Házi gyógymódok

Bőrgyulladás és ekcéma: 23 bőrtisztító gyógymód

Az első nyilvánvaló kérdés, amelyet felteszünk maguknak, miután a diag­nózis birtokában kiléptünk az orvosi rendelő ajtaján: „Miért éppen én? Miért engem áldott meg a sors az állandó viszketéssel és bőrkiszáradással járó ekcé­mával? Miért nekem kell szenvednem a bőrgyulladás okozta bőrpír és irritáció kellemetlenségeitől?”

Kezelőorvosa nyilván szolgál valamilyen válasszal erre a nem is olyan egyszerű kérdésre, ami bizonyára nemigen vigasztalja, de segíthet, ha tudja, nincs egyedül, szerte a világon sok milliónyian szenvednek valamilyen fajta bőr­gyulladásban. Az alábbi ötletek azoknak segíthetnek, akiknél az orvos már diagnosztizál­ta a kellemetlen viszketéssel és szárazságérzettel járó ekcémát és a bőrgyulla­dást. Szakértők szerint az ekcéma kínozta, kiszáradt, foltos, viszkető bőr meg­nyugtatásának legjobb otthoni módszere, ha az érintett felületet nedvesen tart­juk. .

Vigyázzon a cipőjével!

A nikkel mellett a bőr kikészítéséhez használt króm is okozhat allergiát. A tiszta bőrből készült cipők ezért eseten­ként problémát okozhatnak. A bőrkesztyűkkel hasonló a helyzet. Ilyenkor se­gíthet, ha más anyagból készült cipőre, illetve kesztyűre tér át.

Kerülje a száraz levegőt!

A bőrgyulladás rosszabbodik azok­nál, akik alacsony páratartalmú levegőjű szobában tartózkodnak. Dr. Howard Donsky, torontói bőrgyógyász szerint a központi fűtésű helyi­ségek levegője erősen szárító hatású. Mivel ez az ekcéma és a dermatitis tüne­teit súlyosbítja, a levegő párásítása elsőrendű fontosságú. Egy jó párologtató al­kalmazása sokat javíthat a helyzeten.

Kiütése van a nikkeltől?

„A nikkelérzékenység a kontakt bőrgyulladás talán leggyakoribb kivál­tó oka – állítja dr. Howard Donsky. – Az emberek azonban többnyire nem erre gondolnak, hanem azt hiszik, az aranyra érzékenyek.”

A nikkel okozta bőrgyulladás tízszer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál, és sokszor a fül kilyukasztása a bűnös. Érdekes módon a fül kilyukasztása a test más részein okozhat kiütéseket, ha a fülbevaló viselője nikkeltar­talmú fémmel érintkezik. A már sok éve viselt karkötők, nyakláncok és más ékszerek hirtelen irritáló tényezővé válnak.

Az alábbi tanácsok követése segíthet a bajon

Hordjon rozsdamentes acélból készült fülbevalót! A frissen kilyu­kasztott fülcimpa csak rozsdamentes acéllal érintkezzen, míg a lyuk kör­nyéke be nem gyógyul (kb. 3 hét).

Tartózkodjon hűvös helyen! Mivel az izzadság nagymértékben hoz­zájárul a nikkel okozta bőrgyulladás kialakulásához, mert a veríték kioldja a fémet, kerülje a meleg környezetet. Ha ez nem lehetséges, ne hordja a fülbevalóját, míg hűvösebbre nem fordul az idő.

Nem mindegy, milyen arany ékszert visel. Dr. Donsky azt javasolja, hogy csak minőségi arany ékszert hordjon. Ha az ötvözet 24 karátosnál gyengébb, biztosan tartalmaz nikkelt is. Minél alacsonyabb a karátszám, annál több benne a nikkel.

Ne fogyasszon magas nikkeltartalmú ételeket! Néhány bőrgyógyász arra a felismerésre jutott, hogy a nikkel okozta bőrgyulladás olyanokat is érint, akik nem hordanak nikkelből készült ékszereket. Vizsgálva a tápanya­gokat, rájöttek, hogy a sárgabarack, a csokoládé, a kávé, a sör, a tea, a dió és néhány egyéb csonthéjas fogyasztása hasonló tüneteket okozhat. Véleményük szerint ezek is magas nikkeltartalmuk révén okoznak problé­mát, ez azonban tudományosan nem bizonyított. Nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az érintett élelmiszerek fogyasztása valóban káros-e ilyen szempontból. Ha valaki azonban túlérzékeny a nikkelre, jobban teszi, ha ezekkel az ételekkel kapcsolatban is óvatos.

Azt azonban senki se gondolja, hogy egyetlen szobai párásító mindent megold, jegyzi meg dr. Hillard H. Pearlstein dermatológus. Az igazán hatékony párásítók az egész lakás levegőjét nedvesítik. Áthidaló megoldás lehet az ágy mellé helyezett párásító.

