Házi gyógymódok

Fejfájás: 40 fájdalomcsillapító javaslat

„Ma éjszaka ne, drágám, fáj a fejem.” Ez a hálószobai románcoknak megálljt parancsoló kijelentés biztos, hogy sok esetben csak kifogás, de sajnos gyakran a fejfájás véres valóság. Figyelje csak meg, a férjek és a feleségek sohasem mondják azt, hogy: „Ma éjszaka ne, drágám, fáj a lábujjam.” A fejfájás minden esetben kivívja a fájdalom kölcsö­nös tiszteletét. „Ritka az olyan ember, aki életében még sohasem tapasztalt fejfájást” -mondja dr. Seymour Solomon, a Montefiore egészségközpont fejfájásrészlegé­nek igazgatója.

Tornáztassa az arcizmait!

Nincs másra szükség, mint a csinos arcára és egy tükörre ahhoz, hogy néhány arc- és fejbőrgyakorlatot elvégezzen, tudhatjuk meg Harry C. Ehrmantrout-tól, aki a gyógyszermentes kezelésről könyvet is írt. A gyakor­latok célja az arc és a fejbőr izmainak a lazítása. Ennek során megtanul­hatja, hogyan lehet ezeket az izmokat akaratlagosan befolyásolni, s így már a fejfájás első jeleire is tud reagálni.

Íme 11 különböző arc- és fejbőrgyakorlat:

 • A szemöldök emelése és ellazítása: emelje fel gyorsan a szemöldö­keit, majd lazítson és engedje le őket.
 • A jobb szemöldök emelése és ellazítása: ennek a gyakorlatnak az elvégzése először nehéz lehet. Kezdje azzal, hogy a kezével lefogja a másik szemöldökét, és a jobb oldali szemöldökét tornáztatja az elő­zőekben leírt módon.
 • A bal szemöldök emelése és ellazítása.
 • Csukja be mindkét szemét, majd nyissa ki: csukja be gyorsan, rövid ideig tartsa csukva, majd nyissa ki.
 • Csukja be erősen a jobb szemét, majd lazítson: húzza össze olyan erő­sen a jobb arcát, hogy a szája széle is megemelkedjen.
 • Csukja be erősen a bal szemét, majd lazítson.
 • Erősen ráncolja a szemöldökét, majd lazítson: tolja a szemöldökét le­felé, az orrnyerge irányába.
 • Tátsa ki a száját, majd csukja be: az állkapcsát fokozatosan leenged­ve lassan nyissa nagyra a száját. Ezután lassan csukja be.
 • Az állkapcsát mozgassa jobbra és balra. Nyissa ki egy kicsit a száját, és mozgassa az állkapcsát jobbról balra és balról jobbra.
 • Ráncolja az orrát: húzza az orrát felfelé, mintha kellemetlen szagot érezne.
 • Vágjon arcokat, mindenféle buta pofát, mint gyermekkorában. Ne ag­gódjon, nem fog úgy maradni.

A Nemzetközi Fejfájás Alapítvány szerint a fejfájások 90 százaléka az úgy­nevezett izom-összehúzódásos vagy „tenziós fejfájások” közé sorolhatók. Az okok sokak szerint a munkahelyen, a pénztárcánk környékén és a veszekedé­sek színhelyén keresendők.

A fájdalom jellemzően az egész fejet érinti. Tompa fájdalmat vagy szorí­tást érez, de előfordulhat olyan érzés is, mintha „nem lenne tiszta a feje” – mond­ja dr. Fred Sheftell fejfájáskutató. „A legtöbb ember úgy érzi, mintha a fejére egy szorítópántot tettek volna, noha – teszi hozzá – nem biztos, hogy a tenziós fejfájás valódi oka izomösszehúzódás.”

„Néhány ember születésétől fogva hajlamos a fejfájásra” – magyarázza dr. Joel Saper, egy michigani fejfájással foglalkozó ideggyógyászati intézet igaz­gatója. Ugyanakkor nem mindenkinél jelentkezik stressz hatására fejfájás. Emberek millióinak nemcsak egyszerűen fáj a feje olykor-olykor, hanem a fájdalom rendszeresen visszatér. Számukra a fejfájás idült probléma. Tovább­menve, néhány millió ember migréntől is szenved, amelynek jogosan van még kellemetlenebb hírneve, mint a tenziós fejfájásnak.

A migrén az ér eredetű fejfájások családjának az egyik tagja, és gyakrab­ban érinti a nőket. A migrénben szenvedők 71 százaléka nő. „A migrén szinte megbénítja az embert” – mondja dr. Patrícia Solbach, egy kansasi kutatóközpont igazgatója. A migrén típusos esetben súlyos, az egyik oldalt érintő lüktető fájdalom, az esetek 40 százalékában azonban a fájdalom mindkét oldalon jelentkezik. Gyakran jár együtt hányingerrel és hányással, de előfordulhat remegés és szé­dülés is.

