Fájdalom enyhítése

Priapizmus tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • A hímvessző fájdalmas vértolulása és merevedése, mely szexuális inger hiányában is tartósan fellép.
  • A hímvessző elhúzódó, fájdalmas duzzadtsága.

Kialakulása

A priapizmus pontos mechanizmusa nem ismeretes, de a kutatók úgy vélik, hogy valamiképpen a hímvessző ereinek és idegeinek rendellenessége játszhat szerepet benne. A pénisz minden figyelmeztető előjel nélkül fájdalmasan megtelik vérrel, ugyanúgy, ahogy normális merevedésnél is. A priapizmusnál azonban az erekció szexuális ingerhatás nélkül lép fel, és utána sokáig megmarad. Ha nem kezelik, a priapizmus vizelet pangást okozhat, károsíthatja a hímvesszőt, és ezért maradandó impotenciát okozhat.

Figyelem! Minden olyan fájdalmas hímvessző-merevedésnél, amely 20 percnél tovább tart, s nem szexuális ingerlés hatására lépett fel, haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Ha háziorvosunkat nem tudjuk elérni, keressük fel a legközelebbi kórház sebészeti ügyeletét.

Mit tegyünk?

A priapizmus öngyógyítással nem kezelhető. Orvosi beavatkozást igénylő állapot, amelyet 3-4 órán belül el kell látni, különben maradandóan károsíthatja a hímvesszőt. Jeges pakolást ne alkalmazzunk, mert nem mulasztja el a kóros merevedést, inkább súlyosbíthatja az állapotot. Az orvosok nem ajánlják az interneten hirdetett, etil-klorid-tartalmú spray-ket sem.

Kezelés

Az erekció visszafordítása azonnal enyhíti a fájdalmat, ám épp az a probléma, hogy ezt többnyire nehéz elérni. Ha kimutatható valamilyen alapbetegség, annak kezelése a priapizmust is megszüntetheti. Ha impotencia elleni gyógyszer okozza, gyakran segít, ha a húgycsövet körülvevő szivacsos állományú barlangos testbe adrenalint vagy más érszűkítő hatású szert fecskendeznek. A másik eljárás az, hogy vékony fecskendőtűvel leszívják a barlangos szövetben pangó vért, bár ez csak átmeneti javulást eredményez. Tartósabb, ha a barlangos testben pangó vért egy mesterséges járaton elvezetik a makk felé.

Ha a priapizmust gerincsérülés okozza, az idegekhez fecskendezett érzéstelenítő enyhítheti a tüneteket. Leukémia esetén leukocitaferezissel próbálkoznak — vagyis a páciens véréből kiszűrik és sóoldattal pótolják a fehérvérsejteket. Amennyiben ezek a változatos gyógymódok nem hoznak eredményt, műtéti beavatkozás válik szükségessé.

Veszélyeztetett csoportok

A priapizmus elsősorban a fiatal és középkorú férfiakat sújtja. Nevét Priaposz görög termékenység istenről kapta. Olykor leukémia, prosztatagyulladás, húgyúti fertőzések, hólyag kő vagy szifilisz szövődményeként alakul ki. Bizonyos gyógyszerek is kiválthatják, például az erekciós zavarok ellen adott injekciók és tabletták (köztük a sildenefil), a kortikoszteroidok, a magas vérnyomás elleni gyógyszerek, a véralvadásgátlók, valamint némelyik antidepresszáns és pszichózis elleni szer. Olykor a hosszan tartó nemi ingerlés hatására is felléphet. A gerincvelőt ért sérülések is előidézhetik abban az esetben, ha a hímvesszőhöz vezető idegek károsodnak. Az esetek mintegy 75%-ában azonban a priapizmusnak nincs kimutatható oka.

Információ: Peyronie-betegség- Amikor a hímvessző elferdül

A Peyronie-betegség – melynél a pénisz egyik oldalra ferdül – a fájdalmas erekciók másik oka. A barlangos test kötőszövetes tokja az egyik oldalon megvastagodik, ami a hímvesszőt merevedéskor az egyik oldalra húzza. A közösülés gyakran fájdalmas; ám a probléma a nemzőképességet a legtöbb esetben nem befolyásolja. Ez a rendellenes állapot olykor magától elmúlik; ha nem, a péniszbe adott kortikoszteroid-vagy verapamilinjekciók (kalciumcsatornágátló, ami simaizom-lazító és értágító hatású) segíthetnek. Másik lehetőség a megvastagodott kötőszövet műtéti eltávolítása.

Megelőzés

Mivel a priapizmus oka többnyire ismeretlen, a megelőzésnek sincsenek biztos módjai. Az impotencia elleni injekciók és más gyógyszerek által előidézett kóros hímvessző-merevedés megelőzhető, ha alkalmazásukat azon nyomban abbahagyjuk, mihelyt elhúzódó vagy nemkívánatos erekciót váltanak ki. Szintén nem árt az óvatosság az impotencia elleni gyógynövénykivonatokkal, különösen a yohimbin nevű hatóanyagot tartalmazókkal szemben. Ezt egy afrikai fa kérgéből nyerik, s nagyobb adagokban egyes férfiaknál priapizmust okozott.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.