Házi gyógymódok

Bélgázok: 5 ötlet a szélmentességre

Ennek a nyavalyának a tárgyalásakor nehéz komolynak maradni; maguk a témakörben jártas tudósok is némi humort kevernek vizsgálati eredményeik ki­értékelésébe, amikor a sikertelen kísérletekről úgy nyilatkoznak, hogy azok eredménye elszállt a szelek szárnyán. A szójáték szándékos és talán egy kicsit rosszízű is, de a dolog természete már csak ilyen, még a legmagasabb szinten is. Dr. Michael D. Levitt, a terület szakavatott ismerője így írja le saját munkáját: „Megorrontottam, hogy valami van a levegőben, ezért csaptam le a témára”.

Kollégái sem tartóztatták magukat, amikor tevékenységét így értékelték: „Ő az az ember, aki a gázok kiterjedése elméletének újraértelmezésével szelet vetett és vihart aratott”. A bélgázosság tudománytörténeti vonatkozásai sem nélkülözik az érdekes­ségeket. Hippokratész például kiterjedt kutatásokat folytatott e téren, és ókori kollégái, akik ugyanezen a területen tevékenykedtek, a pneumatika szakértői­ként voltak ismertek. Benjámin Franklin, a nagy amerikai államférfi és termé­szettudós arra kérte orvosát, hogy szabadítsa meg a „szökő levegőtől”.

Legutóbb dr. Stephen Goldfinger, az emésztési zavarok kutatója így írt: „Ha már minden kötél szakad, egy rosszalló tekintet a mellettünk állóra kihúzhat a csávából.” Valóban nehéz elmélyült tudományossággal foglalkozni a témával, de a könyv szakértő szerzői mégis kísérletet tesznek erre. Lássuk, hogyan.

Iktassa ki a laktózt az étrendjéből!

A tejcukor, más né­ven laktózérzékenyeknél, a tejtermékek fogyasztása kellemetlenségeket okoz­hat, mondja Dennis Savaiano professzor, a Minnesotai Egyetem táplálkozástu­dományi szakértője.  Az ilyen emberek vékonybelében a laktáz nevű enzim termelődése csökken vagy hiányzik (ez az enzim felelős a laktóz, azaz a tejcukor lebontásáért).

De nem csak azokat bántják a szelek, akiknek gondjuk van a tejcukor le­bontásával. Vannak mások is, akik csak bizonyos mennyiségű tejtermékeket fo­gyaszthatnak kellemetlen következmények nélkül, és nem is minden faját. Ha önben vagy kezelőorvosában felébred a gyanú, hogy kedvenc joghurtja vagy kefirje a felelős a fölös gázok termelődéséért, pár napig csökkentse az adagját úgy, hogy meg lehessen állapítani, mennyi az, amit baj nélkül el tud belőle fo­gyasztani.

Kerülje a puffasztó ételeket!

A bélgázosság egyik leggyako­ribb oka, hogy az emésztőrendszer egyes szénhidrátokat nem tud lebontani, ál­lítja dr. Sámuel Klein, a Texasi Orvostudományi Egyetem gasztroenterológusa. Azt mindenki tudja, hogy a bab és rokonai ezek közé tartoznak, azt viszont már kevesebben, hogy a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a hagy­ma, a retek, a banán, a sárgabarack, a teljes kiőrlésű liszt, a sósperec és még sok más ételféleség is felelőssé tehető a felfúvódásért.

Babos menük - gázok kifelé!

Ha szereti a babot és általában a hüvelyeseket, de a következménye­ket már nem annyira, találhat a gondjára megfelelő megoldást. Az nem vitás, hogy ezek a főzelékfélék gázosodást okoznak, bár ha alaposan megfőzzük őket, kevesebb gáz termelődik emésztésük során.

A főzés előtti beáztatás is jó hatású. Mások a nedves papírtörülközőn való érlelésüket ajánlják. Mindkét módszer lényegesen csökkenti a bélgá­zosságot okozó hatást. Egy vizsgálatban azt találták, hogy a helyzet 90 szá­zalékkal javult, ha a beáztatás után fél óráig kuktában főzték a babot.

Tartson mértéket a rostos diétában!

„Bár éppen mi, orvosok buzdítjuk az embereket a rostos ételek fogyasztására, néhány magas rost­tartalmú zöldség és gyümölcs kiválthatja a kellemetlen tüneteket”, állítja dr. Richárd McCallum professzor, a Virginiai Orvostudományi Egyetem gasztroenterológiai tanszékének vezetője.

Ha valaki egészségügyi okokból rostos diétát kezd, kezdje kis adagokkal, hogy a bélrendszere hozzászokhasson a megnövekedett terheléshez. Így csök­ken a szélszorulás veszélye és a normális bélműködés pár hét alatt nagy való­színűséggel helyreáll.

Szedjen orvosi szenet!

Az aktív szén megköti a fölös gázokat és útját állja a szélszorulásnak, mondja dr. Klein. „Az étrendi előírások betartása és az esetleg fennálló gyomor- és bélrend­szeri megbetegedések kezelése mellett a széntabletták szedése tűnik a legjobb ellenszernek. Viszont – figyelmeztet – az aktív szén más gyógyszerek egy ré­szének felszívódását is zavarhatja.” Ha receptre felírt gyógyszereket szed, cél­szerű tehát a kezelőorvossal konzultálni.

Nézzen utána más készítményeknek is!

Bár az orvo­sok közül többen a széntablettára esküsznek, a gyógyszerészek más, dimetikon tartalmú szereket is javasolnak. Míg az aktív szén molekulái magukhoz láncolják a nem kívánt anyagokat, a dimetikon hatását habzásgátló tulajdonsága révén fejti ki: megakadályozza az apró, nyálkával borított légbuborékok képződését a gyomor- és béltraktusban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.