Babaápolás

Idő a szexre szülés után?

„Már szabadna, de semmi kedvem hozzá.”

A mézeshetek már elmúltak? Mióta fió­ka van a fészekben, romantikának már nincs helye? El fogja-e még valaha veszí­teni a fejét az ágyban? Egyáltalán, el­múlik-e még a fáradtság, hogy másra is tudjon gondolni?

A nők többségének, azokat is ide­értve, akik korábban heves szerelmi életet éltek, számos és erős kételyei vannak afelől, hogy tudnak-e újra rendszeres há­zaséletet élni. A gyerekágy időszakában (és néha még hónapokig) a házaspárok többsége úgy érzi: szerelmi élete érdek­telenné vált.

Ön most millió okból nincs szerel­mes kedvében, például:

  • A hormonháztartás szülés utáni hely­reállása gátolja a szerelmi vágyat és foga­dókészséget, különösen szoptató anyák esetében.
  • A libidó ritkán győzedelmeskedik az átalvatlan éjszakák, a kimerítő nappalok, a szennyes rugdalódzók és egy követe­lődző csecsemő fölött.
  • Nehezen indul be a házasélet, ha már csírájában elfojtja a félelem, hogy fájni fog, hogy tág a hüvelye, hogy túl hamar megint terhes lesz.
  • Egy fájdalmas első próbálkozás elvehe­ti a kedvét a továbbiaktól. Ha a követke­ző próbálkozások is fájdalmasak, a szex kínos és kellemetlen dologgá válik. A gát begyógyulása után egy ideig még lehet, hogy fájni fog.
  • A szülés utáni hormonális változások miatti kellemetlen hüvelyszárazság is ki­ábrándító lehet. Szoptató anyáknál hosszabb ideig fennállhat, de anélkül is akár fél évig elhúzódhat.
  • Az is elkedvetlenítő, ha nem lehetnek egyedül, mert a gyerekkel egy szobában vannak. Hiába hiszi el a feje, hogy a gye­rekre az események akkor se volnának hatással, ha egyáltalán eljutnának a tu­datához, ha a teste nem hagyja magát meggyőzni.
  • Lehet, hogy most az anyaság meríti ki az összes szeretet- és gyöngédségtartalé­kát, úgyhogy másnak egy csepp se jut, még a párjának se.
  • A szoptatás (tudat alatt) kielégíti az intimitás iránti igényeit, ezért a nemi jellegű intimitás kevésbé érdekli.
  • Az előjáték közben előforduló tejcsorgás a pár mindkét tagjának testileg is, lelkileg is kínos lehet. Avagy most, hogy a keble táplálékforrássá lépett elő, nem szívesen használja léhaságra.
  • Ezenkívül még rengeteg fontosabb do­log akadhat, amit meg szeretne vagy ön szerint meg kellene csinálni, ha volna egy üres fél órája, és nem biztos, hogy a szex állna a lista élén (talán rajta se lenne).

A jövőt illetően azonban minden remé­nye megvan arra, hogy megint jó szerető lesz, és legalább akkora, ha nem nagyobb szenvedéllyel fogja belevetni magát a gyö­nyörbe, mint valaha. Sőt a közös gyerek köteléke még nagyobb örömöt fog sze­rezni. Addig is tehet néhány lépést a haj­landóság és a képesség javítása érdekében:

Csak nyugalom:

Az anyai szervezetnek a teljes felépüléshez legalább hat hétre, néha még több időre van szüksége – kü­lönösen ha nehezen vagy császármetszés­sel szült. A hormonháztartás normális egyensúlya csak az első menstruációval áll helyre, ami szoptatás esetén több hó­napot jelent. Ne érezze kötelességének az együttlétet, amíg lelkileg, érzelmileg és fizikailag nincs kész rá.

Mutassa ki más módon a szerelmét:

A házastársi szerelem nem merülhet ki a testi szerelemben. Ha az még nem megy, évődjön párjával kedvesen a tévé előtt, simogassa meg a hátát az ágyban, fog­ják egymás kezét, amikor a gyerekkel a parkban sétálnak. Szerelmespárok nem az ágyban szokták kezdeni az ismerke­dést (önöknek pedig fizikailag újra meg kell ismerkedniük). Ha nem túl szégyen­lősek, akár a közös maszturbálást is ki­próbálhatják. De olyan este is van, ami­kor nincs annál nagyobb gyönyörűség, mint egymás karjában feküdni.

Legyen fölkészülve egy kis kellemet­lenségre

Sok nőt meglep, hogy szülés után az első aktus fájdalmat okozhat. Akinek varratai voltak, heteken, talán hónapokon át ki van téve a fájdalom­nak, a kellemetlenségnek (az enyhétől a súlyosabbig), míg a szövetek külső része be nem heged.

Pecsételő vérzés okozta riadalom

Esetenként előfordul, hogy szülés után néhány hónappal az anya kö­zösülés után pecsételő vérzést észlel. Valószínűleg a vágások, berepedések környékén burjánzó apró hámlemez­kékről van szó, ez azonban könnyen kezelhető. Panaszával forduljon or­voshoz.

Kitágult hüvely

„Úgy látszik, tágabb vagyok, mint mielőtt szültem, és ezt mindketten megérezzük.”

Rendes szülés után a nők többségének tágabb marad a hüvelye. A változás több­nyire csekélyebb, semhogy a partnerek bármelyike észlelné. Ha korábban ké­nyelmetlenül szűk volt, most örömmel fogadják a változást. Az eredetileg „pont jó” hüvely azonban annyira is kitágulhat, ami már mindkét fél számára csökkenti a közösülés értékét.

A szövetek tartása idővel valamelyest javul, és a Kegel-torna is segít. A több szempontból is hasznos izomerősítő gya­korlatokat a nap folyamán minél több­ször érdemes végezni, ezért váljék szo­kásává főzés, tévézés, szoptatás, olvasás közben – sőt még közösülés közben is.

Igen ritka esetekben az izmok nem nyerik vissza az erejüket. Ha a szülés után fél évvel még mindig nagyon tágnak érzi magát, kérdezze meg az orvost, nem ja­vasol-e plasztikai sebészeti megoldást. Kis műtét, de a házaséletben nagy kü­lönbséget jelenthet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.