a placebocsoportban csak 30%-os csökkenést tapasztaltak.

Kutatási eredmények! A kutatónő arra a következtetésre jutott, hogy „egyetlen más gyógyszer sem enyhíti ilyen hatékonyan e tünete­ket”. Egy másik, 2000-nél is több nő bevonásával készült tanulmány egyértelmű összefüggést talált a kalcium és a D-vitamin bevitele, illet­ve a PMS kockázata között. A szerzők megállapították, hogy „a nagy mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitele csökkentheti a PMS koc­kázatát”.

Fogyás

A Creighton Egyetemen, a Tennessee-i Egyetemen és a Purdue Egyetemen végzett kutatások során összefüggést találtak a fo­kozott kalciumbevitel és a fogyás között.

Kutatási eredmények! A munkában részt vevő tu­dósok egyike, dr. Michael Zemer arról számolt be, hogy a kalcium kulcsfontosságú szerepet játszik az elhízással összefüggő anyagcsere-rendellenességekben, és hogy a kalciumban gazdag étrend hatására olyan hormon szabadul fél a szervezetben, amely a zsírsejtek súlycsök­kenését idézi elő. A tejipar éppen ezen az alapon állítja, hogy termékei segítenek a fogyásban.

Magas vérnyomás:

Klinikai vizsgálatok során összefüggést találtak az alacsony kalciumszint és a magas vérnyomás között. Argentin kuta­tók mutatták ki, hogy a terhesség alatt kalciumot szedő nők gyerme­keinél kisebb lehet a majdani vérnyomásproblémák kockázata. A Ro­ckefeller Egyetemen végzett kutatások eredményei pedig arra utalnak, hogy a terhesség alatt szedett kalciumos táplálékkiegészítők általános­ságban is kedvezően hatnak az anya és gyermeke egészségére.

Vastagbélrák:

Az Észak-karolinai és a Cornell Egyetem kutatói sze­rint a kalcium segíthet a vastagbélrák megelőzésében.

Szélütés:

A Harvard Egyetem kutatói összefüggést találtak a maga­sabb kalciumszint és a szélütés megelőzése között.

Koleszterinszint. A Texasi Egyetem Southwestern Egészségügyi Központjának kutatói kimutatták, hogy a megnövelt kalciumbevitel csökkentheti az LDL-koleszterin (a „rossz” koleszterin) szintjét.

Az M-faktor

Valószínűleg ön is pontosan tudja, hogy nincs olyan egészséggel fog­lalkozó cikk, amely ne említené meg az M-faktort, azaz a mozgást.

Jegyezzük meg! A mozgás közvetlen módon összefügg a csontok és izmok egészségével. A mozgás és különösen a súlyzókkal végzett testmozgás — egészséges terhelést jelent a csontok számára, hogy erő­sek maradjanak, vagy még erősebbé váljanak, emellett azokat az iz­mokat is megdolgoztatja, amelyekre azért van szükség, hogy az egyén fürge és mozgékony maradjon.

A rendszeresen mozgó fiatal férfiaknak és nőknek általában na­gyobb a maximális csonttömegük, mint a nem mozgó társaiknak. A mozgás segítségével megőrizhetjük izmaink erejét, mozgáskoordi­nációnkat és egyensúlyérzékünket, és ez segít megelőzni az eséseket és az abból fakadó csonttöréseket. Ez különösen fontos az idősebbek esetében, illetve azoknál, akiknél csontritkulást állapítottak meg.

Nem feltétlenül kell bonyolult, unalmas, túl nehéz vagy nagyon megterhe­lő mozgást választani. A csontok számára az a fajta testmozgás a leg­jobb, amely a gravitáció ellenében végzett mozdulatokra késztet, még akkor is, ha „nehezékként” csupán a saját testsúly van ott, ahogyan a jóga vagy a Pilates modern formáiban. Kedvező hatásúak a rugalmas gumiszalaggal végzett gyakorlatok, a súlyzózás, a túrázás, a kocogás, a lépcsőzés, a tenisz, a tánc és persze a gyaloglás is.

Válasszon ön is valamilyen kedvére való mozgást, és végezze minél gyakrabban!

A lényeg az, hogy állandóan tapossuk a talajt, mivel ettől fog nőni a csípő és a derék iz­mainak az ereje, és így marad meg vagy növekszik az ottani csontok sűrűsége. Márpedig ezen a két területen a legnagyobb a törések koc­kázata.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.