Egyes embereknél bizonyos tünetek előre jelzik a migrén kialakulását

Ilyen figyelmeztető jel a homályos látás, a szemkáprázás, hullámos vonalak ész­lelése, valamint a kar- és lábzsibbadás. Sajnos még a fejfájásra specializálódott intézetekben dolgozó szakembe­rek sem tudják biztosan megállapítani, hogy az adott betegnek milyen típusú fejfájása van. „Nem létezik olyan laboratóriumi vizsgálat, amely meg tudná mondani, hogy ennek a betegnek migrénje van, a másiknak pedig tenziós fejfájása” -mondja dr. Jerome Goldstein, háziorvos, a San Franciscó-i fejfájásklinika igaz­gatója. A diagnózis rendszerint a beteg anamnézisén alapul.

Ezért tekintet nélkül a fejfájásának nevére – tenziós, migrénes és egyéb trágárságok -, ön tudja leginkább felismerni, hogy milyen tényezők váltják ki ön­nél a fejfájást. Így nagyrészt önön múlik, hogy megelőzze vagy elhárítsa eze­ket. Ezért, hogy holnap nagyobb sikerrel tudja a fejfájást megelőzni, még ma olvassa el a következőket.

Vegyen be kettőt, de ne tízet!

A havonta egyszer vagy két szer jelentkező tenziós fejfájások kezelésére az aszpirin vagy a számos recept nélkül kapható gyulladásgátló szer közül bármelyik alkalmas. Ezeknek a gyógyszereknek a túlzott használata azonban még több fájdal­mat okozhat. „Olyan, mint a viszkető kiütés megvakarása – mondja dr. Saper. – Minél többet vakarja, annál jobban viszket.”

A halmozottan fellépő fejfájás

Ez a típusú fejfájás rendszeresen jelentkezik, még akár hosszabb pa­naszmentes időszak után is. Körülbelül egymillió embert érint, és 90 száza­lékban férfiaknál jelentkezik. Intenzív fájdalom, jellegzetesen a szem körül.A rohamok heteken, hónapokon át akár naponta jelentkezhetnek.

A ki­váltó oka ismeretlen, „de valószínű, hogy hormonális vagy genetikai ere­detű” – véli dr. Solomon. Kapcsolatot feltételeznek a férfi nemi hormon, a tesztoszteron és a halmozott fejfájás között. Időközben az orvosok azonosítottak egy közös tényezőt: „Nem értjük még teljesen, hogy miért, de a halmozott fejfájással küszködők jellegzete­sen erős dohányosok” – mondja dr. Solomon. Tehát hagyjon fel a dohány­zással, vagy legalább jelentősen csökkentse a füstölést.

Ne késlekedjen!

Ha úgy dönt, hogy a fejfájására aszpirint vesz be, vegye be minél előbb, már a fejfájás kezdetén, máskülönben nem használ.

Tornázzon, hogy megelőzze!

„A testmozgás nagyon hasznos a megelőzésben, mivel csökkenti a stresszt.”

Tornázzon, amikor jelentkezik a fejfájás!

„Amennyiben a fájdalom nem túl erős, úgy gondolom, a testmozgás javít rajta – véli dr. Solbach. – Ha csak enyhe tenziós fejfájása van, akár meg is szűnhet.”

Ne tornázzon, ha a fejfájás súlyos!

Ilyenkor a mozgástói csak jobban fog fájni a feje, különösen ha migréntől szenved.

Aludjon!

Sok embernél az alvás megszünteti a fejfájást, mondja dr. Ninan T. Mathew, egy fejfájásklinika igazgatója.

…de ne aludjon túl sokat!

Bármennyire is csábító, hogy a hét vége egy részét alvással töltse, ez nem jó ötlet, mert nagy valószínűséggel fej­fájással ébred.

Ne szundikáljon a fotelban!

Noha egy kis alvás megszabadít­hatja a már kialakult fejfájástól, ne szundikáljon, ha nincs fejfájása. „A szundi­kálás migrént okozhat” – figyelmeztet dr. Diamond.

Aludjon hanyatt fekve!

A kényelmetlen helyzetben vagy a ha son való alvás a nyak izmainak megfeszülését okozhatja, és ez fejfájást válthat ki. „A hanyatt fekvés segít ilyenkor” – tanácsolja dr. Diamond.

