Házi gyógymódok

Elszíneződött fogak: 7 ragyogó ötlet

Gondoljon egy szép porceláncsészére. Naponta töltse meg kávéval és üdí­tőitalokkal, tegye ki hidegnek és melegnek, dohányfüstnek és alkoholnak. Te­gyen bele élénken színezett ételeket. Azután mosogassa el erős folyékony mo­sószerrel. Egy idő után apró pöttyök jelennek meg a porcelán felületén, és a hajdani szép fehér csésze elkoszolódott, avítt látványt nyújt. A fogak is olyanok, mint ez a finom porceláncsésze. Eleinte ragyogóan fe­hérek, de aztán jön a kóla, a tea, a cigarettafüst, a savas gyümölcslé, a különfé­le színes ételek napi háromszori vagy többszöri támadása, és a fogak elszíne­ződnek.

Nem mintha a fogaknak hófehéreknek kellene lenniük, természetes színük a világossárga és a halvány sárgás-piros, mondja Roger P. Levin, a baltimore-i Általános Fogászati Akadémia elnöke. A korral aztán egyre inkább sötétednek.A fog felszíne berepedezik, megkopik, kis rések nyílnak a fog kevésbé ke­mény belső anyaga, a dentin felé, amely magába szívja az ételek színét. A szennyeződés a fogakon képződött lepedékhez, a fogkőhöz tapad és a fogkö­zökben, a nehezen hozzáférhető résekben és zegzugokban felgyülemlik.

„Igen sokféle fogszennyeződés létezik” – állítja dr. Ronald I. Maitland, New York-i kozmetikai fogász. Elszennyeződést okozhat az antibiotikum-kúra, a szervezet anyagcseréjének felborulása és a magas láz is. Ezeket szakembernek kell rendbe hoznia. A mindennapos szennyeződéseket azonban, amilyeneket például a kávé és cigaretta okoz, házilag is el lehet tüntetni. Ehhez nyújtunk néhány ötletet.

Minden étkezés után mosson fogat!

Ha rendszeresen és alaposan tisztítja a fogait, kisebb a valószínűsége, hogy a szennyeződés meg tud rajtuk kapaszkodni, mondja dr. Levin.

Fényesítse a fogait szódabikarbónával!

Keverjen össze szódabikarbónát annyi hidrogén-peroxiddal, hogy fogkrém sűrűségű masszát kapjon, ajánlja dr. Levin. Ezzel alaposan súrolja meg az elszíneződött te­rületet, vigyázva, hogy az ínyét ki ne dörzsölje. Ne használjon túl sok peroxidot, mivel az könnyen kimarhatja a száját.

A lepedék kimutatása

Öblögessen olyan oldattal, amely meg­mutatja, hogy a fogmosás után hol maradt a fogain lepedék. Ezeken a helyeken a fog később elszíneződik, és kilyukad, ha nem javít a fogmosási technikáján, figyelmeztet dr. John D. B. Featherstone fogorvos.

Öblítsen, öblítsen, öblítsen!

„Minden étkezés után öblítse ki az ételmaradékot a fogai közül” – tanácsolja dr. Maitland. – Ha nem tud kimen­ni a mosdóba, akkor az asztalnál ülve egy korty vízzel öblögessen, és végül nyel­je le.”

Használjon elektromos fogkefét!

„Az elektromos fogkefe jobban eltávolítja a fogakról a lepedéket – mondja dr. Maitland. – A felméré­sek szerint 98,2 százalékos hatékonysággal.”

Próbálkozzon szájöblítő folyadékkal!

Az antibakteriális hatóanyagú száj öblítőszerek csökkentik a lepedékképződés mértékét, állítja dr. Featherstone.

Az erős súrolás árt

„Ha felmerülne az ötlet, hogy kipróbáljon egy manapság divatos fogfehérítő csodakezelést, gyorsan beszélje le magát ró­la – figyelmeztet dr. Maitland. – Hatásosnak tűnhet, de olyan, mintha a kony­hai pultot smirglivel tisztítaná. Leszedi az elszíneződést, de egyben a zomán­cot is kikezdi. És ahogy vékonyodik a fogán a zománcbevonat, úgy tűnik elő egyre jobban a dentin, ami pedig sötétebb színű. Ezért olyan lesz a foga, mint­ha elszíneződött volna.” A túl erős dörzsöléssel is vigyázzon. Attól, hogy erősebb, még nem jobb, figyelmeztet dr. Maitland. A durva fogkefe és a jó sok izommunka legalább annyit árthat a fognak, mint egy zománccsiszoló fogkrém.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.