Fürödjön langyos vízben!

A bőrgyulladásban szenvedőknek sokáig azt ajánlották, hogy kerüljék a gyakori fürdést. Ez a teória az utóbbi idő­ben megdőlni látszik; néhány orvos ugyan még ezt tanácsolja ma is, azonban egyre többen vallják, hogy a rendszeres mosdás csökkenti az elfertőződés ve­szélyét és puhítja a bőrt. Az e cikkben nyilatkozó szakemberek az utóbbiak közé tartoznak. „Fü­rödjön, de inkább langyos vízben – ajánlja dr. Donsky. – A túl forró vagy túl hi­deg víz mindenképpen kerülendő.”

Pótolja a bőr elvesztett zsírtartalmát!

A közönséges szap­pan lekerülhet a fürdőszobapolcról, míg a bőrtápláló, hidratáló változat kifeje­zetten jót tesz, mert védi a bőrt a kiszáradástól. „Csak akkor fürödjön gyakran, ha utána gondoskodik a kioldott zsírtartalom pótlásáról is – hangsúlyozza dr. Pearlstein. – A zsír tartja bent a vizet, a bőr pedig a vízveszteségtől, nem a zsiradék hiányától száraz.”

A bőrlágyító (vagy ahogy a dermatológusok nevezik, zsírpótló) szappanok széles választéka kínálja magát a drogériákban. Ha az ilyen készítmények sem elég hatásosak, keressen még erősebb hatásúakat, vagy alkalmazzon gyógykenőcsöket. Kerülje az illatosított szappanokat; a bennük lévő illatanyagok is irritálhat­nak. Készíttessen inkább a gyógyszertárban mosakodókrémet, ami semleges és bőrbarát, és azt használja.

Keverjen zabot a fürdővizébe!

A tünetek enyhítésének má­sik módszere, ha kolloid állagú zabkivonatot kever a fürdővízbe, vagy akár szap­pan helyett használja a készítményt. Öntse a gyógyszertárakban kapható szert langyos vízbe. A kolloid szó ebben az esetben csak azt jelenti, hogy a zab fi­nomra van őrölve és a vízben szuszpendál. Ha szappan helyett alkalmazza, szórja az őrölt zabot egy zsebkendőbe, gumizza össze a csomagocska tetejét, merítse vízbe, facsarja ki és használja szivacsként.

Kerülje az izzadásgátlókat!

Az izzadásgátló szerek aktív ha tóanyagai különféle fémsók, köztük az alumínium-szulfát, az alumínium-klo­rid és a cirkónium-klorohidrát. Dr. Donsky rámutatott arra, hogy az említett ve­gyületek irritáló hatásúak az érzékeny bőrűekre. Ez az ártalmas hatás kevésbé jellemző a dezodorokra. A doktor az érintetteknek a benzalkonium-klorid 1 : 750 arányú vizes oldatát javasolja. A vegyszer háztartási boltokban és pati­kákban kapható. Ha valaki azonban ragaszkodna a kereskedelemben árusított változatokhoz, figyelje az összetételt, és olyat válasszon, amely allantinátot, cink-oxidot, magnézium-oxidot, alumínium-hidroxidot, trietanol-amint tartalmaz; ezek valójában antiirritánsok.

Használjon krémeket!

A krémeket és kenőcsöket gyakran hasz­nálják a bőrgyulladás és ekcéma okozta gyulladás és viszketés enyhítésére. A hidrokortizon enyhe hatású szteroid hormon. Bőrgyógyászati célra előszeretet­tel javasolják. Dr. Pearlstein szerint a félszázalékos hidrokortizon krém alkalmazása is eredményes. Fontos ügyelni a fél százalékra, mert az ennél több hatóanyagot tar­talmazó krémeknek és kenőcsöknek súlyos mellékhatásai lehetnek. Orvosi fel­ügyelet nélküli használatuk tilos. Arcra szteroidot csak orvosi előírásra szabad kenni, mivel nagy adagban bőrsorvadást és egyéb mellékhatásokat okozhat.

Hordjon pamutszövetből készült ruházatot!

Dr F. Romano, a New York-i Cornell Egyetem klinikusa a pamut elsőbbségét hang­súlyozza a műszállal és különösen a gyapjúval szemben. A fehérnemű semmi­képp se legyen viszketést okozó szintetikus anyagból, kövesse az alakot, de ne legyen szűk. Azon túl, hogy az ilyen ruhadarabok túlzottan ráfeszülnek viselő­jükre, csak fokozzák a viszkető érzést.

Ne viseljen műkörmöt!

