Házi gyógymódok

Asztma: 20 lehetőség a roham megfékezésére

„Az asztma a hörgők görcsét jelenti – magyarázza dr. Péter Creticos allergológus, a baltimore-i Johns Hopkins asztma- és allergiaközpont társ­igazgatója. – A hörgőfalak hirtelen összehúzódnak, a beteg szorítást érez a mellkasában, légszomja lesz és köhögni, zihálni kezd.”

„A 40 év alattiaknál az asztma 90 százalékban allergiás eredetű” – teszi hoz­zá dr. William Ziering, fresnói allergológus. Az asztmát leggyakrabban a fák, növények, a fű pollenjei, az állati szőr, a poratka és a penész okozza. (Az allergénekről bővebben az Allergiák című fejezetben olvashat.) „A 40 évnél idő­sebbek körében ez az arány körülbelül 50 százalék. A többieknél idült szervi betegség okoz asztmás panaszokat.”

A kiváltó októl függetlenül nem szükséges, hogy az asztma életfogytig tar­tó büntetés legyen. A panaszokon ön is úrrá lehet. „Az asztma kezelhető beteg­ség – állítja dr. Ziering -, nem kell távoli országokba utazni, ha enyhíteni akar­ja a tüneteket, otthon is kúrálhatja magát.”

Kerülje a füstös helyiségeket!

Az asztmások nem dohányozhatnak, ám egy néhány éve Kanadában végzett felmérés eredményei sze­rint az asztmások környezetében sem szabad dohányozni. „Ez különösen a té­li hónapokban fontos, amikor az emberek zárt helyiségekben töltik idejük nagy részét” – mondja Brenda Morrison, a British Columbia Egyetem kutatója, aki a cigarettafüstnek az asztmára gyakorolt hatásait vizsgálta. „Ha valaki dohány­zik a lakásban, az asztmás panaszok, különösen gyermekek esetében, rosszab­bodnak.”

Ne gyújtson tüzet!

Egy újabb hasáb a tűzre vagy a fafűtésű kály­hába szintén nem használ az asztmának. „A fatüzelésű kályhák és a kandallók sok bajt okozhatnak az asztmásoknak” – állítja dr. John Carlson Virginia Beach-i allergológus. Ha mindenképpen tüzet kell raknia, győződjön meg arról, hogy a kályha és a kémény légzáró, hogy minél kevesebb részecske jusson a szobájá­ba – és a tüdejébe. Fontos a rendszeres szellőztetés és hogy a kandallónak jó huzatja legyen.

Vegyen be esténként savkötő készítményt!

Ne feküdjön le tele gyomorral, mert könnyen bekövetkezhet egy asztmás roham. „A gyo­morsav felböfögése asztmás rohamot válthat ki. Ilyenkor a gyomorsav vissza­áramlik a gyomorból a nyelőcsőbe, és fekvő helyzetben a szájüregből a légutakba juthat” – mondja dr. Creticos. „Egy helyett használjon két párnát, ha állítható az ágya, emelje magasabbra a fejrészt. Lefekvéskor vegyen be savkö­tő gyógyszert (szódabikarbónát), hogy csökkentse a gyomor savtermelését.”

A testmozgás kiváltotta asztmás rohamok csökkentése

Kocogás közben a harmadik saroknál már támad az asztmája? Ha nehéz fizikai munkát végez, hirtelen levegő után kapkod? Ha igen, akkor valószínűleg testmozgás kiváltotta asztmája van – vagyis egy elit csoport tagja.

„Az 1984-es Los Angeles-i olimpián a versenyzők 20 százaléka szen­vedett ettől – mondja dr. William Ziering. – Az átlagos népesség körében minden 10 emberből egynél fordul elő.” Ha ön is ezen „szerencsések” közé tartozik, fogadja meg dr. Ziering tanácsait.

Az orrán keresztül vegyen levegőt, ne a száján át! Ha testedzés köz­ben a száján veszi a levegőt, kiszárad a torka, és asztmás roham léphet fel. Csukja be a száját, és az orrán át vegyen levegőt.

Úszással az asztma ellen! „Az úszás az asztmások ideális sportja -mondja dr. Ziering -, mert a magas páratartalom miatt a száj nem szárad ki. De bármely, rövid terhelési szakaszokat tartalmazó mozgásforma, pél­dául a baseball, a tenisz és a golf is ajánlható.”

Csak lassan, fokozatosan! Ha egyszerre nekiiramodik, mint a szar­vas, hamar kifárad. Az asztmások tartsanak mértéket. „Melegítsen be, az­tán lassan indítson” – tanácsolja dr. Ziering.

Vigye magával asztmaellenes szereit! Vegye be őket még átöltözés előtt. „Ha a gyógyszereit 15 perccel a testmozgás kezdete előtt veszi be, minden rendben lesz” – hangzik dr. Ziering megnyugtató tanácsa.

És önnek, kedves leendő olimpikon, nincs oka aggodalomra. Az aszt­maellenes szerek nincsenek az olimpiai bizottság tilalmi listáján.

Óvakodjon a fagytól!

