Házi gyógymódok

Divertikulózis: 21 ajánlott módszer a gyógyítására

Korábban, körülbelül a huszadik század elejéig, a divertikulózis azon be­tegségek közé tartozott, amelyekről az orvosok inkább csak hallottak, de nem­igen volt alkalmuk vele kapcsolatban tapasztalatot szerezni. A harmadik világ országaiban mind a mai napig ritka ez a betegség. Nem úgy a fejlett országok­ban, ahol az emberek többnyire gyárilag feldolgozott ételeket fogyasztanak.

A divertikulózis szerzett betegség, kialakulását a magas fokon feldolgozott, rostban szegény ételek fogyasztása okozza, állítja dr. Paul Williamson, a floridai Orlandóban működő egészségközpont sebésze. (A rostok segítik a béltarta­lom továbbjutását, így csökkentik a vastagbél falára ható nyomás idejét és mér­tékét.)

A rostban gazdag étrendről

Ma már ismert, hogy a rostban gazdag étrend (napi 30-35 g rost) fo­gyasztása a divertikulózis megelőzésének legjobb módja. Azt viszont ke­vesen tudják, mennyi rostot tartalmaznak az egyes ételek, illetve hogyan lehet a diétát úgy összeállítani, hogy az étkezés ne egy bögre korpa fo­gyasztására korlátozódjon.

Íme, néhány tipp az átálláshoz:

  • Fehér kenyér helyett fogyasszon teljes kiőrlésű gabonából készültet.
  • Sütemény helyett egyen inkább gyümölcsöt (bogyósokat, banánt, ba­rackot stb.).
  • Egyen több vegetáriánus ételt.
  • Ha kompótot készít, ne távolítsa el az alma, a barack és a körte héját.
  • Fogyasszon aszalt gyümölcsöket (mazsolát, sárgabarackot).
  • Egyen több babot.
  • A zöldséglevesbe tegyen árpát.

Száz év alatt sok minden változott

A kutatások és vizsgálatok kimutatták, hogy a 60 éven felüliek több mint felénél jelen van a betegség. A divertikulózis oka, hogy a bélben felhalmozódó salakanyagok nyomása miatt a bélfal több he­lyen elvékonyodik és zsákszerűén kitüremkedik. Nevét is innen kapta -divertikulum a neve a kb. Szőlőszem nagyságú zsákocskáknak.

A kóros elváltozás kontrasztanyaggal végzett röntgennel is kimutatható, de sok ember nem kerül a készülék elé, így nem is tud arról, hogy a divertikulózis áldozata, mutat rá a betegség rejtett természetére Sámuel Klein professzor, a Texasi Orvostudományi Egyetem gasztroenterológusa. A divertikulózis csak az esetek tíz százalékában alakul át divertikulitisszé, ami a vastagbélfal fájdalmas, gyakran súlyosabb következményekkel járó gyul­ladása. Szerencsére több hatásos módja van a divertikulózis kezelésének és min­denekelőtt a megelőzésének, amelyekről az alábbiakban lesz szó.

Fogyasszon rostban gazdag ételeket!

Az embernek naponta átlag 30 g rost bevitelére van szüksége, állítja dr. Marvin Schuster, a ma­rylandi Baltimore-ban működő Francis Scott Key Egészségközpont egyik rész­legének vezetője. „A korpában található rostok a leghatékonyabbak” – mondja.

A növényi szálas anyagok nem engedik, hogy a béltartalom kiszáradjon, vizet kötnek meg, így a bélsárt a belek mozgása könnyebben juttatja tovább. A barna kenyér és az összes teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérféle sok kor­pát tartalmaz. Az is jó megoldás, ha korpát szór az ételére. A növények és gyümölcsök ugyancsak rostban gazdagok, szögezi le dr. Klein, és hozzáteszi, hogy a gyümölcsöket legjobb nyersen fogyasztani, mert a belőlük készült ivólevek már nemigen tartalmaznak rostokat.

Fokozatosan növelje a rostbevitelt!

„Ahhoz, hogy az emésztőrendszer alkalmazkodni tudjon, fokozatosan, 6-8 hét alatt célszerű el­érni a kívánt rostmennyiséget” – javasolja dr. Klein.

Ha étrendjében nem szerepel elég rost, pótolja!

A bolhamag útifű ugyancsak természetes rostforrás. Kivonatát gyógyszertári ké­szítmények is tartalmazzák.