Egy clevelandi klinikai alapítvány ku­tatásai szerint az akril alapú műanyagok a dermatitis gyakori kiváltói. Az ilyen anyagból készült műköröm felelős lehet a kontakt bőrgyulladásért, továbbá iz­gathatja a szemet, az orrot és a légutakat.

Korábban csak a manikűrös dolgozott velük, ma azonban kaphatók otthon felragasztható műkörmök is. Lehet, hogy manapság kevesebb bajt okoznak, mi­vel a korszerűbb termékek fixálóoldatai közül egyre kevesebb tartalmaz formal­dehidet és polimereket. Ha arra gyanakszik, hogy allergiás tüneteihez a műkörmöknek is közük van, az egyetlen, amit tehet, hogy felhagy a viselésükkel.

Készítsen hideg borogatást!

A hideg vizes borogatás enyhí­ti a bőrgyulladás okozta viszketést és csillapítja a fájdalmat. Dr. Romano arra biztatja az embereket, hogy víz helyett használjanak tejet, mert az hatásosabb: „Öntsön kevés tejet egy jégkockákkal teli pohárba és hagyja állni kis ideig. Majd nedvesítsen be vele egy gézpárnát, és nyomja rá néhány percig a gyulladt felü­letre. Ha kiszáradt a kötés, nedvesítse be újra, és folytassa a kezelést körülbe­lül tíz percen át.”

Dr. Romano nem javasolja a módszerét azoknak, akiknél a dermatitis vagy az ekcéma már nagy, összefüggő felületet érint és váladékozik. Más bőrgyógyászok úgy vélik, hogy a napi többszöri hideg borogatás ilyen esetekben is jó­tékony hatású. Ha végül is nem tapasztalható változás, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni.

Orvosi segítség

Báránybőrbe bújt farkas

Voltak olyan idők, amikor a farkasok még szabadon barangoltak Eu­rópában és Ázsiában. Esetenként az emberre is rátámadtak. Akik túlélték a nem kívánt találkozást, és az arcukon is megsebesültek, egész életükön át viselték a „farkas jegyét”. A vörös színű bőrelváltozás azonban olyano­kon is megfigyelhető volt, akik nem keveredtek küzdelembe állatokkal. A hasonlóság okán a rendellenességet „bőrfarkasnak”, latinosan „lupus”-nak nevezték.

Ma már ismert, hogy a lupus tulajdonképpen annak a tünete, hogy a szervezet megtámadja saját szöveteit. Két formája lehet: csak a bőrön je­lentkező, vagy a bőr mellett több belső szervet is megtámadó. Erős nap­fény, bizonyos gyógyszerek és érzelmi válság is okozhatják az elváltozást.

A farkasjegy valójában elnagyolt pillangóalakot formázó, foltokban je­lentkező, piros bőrkiütés, amely az arcon és az orrnyergen tűnik fel a leg­gyakrabban. Ha a folt elmúlik, másutt újra kiújulhat. A pikkelyes képletek viszketést okoznak. Az érintett emellett erős ízületi fájdalmaktól, láztól és tüdő- és vesegyulladástól is szenvedhet. Ha felfedezné magán ezeket a tüneteket, sürgősen forduljon orvoshoz, mert ezek otthon nem kezelhetők.

Hűtse le a bőrét kalaminnal!

„Akaiamin, vagy más néven ko­vacinkérc oldata többfajta, váladékozó kiütés kiszárításához alkalmas – állítja dr. Romano. – A kereskedelemben kapható mentől és fenol hozzáadása még ha­tékonyabbá teszi a viszketést enyhítő keveréket.”

Ellenőrizze étrendjét!

Az egyes ételekkel szembeni túlérzékeny­ségnek nagy szerepe van a gyermekkori dermatitis kialakulásában, mondja dr. Pearlstein. Különösen a hatévesnél fiatalabbaknál gyakori, így náluk javulás ér­hető el az étrend megfelelő beállításával.

A gyermekeknél a tojást, a narancslevet és a tejet hagyományosan ekcé­makeltőnek tekintik. Dr. Pearlstein azonban nem okolná ezeknek az élelmisze­reknek mindegyikét. A szülők a kezelőorvossal konzultálva próbadiéták segít­ségével kiszűrhetik az ártalmas ételeket. Az étrend helyes megválasztása két­éves kor alatt hozhat kielégítő eredményt, a hatévesnél idősebbeknél pedig a táplálkozási allergia már nem játszik döntő szerepet a bőrgyulladások kialaku­lásában.

A felnőttek diétájának megválasztásához már jóval szabadabb kezet ad a doktor. Ha valaki úgy érzi, hogy egy bizonyos étel ront az állapotán, hagyja ki étrendjéből és ellenőrizze a hatást. Ha javulás észlelhető, valószínűleg ételal­lergiáról van szó.