Kinyitja a bejárati ajtót, kilép, és megcsap­ja az Északi-sark lehelete. Mitévő legyen? „Maradjon otthon, mikor kint nagyon hideg van” – ajánlja dr. Sidney Friedlaender allergológus, a Floridai Orvosegye­tem belgyógyász professzora.

Szerezzen be egy jó nagy sálat!

Ha mindenképpen el kell mennie otthonról, fedje el a száját és az orrát. „A hideg levegő is asztmás rohamot válthat ki, de ha van egy sálja vagy maszkja, ami eltakarja az orrát és a száját, akkor meleg, nedves levegőt lélegzik be” – magyarázza dr. Friedlaender.

Segít a sivatag?

„A meleg, száraz klíma segít az asztmásoknak. Ari­zona száraz területe egykor mennyország volt az asztmások számára, de ma már nem ez a helyzet” – mondja dr. Friedlaender. A környezet az urbanizáció és az öntözéses gazdálkodás elterjedésének következtében az évek során megválto­zott. „Mostanában olyan dolgok is bekerültek a levegőbe, amelyeknek 25 év­vel ezelőtt nyomuk sem volt, így az asztmásoknak itt sem jobb, sőt egyes ese­tekben még rosszabb.”

Ha mégis költözni akar, keressen olyan meleg, száraz klímájú környéket, amely még kevéssé van felfedezve. Nyaraljon ott pár hétig és figyelje, hogy az asztmája hogyan viselkedik, meg persze, hogy tetszik-e a hely.

A légkondicionáló

„A légkondicionálás jót tesz az allergiás eredetű asztmának, de csak akkor, ha a külső levegőt nem engedi be -figyelmeztet dr. Norman Richárd allergológus, a New York-i Állami Egyetem klinikusa. – Nem szerencsés, ha autója légkondicionálója a pollendús kinti le­vegőt szívja be és azt hűti le. A hűvös, pollennel telt levegő kifejezetten rosszul hat az asztmára. Állítsa úgy be a légkondicionálót, hogy a belső levegőt keringettesse.”

Figyeljen arra, mit eszik!

Egyes ételek ugyancsak asztmás ro­hamot válthatnak ki. „Az asztmások kerüljék a tejet, a tojást, a tenger gyümöl­cseit és a mogyoróféléket” – tanácsolja dr. Carlson.

Távol a konyhától

„Már azoknak az ételeknek a szaga is rohamot okozhat, amelyekre a beteg érzékeny” – állítja dr. Carlson. Egy vizsgálat során rájött arra, hogy egyeseknél már a serpenyőben sülő tojás illata is képes aszt­más rohamot kiváltani.

Óvatosan a sóval!

A londoni Szent Tamás Kórház munkatársai jöt­tek rá, hogy az asztali só veszélyes lehet az asztmásokra. „Férfiak és gyerme­kek esetében szoros összefüggést találtunk az asztali só fogyasztása és a halá­los kimenetelű asztma között” – jelentették a kutatók.

Óvakodjon az élelmiszerek adalékanyagaitól!

„Az ételek adalékanyagai, különösen a meta-biszulfit, és valószínűleg a nátrium-glutamát is, asztmás rohamot okozhat – figyelmeztet dr. William Busse allergológus, a Wisconsini Orvosegyetem belgyógyász professzora. – A meta-biszulfit leggyakrabban a sörben, a borban, a garnélában, az aszalt gyümölcsök­ben, elsősorban az aszalt sárgabarackban fordul elő.”

Korábban szulfitokat tartalmazó oldattal beszórva igyekeztek a büfékben a zöldségeket és gyümölcsöket minél hosszabb ideig frissen tartani, de ezt a módszert betiltották. Dr. Busse szerint a legokosabb, ha „kerüli a szulfitot tar­talmazó élelmiszereket. Amikor étteremben étkezik, kérdezze meg, hogy az étel tartalmaz-e nátrium-glutamátot vagy meta-biszulfitot, és ha igen, válasszon valami mást.”

Orvosi segítség

Vegye komolyan a súlyosbodó tüneteket!

Az asztma súlyos betegség, esetenként halálos is lehet. Az elmúlt né­hány évben az asztmások halálozási aránya felfelé ívelt. „A halálozási arány évről évre nő – mutat rá dr. William Ziering -, ami szomorú, mivel az asztma kezelhető állapot. Senkinek sem kellene ebben a betegségben meghalnia.”

Vajon mi az oka az emelkedő tendenciának? „Először is a betegek nem veszik komolyan az állapotukat – állítja az orvos. – Másodszor, ha kifogy a gyógyszerük, nem pótolják azonnal, vagy megpróbálnak egy-egy súlyos rohamot orvosi segítség nélkül átvészelni.”

