Házi gyógymódok

Ágybavizelés: 5 jó tanács a nyugodt éjszakákért

Az ágybavizelés – amit szerencsére majd minden gyerek kinő egy bizonyos életkorra – kényelmetlenül érinti, zavarba hozza a kicsiket. A legtöbb szülő azon­ban a várakozás mellett tenni is akar valamit. Az alábbi házi módszerek egy­szerűek, hatásosak – próbálja ki őket!

Ne csináljon belőle nagy ügyet!

„Ne dicsérjen és ne büntessen – tanácsolja a denveri ápolónő, Ann Price. – Egyszerűen cserélje le az ágyneműt, és egy szót se szóljon. A dolog magától el fog múlni. A gyerekek nem akarattal pisilnek be, vagyis ne dicsérje őket, ha száraz marad, és ne büntesse, ha nedves lesz az ágy reggelre.”

Hadd segítsen magán

A pszichológiai stressz csökkentése ér­dekében Price azt javasolja, úgy rendezze be a gyerekszobát, hogy a gyerek egyedül is tudjon ágyneműt cserélni. „Legyen kéznél egy filccel borított gumi­alátét is, amit baleset esetén a gyerek ráfektethet az ágy nedves részére. Tegyen ki egy száraz pizsamát is, így csemetéje legalább nem fogja magát »kis pisisnek« érezni.”

Riasztó riasztók

„Az ágybavizelés-riasztó sokszor hatásos – állít­ja dr. Bryan Shumaker, a Michigan állambeli pontiaci St. Joseph Mercy Kór­ház urológusa -, a türelem mindenesetre nem árt. A riasztó hangos, és mire el­csendesedik, valószínűleg mindenkit felébreszt a házban.” Az ágybavizelés-riasztók csörgő vagy zizegő hangot adnak ki, amikor a gyerek nedves. Az elképzelés szerint a hang arra kondicionálja a gyereket, hogy vizelési inger esetén ébredjen fel. Végső soron a hólyag feszülése az ébresztő jel a kicsinek.

Dr. Shumaker szerint a legtöbb gyerek erre a feltételes reflexet kialakító stratégiára hatvan napon belül reagál. Az ágybavizelés akkor tekinthető gyó­gyultnak, ha a gyerek huszonegy egymást követő éjszakán át száraz marad. A riasztók új generációja jóval kisebb, és a nedvességre is érzékenyebb, mint a tegnap óriási matracai és alátétei. Napjaink riasztói hallássegítő elemek­kel működnek, és a fenyegető nedvesség érzékelői közvetlenül az alsóneműre csatolhatok. A modern riasztókat használók között a visszaesők aránya 10-15 százalék, ami a régi modellek használóinak 50 százalékos visszaesési ará­nyával összehasonlítva jó eredménynek számít.

A hólyag izomzat erősítése

„Ha a gyerek nappal is gyakran jár WC-re, akkor érdemes kipróbálni a hólyagerősítő gyakorlatokat” – javasol­ja a Michigan állambeli Linda Jonides gyakorló gyermekápolónő. Itasson a gyerekkel napközben sok folyadékot, aztán gyakoroltassa a vizelés visszatartását olyan sokáig, ameddig csak lehetséges.

A jelszó: türelem és szeretet

„Az ágybavizeléssel küszkö­dő gyerekek nagy része kinövi a problémát – állítja dr. Shumaker -, vagyis mi­re elérik a serdülőkort, alig 1-2 százalék lesz a nedves éjszakákkal harcolók ará­nya. Legyen türelmes és megértő. Senki sem akar bepisilni, mert az kellemetlen, kényelmetlen és hideg, ráadásul »csak a kisbabák tesznek ilyet« – és egyetlen gyerek sem akar »kisbaba« lenni. Ne feledje: a jelszó türelem, megértés és szeretet.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.