Kerülje a hirtelen hőmérséklet-változást!

„Akömyezet hőmérsékletének gyors változása kedvezőtlenül befolyásolhatja az ekcémát – mondja dr. Donsky. – Meleg szobából a téli hidegbe, vagy légkondicionált he­lyiségből a meleg tusolóba lépve a viszkető érzés fokozódik.” Mint általában, ebben az esetben is a réteges öltözködés és a pamutból készült ruhák viselése a legjobb ellenszer. A szakorvos hangsúlyozza, hogy az érintetteknek tartózkod­ni kell a forró fürdőtől és zuhanytól; egy kis óvatossággal és előrelátással je­lentős javulás érhető el.

Fehér WC-papírt használjon!

Mivel a festéket tartalmazó te­kercsek irritáló hatásúak lehetnek, az egyszerű fehér papír a legjobb megoldás, állítja dr. Donsky.

Válassza meg körültekintően a baba testápolóját!

Mivel ezek a termékek magas víztartalmúak és párolgáskor még inkább szárítják és izgatják a baba bőrét, ekcémás babák számára nem javallottak. Az össze­tevők egy része, például a lanolin és az ásványi olajok ugyancsak allergének. Dr. Romano inkább a krémek használatát ajánlja.

A természetgyógyász közbeszól

A jótékony ligetszépe

A növény hatását vizsgáló kutatások kezdetben biztatónak tűntek. Egy angol orvosi folyóiratban közölt cikk szerint a ligetszépeolajat tartalmazó kapszulák látványos javulást hoztak ekcémától szenvedőknél. Más tanul­mányok nem erősítették meg ezt az eredményt, és a szakmai vita még nem dőlt el.

„A ligetszépeolaj meglehetősen nagy sajtót kapott, de úgy gondolom, érdemtelenül. Hatékonyságára nincs semmilyen tudományos bizonyíték” -állítja dr. Pearlstein. Kollégája, dr. Romano szintén szkeptikus: „Hallottam ugyan arról, hogy a súlyos ekcémát a ligetszépe-kivonat jótékonyan befo­lyásolja, de meggyőződve azért nem vagyok erről”. Akik mindezek ellenére e szerhez folyamodnak, számoljanak azzal, hogy a kúra legalább hat hónapos és meglehetősen sok, drága kapszulát kell beszedni ez idő alatt. Ráadásul hamisítják is a készítményt, így ha túl olcsó, és a gyártója ismeretlen, nem tanácsos megvenni.

Karbamidot a kiütésekre!

„A karbamidot tartalmazó szerek ki­válóan alkalmasak a viszketés enyhítésére – állítja dr. Pearlstein. – Sebpörkösítő hatásúak, és leggyakrabban olyankor alkalmazzák őket, amikor a bőr a dörzsö­lés és horzsolás hatására már kissé megvastagodott.” A tejsavat tartalmazó ké­szítmények is jó eredménnyel használhatók.

Mikor szedjünk antihisztamin-tartalmú szereket?

Az antihisztaminok gátolják a hisztamintermelést, enyhítve a klasszikus aller­giás panaszokat is, köztük a fejfájást, az orrfolyást és a viszketést. Dr. Romano ezért a gyógyszertári forgalomban kapható antihisztamin-készítményeket az ekcéma jó ellenszereként tartja nyilván. Az antihisztaminok megakadályozzák, hogy a hisztamin kifejtse hatását, így csökkentik a viszketést is. Arra azonban ügyelni kell, hogy a kielégítő ered­ményhez néha nagy adagok szükségesek, és a mellékhatásként jelentkező tom­paság, bódultság gondot okozhat autóvezetéskor és gépek kezelésekor.

Egyszer mosson, kétszer öblítsen!

Az ekcémában vagy bőrgyulladásban szenvedő emberek ruháinak a kimosásakor nem annyira a mo­sószer megválasztása, mint inkább az öblítés a fontos, figyelmeztet dr. Romano: „Győződjön meg arról, hogy a ruhán nem maradt-e mosószer. Ne használ­jon túl sok mosószert és öblítsen alaposan” – ajánlja. Más bőrgyógyászok mosópor helyett reszelt babaszappan használatát ja­vasolják.

Keresse fel szemorvosát!

A minnesotai Rochesterben műkö­dő Mayo Klinikán egy 492 alanyra kiterjedő, húszéves vizsgálat során azt ta­lálták, hogy a súlyos bőrgyulladásban szenvedők 13 százalékánál szürke hályog is fellépett. Dr. Pearlstein következtetése szerint tehát a bőrgyulladásban szen­vedők nagyobb eséllyel számolhatnak ezzel a szembetegséggel. Az érintettek ezért jól teszik, ha időnként szemorvosi vizsgálaton vesznek részt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.