Házi gyógymódok

Emlőfeszülés: 16 fájdalomcsillapító javaslat

Állapotos, és alig hiszi el, hogy ez a karikatúraszerűen megnőtt mell ön­höz tartozik? Éjjel nem tud kényelmesen aludni? Talán a menstruáció jelzi kez­detét, amikor a habkönnyű selyemkombiné, amit reggel vett fel, minden moz­dulatra dörzsöli, mint a csiszolópapír? Esetleg még mindig az a daganat foglalkoztatja, amit a havi önvizsgálat alkalmával talált, bár a szövettan bebi­zonyította, hogy negatív?

Ha igen, üdvözöljük a jóindulatú emlőelváltozások csodálatos világában. Nincs egyedül. Becslések szerint Észak-Amerikában a nők hetven százaléka szenved jóindulatú, de kényelmetlen emlőelváltozásoktól.

A terhesség alatt vagy a havivérzés előtt fokozódó emlőérzékenység a női nemi ciklus során ciklusosán változó ösztrogénnek és progeszteronnak köszön­hető. Ezek a hormonok szabályozzák a tejtermelő mirigyek sejtjeinek osztódá­sát. Hatásukra a mirigyek körüli terület megdagad, a vérellátás fokozódik, a sej­tek közti térbe folyadék szivárog. A folyadékkal telt szövetekben az érzőidegeket nyomás éri, ezért érez fájdalmat.

Orvosi segítség

Jóindulatú? Csak az orvos tudja biztosan

Jóindulatú emlődaganata van. A havi önvizsgálat közben még egyet talált. Vajon ez is jóindulatú? Nem tudhatja biztosan, ezért ha újabb daga­natot észlel, újra menjen el orvosához. Az orvos elrendelheti, hogy a da­ganatból szövetmintát vegyenek, vagy tűvel leszívja a ciszta tartalmát.

Kerry mcginn ápolónő szerint az emlődaganatok 90 százalékát nem az orvos, a nővér vagy a mammográfiás szűrés mutatja ki, hanem maguk az érintettek veszik észre, vagyis azok, akik rendszeresen ellenőrzik és vizsgálják magukat. Az a legcélszerűbb, ha az önvizsgálatot a várható vérzés előtt egy héttel végzi, mert a daganatok ebben az időszakban tapinthatók ki a legnagyobb biztonsággal. Lehetséges, hogy a ciklus további részé­ben újra eltűnnek.

A természetgyógyász közbeszól

A ricinusolaj enyhülést hozhat

Az emlőgyulladást dr. Christiane Northrup szerint ricinusolaj-borogatással csökkentheti, ami az enyhébb emlőfertőzések ellen is hatékony lehet.

Szerezzen be hidegen sajtolt ricinusolajat, egy kendőt, egy műanyag fóliát és egy elektromos melegítőpárnát (nagyobb gyógyszertárakban kap­ható). Az olajjal megnedvesített kendőt hajtsa négyrét, helyezze a mellére, takarja be a műanyag fóliával, majd tegye rá a melegítőpárnát. A párnát először állítsa közepes hőfokra, majd kapcsolja olyan melegre, amilyet csak el tud viselni, és hagyja az emlőn egy óra hosszat.

„A hidegen sajtolt ricinusolajban lévő anyag serkenti a fehérvérsejtek működését, így elősegíti a fertőzés gyógyulását” – magyarázza dr. Northrup. Eredmény többnyire 3-7 napos borogatás után mutatkozik.

A masztopátia néven ismert elváltozás nem a mirigyeket, hanem az emlő állományában lévő zsírsejteket, kötőszöveteket és egyéb, a tej termelésében vagy szállításában közre nem működő sejteket érinti. A kiváltó októl függetle­nül azonban ugyanaz a stratégia segít az enyhülésben és a gyógyulásban. Ol­vassa el szakembereink tanácsait.

Változtasson étrendjén!

Fogyasszon alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételeket. Egyen teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, zöldsé­geket, magvakat. „A Tufts Orvosegyetemen végzett vizsgálat bebizonyította, hogy a fenti diétát alkalmazó nők ösztrogénszintje csökkent” – mondja dr. Christiane Northrup, a Vermonti Egyetem orvosi kollégiumának szülész-nő­gyógyász docense. Ha kevesebb az ösztrogén, enyhébb az emlőfeszülés.

Tartsa a súlyát!

Próbálja meg nem túllépni a magasságának meg­felelő testtömegértéket. „A nagymértékben túlsúlyos nőknél a súly vesztés csil­lapíthatja az emlőfájdalmat” – mondja Kerry mcginn ápolónő, A jóindulatú em­lőelváltozások című könyv írója.

A nőknél a zsír úgy viselkedik, mint egy ösztrogéntároló és -termelő mi­rigy. Ha valaki túlsúlyos, a szervezetben a kelleténél több ösztrogén keringhet. „Az emlő szövetei pedig nagyon érzékenyek a hormonokra” – magyarázza dr. Gregory Radio, a pennsylvaniai Allén Town Kórház reproduktív endokrinoló­giai osztályának vezetője.

