Betegségek és megelőzésük

Éjszakai ágybavizelés, hogyan kerülhetjük el?

Talán a leggyakoribb betegség. Minden harmadik családban előfordul, hogy 3 éves életkor után még alvás alatt bepisil a gyermek. Az iskola első osztályában még minden hatodik gyermek ágybavizel.

Jegyezzük meg!  A 10 évesek között még 2-3%-os az előfordulása, serdülőkor után is 1%, de néhány esetben felnőttkorra is megmarad. Az életet és a munkavégzést közvetlenül nem veszélyezteti, de komoly önértékelési problémákat okozhat, ami befolyá­solja a munkavégzést, teljesítményt.

Mi lehet az oka a bepisilésnek?

Többféle ok játszhat szerepet a kialakulásában. Ezek az okok többször keverednek, és együttesen játszanak szerepet a betegségben. A csecsemő vizelése reflexes, akaratával nem tudja befolyásolni. Kétéves korra tanul­ja meg az akaratlagos szabályozást, először nappalra, majd éjszakára. De 3 éves életkor előtt nem tekintjük betegségnek. 3-5 éves életkor között is olyan sok gyermeknek van ágybavizelése, hogy ha az orvosi vizsgálatok nem mutatnak kórosat, akkor várakozunk a kezeléssel, mert ezekben az esetekben évi 17% „kinövi” a bepisilést.

Kutatási eredmények! A bepisilők 70%-ának születése óta van panasza és egyéb húgyúti, vizelési panasza nincs. Náluk egy hor­mon éjszakai csökkent szintje miatt a vese nem működik szabályosan és éjszaka sok, híg vizeletet választ ki, s ezt a normális húgyhólyag nem tudja tárolni. Éjszaka mélyebben is alszik a gyermek, s nem tud a bepisilésről.

Hogyan kezelhetjük?

Típusosán a vizelet szinte eláztatja az ágyat és ennek ellenére reggel is sokat, és hígat pisil a gyermek. Háziorvosi rendelőben könnyen igazolható és gyógyszer adására gyorsan tünetmentessé tehető a betegség. A bepisilők 15%-ának nappali sürgető vizelési késztetése, gyakori vizelése, eset­leg pár csepp ébrenlét alatti becsepegése is van, vagy visszatérő húgyúti fertőzése. Ezen többtünetű betegeknél a bepisilés oka az ingerlékenyebb, túlzott ingerlékenységű húgyhólyag. Kicsi a hólyagkapacitásuk s sokszor egy éjszaka többször is bepisilnek. Bármelyik életkorban igazoljuk az eltérést, az gyógyszerrel jól kezelhető. A bepisilők 5%-ának semmilyen más tünete, eltérése nincs.

Használ-e a tréning?

Ezeket a gyerekeket többféle gyógyszerrel, tréning­gel lehet kezelni, de a kezelést csak 6 éves életkor után érdemes elkezdeni, mert eredmény csak idősebb korban várható. A bepisilők 10%-ának nem születéstől van panasza, hanem tünetmentes évek után jelentkezik. En­nek hátterében legtöbbször pszichés probléma vagy húgyúti fertőzés áll. Ilyenkor elsődlegesen pszichológusra van szükség, de a bepisilés hosszú éveken való fennmaradása esetén másodlagosan is jelentkezhet pszichés probléma, és ilyenkor is szükség van pszichológiai kezelésre.

Hogyan kerülhetjük el az ágybavizelést?

A megelőzés fontos része, hogy ne erőszakkal végezzük a bilire szoktatást, ugyanak­kor a rendszeres, nyugodt körülmények közötti vizelést biztosítsuk a gyerekeknek. Az iskola első két osztályában az órák alatti kikéredzkedés megtiltása, nevelési cél­lal, hiba. Mindennemű büntetés tilos! A húgyúti fertőzések megelőzendők. Nyu­godt, gyermekszerető családi háttér szükséges.

Egyéb módszerek: terápia

Hároméves korban el kell kezdeni a vizsgálatokat és 6 éves életkortól min­denféleképpen, kezelni kell a gyermeket. Az első lépcső mindig a házior­vos, aki egyszerű vizsgálatokkal be tudja sorolni a különböző csoportokba a betegeket és a kezelésüket el tudja indítani. A komplikált eseteket kell gyermekvese (nefrológia) szakrendelésre irányítani.

A terápiáról tudni kell, hogy nem egy-két hetes kezelésről van szó. Sok­szor éveken keresztül kell kezelni a gyermeket, s ez sok türelmet és ki­tartást igényel a gyermektől, a szülőktől és az orvostól is. Az eredményes kezelés 3-6 hónapig folytatandó, a kezelés elhagyása csak fokozatosan lehetséges, mert a visszaesés gyakori, főleg ha hirtelen hagyták abba a ke­zelést. Az eredményes kezelés utáni visszaesés után az ismételt kezelés eredménye tartósabb szokott lenni.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.