Orvosi segítség

Amikor a fejfájás igazi veszélyt jelent

„Az embereknek többnyire tenziós fejfájásuk van” – állítja dr. Diamond. Ez nem olyan veszélyes. Azonban a fejfájás ritkán súlyos betegségek fi­gyelmeztető jele lehet. Mikor kell jobban odafigyelni? Ha:

 • Elmúlt negyven, és korábban sohasem volt ismétlődő fejfájása.
 • A fejfájás helye megváltozott.
 • A fejfájás erősebbé kezd válni.
 • A fejfájás gyakrabban jelentkezik.
 • A fejfájás rendkívüli, tehát nem történt semmi olyan, ami más esetben kiváltja.
 • A fejfájás már-már tönkreteszi az életét; számos alkalommal elmarad miatta a munkából.
 • A fejfájás idegrendszeri tünetekkel is párosul, például zsibbadással, szédüléssel, homályos látással vagy emlékezetvesztéssel.
 • A fejfájás egybeesik más egészségügyi problémával vagy fájdalom­mal.
Ha ilyesmit észlel, forduljon orvoshoz!

Ülve, állva húzza ki magát!

A helyes testtartás elve érvénye­sül itt is. „Kerülje a fej egyirányú elhajlítását vagy elmozdítását” – teszi hozzá dr. Diamond.

Hűtse le magát!

„Van aki szereti, ha hideg ér a homlokához vagy a nyakához, és, úgy tűnik, ez a módszer jó hatású, ha az illetőt fejfájás kínozza” – mondja dr. Solbach.

Melegítse magát!

„Mások – teszi hozzá dr. Solbach – inkább a me­leg zuhanyt vagy a nyak melegítését részesítik előnyben.”

Lélegezzen mélyeket!

A mély levegővételek igen jól csillapít­ják a tenziós fejfájást. „Akkor végzi helyesen – mondja dr. Sheftell -, ha a ha­sa jobban mozog, mint a mellkasa.”

Vizsgálja át a testét!

Dr. Sheftell azt tanácsolja, hogy keressen olyan jeleket, amelyek fejfájáshoz vezető feszültséget jeleznek. Ilyenek példá­ul az összeszorított fogak, az ökölbe szorított kéz és a görnyedt hát.

Sajátítsa el a biofeedback (biológiai visszacsato­lás) módszerét!

Tanulmányok támasztják alá ennek hatásosságát mind a tenziós, mind a migrénes fejfájások esetében, mondja dr. Solbach. Tanulja meg ezt a technikát!

Használja a kezeit!

Az önmasszázs és az akupresszúra egyaránt hatékony dr. Sheftell szerint. Az akupresszúrában a fájdalmat csökkentő két kulcsfontosságú pont közül az egyik a mutató- és a hüvelykujj közötti szövet (szorítsa össze erősen, míg fájdalmat nem érez), a másik pedig a tarkón lévő csontos lécek alatt található (mindkét hüvelykujját használva fejtsen ki nyomást erre a területre).

Lazítson!

„Tegyen egy ceruzát a fogai közé, de ne harapjon rá – ad egy igazán egyszerűen megvalósítható ötletet dr. Sheftell. – Ahhoz, hogy ezt meg tudja csinálni, lazítania kell.”

Hordjon hajpántot!

„Annak, hogy a nagymamák régen kendőt kö­töttek szorosan a fejükre, van bizonyos értelme – mondja dr. Solomon -, mert ez csökkenti a fejbőrhöz áramló vér mennyiségét és így a migrén okozta lükte­tést is.”

Ne használjon kölnit!

„Az erős illatszerek migrénes rohamot válthatnak ki” – hívja fel a figyelmet dr. Solbach.

Legyen gyengéd!

Akár hiszi, akár nem, ha nincs is fejfájása, de olyan hangulatban van, kialakulhat fejfájás a közösülés alatt is. Ezt hívják meg­erőltetésre jelentkező fejfájásnak, mondja dr. Róbert Kunkel fejfájásszakértő. „Sokkal gyakrabban fordul ez elő a migrénesek, mint a tenziós fejfájással küsz­ködők között.”

A jótékony csend

Az erős zaj gyakran vált ki tenziós fejfájást.

Óvja a szemét!

Az erős fény – napfény, neon, a televízió képernyő­je vagy a számítógép monitora – a szemek megerőltetését és végül fejfájást okoz­hat. A napszemüveg jó ötlet a szabadban. Ha számítógéppel dolgozik, tartson időnként egy kis szünetet és hordjon valamilyen fényvédő szemüveget – ajánl­ja dr. Diamond.

Óvatosan a koffeinnel!

„Ha nem kapja meg a napi koffeinadag­ját, kitágulnak az erei, és ez akár fejfájást is okozhat” – jegyzi meg dr. Solbach. A túl sok kávé szintén okozhat fejfájást, ezért próbálja napi kávéadagját két csé­szényire (vagy egy bögrényire) korlátozni.