Sok vitamint! „Fogyasszon C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és B-vitaminokban gazdag ételeket – tanácsolja dr. Northrup -, mert ezek emelik a prosztaglandin-E szintjét, amely gátolja a tejelválasztást serkentő prolaktin ter­melődését.”

Mellőzze a margarint és a hidrogénezett zsírokat!

„A hidrogénezett zsírok megzavarják azt a folyamatot, amelynek során a szer­vezet az ételből származó esszenciális zsírsavakat gamma-linolénsavvá alakít­ja” – mondja dr. Northrup. A gamma-linolénsav nagy szerepet játszik a prosztaglandin-E termelésében.

Maradjon nyugodt!

A stressz hatására a mellékvesében termelő­dő adrenalin is hat a gamma-linolénsav átalakulására.

Mondjon le a koffeinről!

Akoffein emlőfeszülésben játszott sze­repe nem bizonyított. Vannak ugyan olyan vizsgálatok, amelyek szerint okoz­hat emlőfeszülést, más tanulmányok azonban ezt nem támasztják alá. Thomas J. Smith, a New England Egészségügyi Központ emlőegészségügyi központjá­nak igazgatója szerint ugyanakkor „egyes nőknél a jóindulatú emlőelváltozás fájdalmai és egyéb tünetei jelentősen javultak, miután mellőzték a koffeint -a kávét és az összes koffeintartalmú üdítőitalt, teát és fájdalomcsillapítót.”

Felejtse el a csípős kolbászos pizzát!

„A magas sótar­talmú ételek vízvisszatartást idéznek elő” – állítja dr. Yvonne Thomton, a Cornell Egyetem szülészet-nőgyógyászatának társprofesszora. Ez különösen a havivér­zés kezdete előtti hét-tíz napban fontos.

Ne szedjen vízhajtót!

Való igaz, hogy a vízhajtó segít eltávolíta­ni a szervezetéből a folyadékot, vagyis az emlőduzzanatot is csökkenti, ám az azonnali megkönnyebbülésnek ára van. A vízhajtók túlzott használata kálium­hiányt, elektrolitzavart okozhat.

Recept nélkül kapható szerek

Dr. Sandra Swain, a George town Orvosegyetem orvosa szerint az ibuprofen hatásosan enyhíti a fájdalmas mellfeszülést. „A szteroidos krémeket mindenképpen kerülje” – figyelmeztet. Természetesen az állapotos nők orvosuk beleegyezése nélkül semmiféle gyógy­szert ne használjanak.

A jótékony hideg

McGinn ápolónő szerint egyes nők megkönnyebbülnek, ha kezüket hideg vízbe mártják, majd utána a mellükre helyezik.

…Vagy meleg

Mások a melegítőpárna vagy a meleg vizes tömlő használata, egy meleg fürdő vagy zuhanyozás után könnyebbülnek meg. Az is előfordul, hogy a meleg és a hideg váltogatása hat.

A jól tartó melltartó

A kocogók által is használt erős melltartó megelőzheti az emlőt tartó kötőszövet megnyúlását, és csillapíthatja a fájdal­mat, mert csökkentheti az idegek feszülését. Néhány nő szerint éjszaka is érde­mes melltartót hordani.

Fogamzásgátló tabletta – igen vagy nem?

Dr Radio szerint a fogamzásgátlóban lévő ösztrogén segítheti, ugyanakkor sikertelenné is teheti próbálkozásait, attól függően, hogy éppen mi áll a probléma hátteré­ben. Az alacsony ösztrogéntartalmú tabletták masztopátia esetén általában ha­tékonyak, de elősegíthetik a jóindulatú kötőszöveti daganat, a fibroadenoma ki­alakulását.

Masszázs a folyadékfelhalmozódás ellen

„A gyengéd, mellen végzett önmasszázs visszajuttathatja a sejtek között pangó folyadékot a nyirokutakba” – állítja mcginn ápolónő. Ezt a technikát Carolyn Gale Anderson masszőr fejlesztette ki. Először be kell szappanozni az emlőt; majd pénzérme méretű köröket leírva megkezdhető a masszázs, amelynek végén először befe­lé, majd fölfelé kell nyomást gyakorolni a mellre.

Lelki üzenet a fizikai tünetek hátterében

„Amikor a betegeimet megkérdezem, adnak-e, kapnak-e elég törődést életük során, gyak­ran látok könnyeket. Az emlő, mint a gondoskodás szimbóluma, a nőknél szo­ros kapcsolatban áll az érzelmekkel. Ismeri azt a bizsergő érzést, ami a tej ki­szívása után jelentkezik? Vannak olyan idős asszonyok, akik bár már rég túl vannak a változás korán, újra meg újra megtapasztalják, amikor egy csecsemő sírását hallják. Ilyen szoros a kapcsolat a mell és az érzelmek között” – állítja dr. Northrup.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.