Igyon sok folyadékot!

Dr. Klein naponta legalább 6-8 pohár víz megivását tartja szükségesnek, mivel a víz és a rostok kombinációja kiváló el­lenszere a székrekedésnek és az azt követő divertikulózisnak.

Ha a széklet ürítése csak erőlködve megy, a bélfalakon képződött zsákocskák egyre nagyobbak lesznek, figyelmeztet a székrekedés veszélyére dr. Schuster.

Orvosi segítség

Amikor már komolyra fordul a dolog

Ha valaki hosszú életű, nagyobb az esélye arra, hogy divertikulózisa, vagy ami még rosszabb, fájdalmas divertikulitisze alakuljon ki. Ők különö­sen figyeljenek oda az intő jelekre. Láz és alhasi fájdalmak utalhatnak arra, hogy az eredetileg enyhébb tünetegyüttes divertikulitisszé fejlődött; efölött már nem szabad elsiklani, figyelmeztet dr. Schuster. Ennél a kórképnél elrepedhet a bélfal és vérzés is felléphet, ami nem kimondottan gyakori, de a bélgyulladás elhanyagolása végzetes lehet, fi­gyelmeztet dr. Albert J. Lauro.

A tünetek jelentkezésekor okvetlenül orvoshoz kell fordulni. Megrémül­ni azonban nem kell, mert a gyógyulás esélyei jók. Végül is csak egy fer­tőzésről van szó, amelyet pihenéssel, diétával és antibiotikumokkal vi­szonylag könnyen ki lehet kezelni.

 Vonuljon el a toalettre, amikor az inger fellép!

Ha nem engedelmeskedik a természet parancsának, tönkreteheti mindazt, amit ad­dig a rostos, folyadékban gazdag étrenddel elért. „Ne nyomja el tartósan az in­gert, és adjon szabad utat a bélmozgásnak” – ad megszívlelendő tanácsot dr. Williamson.

Tornázzon!

„Az altestét és a csípőjét erősítő gyakorlatok a vastagbe­let is átmozgatják, így segítik a bélsár továbbítását és a székletürítést” – szöge­zi le dr. Klein.

Ne használjon végbélkúpot!

A szer gyors enyhülést adhat székrekedés esetén, a bél mozgásának azonban nem tesz jót. A szervezet könnyen hozzászokik a kúphoz, és később egyre több hashajtót igényel, vagyis nincs szabadulás az ördögi körből, magyarázza el az intelem mögöttesét dr. Klein.

Forduljon a természet patikájához!

Az aszalt szilva, a belőle készült ivólé és a gyógyteák kiváló hashajtók. Ezek a legtöbb szakboltban és patikában nagy választékban kaphatók.

Ne dohányozzon!

„Az egyébként is ártalmas dohányzás a divertikulózis tüneteit is súlyosbíthatja” – állítja dr. Albert J. Lauro, a New Orleansban működő Charity Kórház sürgősségi osztályának főorvosa.

Finomított és feldolgozott ételeket csak mértékkel fogyasszon!

Ezt a tanácsot más szempontból is érdemes megfogadni, a divertikulózis esetében azonban még inkább indokolt betartani. Egyszerűen arról van szó, hogy az alacsony rosttartalmú ételek elveszik a helyet az egész­ségesebb táplálék elől.

Az olajos magvakat jól rágja meg!

A kellőképpen fel nem aprított mogyoró, dió és társaik betokosodhatnak a vastagbél kitüremkedései­ben és ott gyulladást okozhatnak. Ha valakinek már volt vastagbélgyulladása, jobban teszi, ha tartózkodik a magvakat tartalmazó ételektől.

Tartson mértéket az alkoholfogyasztásban!

„Egy-két pohár naponta még nem ártalmas, sőt kis mértékben javíthatja a vastagbél pe­risztaltikáját” – ad némi felmentést a szeszes italokkal élőknek dr. Schuster.

Kerülje a koffeint!

„A kávé, a csokoládé, a teák és a kólafélék ir­ritáló hatásúak”, állítja dr. Williamson.

Vizsgálja felül táplálkozási szokásait!

Egyes, a fentiek ben nem említett ételek is felelősek lehetnek a béltraktus működési zavaráért és károsodásáért. Próbálja meg kiszűrni ezeket az étrendjéből, ajánlja dr. Williamson.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.