Ne rágózzon!

Az ismétlődő rágó mozgás megfeszíti az izmokat és fejfájást okozhat, mondja dr. Sheftell.

Kevesebb sót!

A só egyes embereknél migrént válthat ki.

Egyen időben!

A rendszertelen vagy késői étkezések két módon okozhatnak fejfájást. Egyrészt az elmaradt étkezés izomfeszülést okozhat, más­részt, ha nem eszik, a vércukorszint leesik, és az agyban az erek összehúzód­nak. Amikor végre eszik, az erek kitágulnak, és ez fejfájást okoz.

Nan Finkenaur, aki valaha idült fejfájásban szenvedett, állítja: „Észrevet­tem, hogy ha nem étkezem rendszeresen, megfájdult a fejem. Mostanában gyak­rabban eszem keveset, és úgy tűnik, hogy ez segít.”

Egyes élelmiszerek fejfájást okozhatnak

Finkenaur esetében a tej volt a bűnös; amikor csökkentette a tejfogyasztását, a fejfájások gyakorisága is csökkent.

Hagyja el a mustárt és a hot dogot!

Nem valószínű, hogy sokat veszít a táplálkozásában, és még néhány fejfájást is megtakarít magának. A hot dog, mint sok más tartósított étel, nitrátot tartalmaz. A nitrátok tágítják az ereket, ami kedvez a fejfájás kialakulásának, mondja dr. Mathew.

A kínai konyha is árthat

A nátrium-glutamát nevű vegyület kín­zó fejfájást okoz olyanoknál, akiknél nehezen szívódik fel. Egy sor kínai étel tele van ezzel az ízfokozóval.

Mondjon nemet a csokoládéra!

Nemcsak azért, mert híz lal, hanem azért is, mert tiramint tartalmaz, ami gyakran okoz fejfájást. A jó hír az, hogy sok fiatal később kinövi ezt a reakciót. „Úgy tűnik, a szervezet tole­ránssá válik” – véli dr. Diamond.

Ne szokjon rá a dióra!

És az érett sajtra se, mert mindkettő tar­talmaz tiramint.

Ne dohányozzon vezetés közben!

A dohányzás már ma­gában is elég káros, de ha letekert ablak mellett autózik, hogy a füsttől megsza­baduljon, ez dupla adag szén-monoxidot jelent a szervezet számára. Dr. Saper szerint a szén-monoxid károsan hat az agyi vérkeringésre.

Csökkentse a szeszes italok fogyasztását!

Egy pohárka valószínűleg még nem okoz bajt, de itt meg is kell állni. Vigyázat, egyes likőrök is tartalmazhatnak tiramint.

A bűnös fagylalt

Sokan megtapasztalták, hogy ha hirtelen bekap­nak egy nagy falat fagylaltot, azonnal heves fejfájást éreznek. „Egye a fagylaltot lassan – tanácsolja dr. Saper -, hagyjon időt a szájpad­lásának, hogy szép lassan lehűljön ahelyett, hogy hideg sokk érje.”

Ne legyen maximalista!

A tapasztaltabb, idősebb emberek rit­kábban esnek bele ebbe a csapdába. „Sokkal több a fejfájásos panasz a fiatalok körében – mondja dr. Diamond -, dehát sokkal több stressz is éri őket a meg­élhetésért való küzdelem, a családfenntartás gondjai közepette. Fontos azonban, hogy a dolgot ne vigyék túlzásba.” Nem árt csökkenteni az elvárásokat saját magával, de másokkal szemben is, teszi hozzá dr. Sheftell.

Lazítson képzeletben!

„Képzelje el, hogy a nyakán és a fején az izomrostok megfeszülnek – mondja dr. Sheftell -, majd gondolatban kezdje őket sorra ellazítani.”

Fő a humorérzék

„Ne vegye túl komolyan az életet – figyelmez­tet dr. Sheftell -, ne járjon bús képpel a világban.” Ha ilyen embert lát, mérget vehet rá, hogy fejfájós típus.

Ha a magas hegyekbe utazik, szedjen C-vitamint és aszpirint!

A nagy magasság is kiválthat fejfájást. Segíti azonban az al­kalmazkodást, ha ilyenkor C-vitamint és aszpirint szed, mondja dr. Solomon.

Azt tanácsolja, hogy az utazás előtti napon majd a nyaralás egész ideje alatt szedjen napi 3000-5000 mg C-vitamint. Az utazást megelőző naptól kezdve ve­gyen be napi két tabletta aszpirint is. (Ezt azonban beszélje meg az orvosával.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.