Honnan lehet tudni, hogy mikor van szükség orvosra? „Jellegzetesen onnan, hogy a rohamok a korábbinál gyakrabban jelentkeznek és súlyo­sabbak, illetve ha egyre több gyógyszerre van szükség a betegség kor­dában tartásához – mondja dr. Péter Creticos. – Például ha ön korábban heti egy vagy két alkalommal használta inhalátorát, most pedig naponta há­romszor-négyszer, esetleg még többször, akkor okvetlenül keresse fel or­vosát. A gyógyszerhasználat gyakorisága az, amire elsősorban figyelmet kell fordítani.” Szakértők szerint amint légzési nehézségek lépnek fel, azonnal orvos­hoz kell fordulni.

Ne szedjen aszpirint!

Az orvosi nyelvhasználatban „aszpirin trióként” ismert kifejezés az arcüreggyulladás/orrpolip, az asztma és az aszpi­rinérzékenység együttes előfordulására utal. Egyes asztmás betegeknél az asz­pirin használata életveszélyes szövődményekkel járhat. „Ha arcüreggyulladá­sa/orrpolipja és asztmája van, ne szedjen semmiféle nem szteroidtartalmú gyulladáscsökkentőt, például aszpirint vagy ibuprofent, mivel ezek súlyosbít­hatják az asztmát, sőt halált is okozhatnak” – hívja fel a figyelmet dr. Richárd Lockey, az „aszpirin triót” tanulmányozó allergológus, a Dél-Floridai Orvos­egyetem allergológiai és immunológiai részlegének igazgatója. Mivel az asz­pirinérzékenység hirtelen jelentkezhet, dr. Friedlaender szerint az a legjobb, ha az asztmás beteg egyáltalán nem szed aszpirint. „Ez a probléma nem fordul elő, ha paracetamolt használ.”

Használja az inhalátort rendeltetésszerűen!

Az inha­látor gyors segítséget nyújthat asztmás rohamok esetén – feltéve, ha megfele­lően használja. „Az inhalátor nem leheletillatosító spray. Ne fújja a torka mé­lyére, mert így nem kerül a tüdejébe – tanácsolja dr. Michael Sherman, a philadelphiai (Pennsylvania) Hahnemann Klinika pulmonológusa. – Ha pára­felhő jön ki a száján, rosszul használja az eszközt.”

Az sem helyes, ha az inhalátort bedugja a szájába és gyors egymásutánban néhányszor lenyomja a szórófejet. „Az inhalátort tartsa körülbelül 2-3 cm-re a nyitott szájtól, vegyen egy lassú, mély lélegzetet, és a belélegzés kezdete után körülbelül egy másodperccel nyomja meg a pumpát. Folytassa a belégzési a sprayezés után is, majd 3-5 másodpercig tartsa vissza a lélegzetét. „Az első befúvás megnyitja a légutakat. A második befúvás akkor lesz hatásos, ha vár 2-5 percet.”

Szükség esetén a koffein segíthet

Távol az otthonától hir­telen rájön, hogy az inhalátorát otthon felejtette. Mit tegyen, ha úgy érzi, köze­leg a roham? Ilyenkor jól jön néhány csésze erős feketekávé, ami jótékonyan hathat az asztmára, véli dr. Allan Becker, a koffeinnek az asztmára gyakorolt hatását kutató kanadai allergológus.

Az asztmások koffeintartalmú tablettái kétcsészényi kávénak megfelelő mennyiségű koffeint tartalmaznak. „A kávé hatására a betegek könnyebben lé­legeznek, enyhül a roham” – tapasztalta dr. Becker. A koffein ugyanúgy hat, mint a közismert asztmaellenes gyógyszer, a teofillin. A kávé természetesen nem he­lyettesítheti az orvosságot. „Nem kezelésként, hanem vészhelyzet esetén java­soljuk. Ha nincsenek önnél a gyógyszerei, két csésze erős kávéval időt nyer, míg magához veheti orvosságát vagy inhalátorát.”

A B6-vitamin segítségül hívása

A B6-vitamin asztma elleni hatásának felismerése egy véletlennek köszönhető. Amikor a kutatók a vitaminnak a vérszegénységre gyakorolt hatását vizsgálták, kiderült, hogy a kont­rollcsoport néhány tagja asztmás. „Napi 50 mg B6-vitamin hatására csökkent az asztmás rohamok súlyossága” – mondja a kutatást vezető dr. Clayton L. Natta belgyógyász. „A B6-vitamin asztma elleni hatékonyságát további vizsgálatok is alátámasztották” – teszi hozzá a szakember. A B6-vitamin túlzott fogyasztása nem javallt. Dr. Natta szerint egy felnőtt­nek napi 50 mg biztonságosan és folyamatosan adható. (A teljes biztonság ked­véért a B6-vitamint csak orvosi tanácsra és felügyelet mellett szedje.)

Figyelje a tüdejét!

Az asztma elleni legjobb védekezés a megelő­zés. „Ismerje fel a figyelmeztető jeleket – tanácsolja dr. Ziering. – Különösen a korai jelekre figyeljen. Ha ilyeneket észlel és azonnal reagál, képes lesz kivé­deni a rohamot. A súlyos asztmás roham nagyon ritka. Mindig egy folyamat eredményeként következik be, amibe a beteg beavatkozhat és amit megállíthat.” Ha időben cselekszik, a roham kevésbé lesz súlyos.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.