Gyermekbetegségek

Húgycsőhasadék (hypospadia) kezelése

A húgycső rendellenessége, amikor a húgy­cső külső nyílása rendellenes helyre kerül, a pénisz elülső vagy hátsó részén, esetleg a herezacskón található. Ez a veleszületett rendellenesség a pénisz görbületével jár együtt, és ilyenkor a fityma sincs teljesen kialakulva. A lágyéksérvvel és a rejtett heréjűséggel egyidejű előfordulása viszont ritka.

A húgycsőhasadék viszonylag gyakori, 300 újszülött fiúból egynél megtalálható. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy ez a betegség sajnos egyre gyakoribb. Kialakulásában a családi hajlam is jelen­tős, hiszen 20% a valószínűsége annak, hogy ha családból már valakinek van ilyen problémája, az utódoknak is lesz. Ez a hiba előfordulhat a lányoknál is, ebben az esetben a húgycső a vagina fölött vezet ki.

Okai

Nem ismertek, sejthető, hogy a nemi szervek differenciálódásában kereshető a rendellenesség oka.

Diagnózis

Az olyan gyermeknél, aki ilyen fejlődési rendellenességgel szüle­tik, születés után ultrahangvizsgálattal megnézik a húgyutakat, nincsenek-e más elváltozások. Ha rejtett heréjűségeket és vagy más fejlődési rendellenességeket is találnak, genetikai vizsgálatokat végeznek.

Terápia

Az egyetlen megoldás a sebé­szeti beavatkozás. A fiúknál, ha a húgycső vége a makkon van, tehát a normális hely­hez közel, esetleg elkerülhető a sebészeti beavatkozás, de esztétikai szempontok miatt érdemes mégis elvégezni, mert ez a műtéti művelet nagyon egyszerű. Ha viszont a nyílás lejjebb van, azért is fontos a beavatkozás, hogy elkerüljük a terméketlenséget, és hogy a gyereknek a későbbi felnőtt élete során lehetővé tegyük a normális szexuális életet. Ebben az esetben viszont a rekonstruáláshoz különféle beavatkozások szükségesek.

A lányoknál előforduló hypospadia na­gyon nehéz sebészeti műveletet igényel. A fiúknál az a tendencia, hogy megpró­bálják a műtétet minél előbbre hozni, 6 hónapos és kétéves kor közé. Az egymást követő különböző műtétek között legalább hat hónapnyi távolságnak kell lennie, és lehetőleg hatéves korra be is fejeződhet a korrekció, Így minimálisra csökkenthet­jük a pszichés problémákat, amiket az okozhat, hogy a közösségbe járó gyerek ülve pisil, s másmilyen, mint a többi fiú. (Különösen akkor, ha még ehhez görbe hímvessző is társul.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.