Házi gyógymódok

Böfögés: a probléma felszámolása 10 lépésben

A böfögést gyakran az úgynevezett aerofágia, vagyis a levegőnyelés okoz­za. Minden emésztőrendszerben adott mennyiségű levegő és bélgáz található, melynek összmennyisége két deciliternél valamivel kevesebb. A bélben a gáz folyamatosan pótlódik – ennek egy része lenyelt levegő, más része a bélben ter­melődik. Összességében ez körülbelül 1-2 liternyi gázt jelent 24 óra alatt, nagy­jából tízszer annyit, mint amennyi aktuálisan a bélrendszerben van. A test pe­dig igyekszik megszabadulni a fölöslegtől: egyik módszere a böfögés.

A szénsavas üdítők és a sör garantáltan böfögést okoz, ugyanakkor a nyál is kis légbuborékokat tartalmaz, amelyek nyeléskor a gyomorba jutnak. Akik az étkezések közben folyamatosan nyelik a levegőt, biztosan nem me­nekülnek. Még szerencse, hogy a böfögés házi módszerekkel gyógyítható. Oda­figyeléssel és gyakorlással csökkenthető a lenyelt levegő mennyisége, így az orvosnak is jut ideje a súlyosabb betegségek kezelésére.

Nyeljen nyugodtan!

„Az ember nyelésenként akár 75 milliliter le­vegőt is nyelhet – állítja dr. André Dubois gasztroenterológus Bethesdából, Ma­ryland államból -, és az ideges emberek ezt igen gyakran meg is teszik.”

Dr. Dubois szerint sokak problémáját az okozza, hogy egyszerűen túl sok nyálat nyelnek. „Ha megtanul uralkodni nyelési reflexein, máris nagyot lép elő­re. Ez igen egyszerű feladat – tudatosítani kell a folyamatot. Kérdezze meg ro­konait vagy barátait, mit gondolnak, nem nyel-e túl sokat, mert a legtöbben önmagukon nem veszik észre a tüneteket. Ha odafigyel, automatikusan csök­kenteni fogja a nyelések gyakoriságát” – teszi hozzá dr. Dubois.

Természetesen néhány csak önre jellemző rossz szokásnak is búcsút kell mondania:

  • Tartózkodjon a szénsavas italoktól.
  • Lassan egyen, és alaposan rágja meg az ételt, mielőtt lenyeli.
  • Egyen mindig csukott szájjal.
  • Mellőzze a rágógumit.
  • Ne igyon üvegből, dobozból vagy szívószálon keresztül.
  • Kerülje a magas levegő- és gáztartalmú ételeket és italokat, például a fagy­laltot, a felfújtakat, a sört, az omletteket és a tejszínhabot.

Szokjon le az ideges böfögésről!

Feljegyezték, hogy ások levegőt nyelők bármikor, folyamatosan tudnak böfögni, mivel a böfögés böfö­gést von maga után. Dr. Marvin Schuster, a Maryland állambeli, baltimore-i Francis Scott Key egészségközpont emésztőrendszeri betegségek részlegének vezetője szerint még rajtuk is lehet segíteni. A gyógymód egy ceruza, amelyet akkor kell bevet­ni, ha a krónikus levegőnyelők feszült helyzetekben haspuffadást tapasztalnak. „Ha egy ceruzát vagy dugót, ezek hiányában az egyik ujját a fogai közé ve­szi, a szája nyitva marad, ami gátolja a nyelést” – állítja a szakember.

Vegyen búcsút a gázos finomságoktól!

„Egy kicsit mindenki túl sokat, túl gyorsan eszik és böfög” – jelenti ki dr. Sámuel Klein, a Texasi Orvostudományi Egyetem gasztroenterológus adjunktusa. Az óráról órá­ra, napról napra böfögő emberek esete azonban más: ilyenkor krónikus böfögésről van szó. Ebben az esetben érdemes csökkenteni az olyan ételek – a zsírok, az ola­jok, például a salátaöntetek, a margarin és a tejföl – fogyasztását, amelyekből már a gyomorban és a patkóbélben gáz termelődik.

Pukkassza ki a buborékokat enyhülést hozó dimetikonnal!

A már meglévő probléma enyhítésére az emésztési szak­emberek dimetikon tartalmú gyógyhatású savkötőt ajánlanak. „A dimetikon a gyomorban lévő nagy buborékokat kis buborékokká aprózza, ami megszüntet­heti a böfögést, a bélben lévő gáz mennyiségét ugyanakkor nem csökkenti” -magyarázza dr. Klein.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.