Házi gyógymódok

Fáradtság: 35 tanács az intenzív, teljes élethez

Legyen őszinte: amikor először hallott az energiaválságról, mire asszoci­ált, az arab olajembargóra vagy saját lelombozódott magára? Ha reggelente nehézkesen veszi fel a fordulatszámot, ebéd után legszíve­sebben szunyókálna egy kicsit, este meg alig várja, hogy ágyba bújjon, való­színűleg saját kimerültsége jutott eszébe; de ne aggódjon, nincs egyedül. Mindenki szembesül néha a fáradtsággal; ki az, aki nem szeretné megdup­lázni energiatartalékait?

Sajnos, ez legalább annyira nehéz, mint a meggazdagodás – könnyebb be­szélni róla, mint megvalósítani. Pedig nem annyira vészes a helyzet, mint ami­lyennek látszik. Az orvosok persze mindig készen állnak a jó tanáccsal: pihen­jen többet, ügyeljen az étrendjére és mozogjon sokat. A fejezet szakértőinek azonban ennél hatékonyabb ötleteik is vannak. Ha vitalitását meg akarja őriz­ni, sőt növelni szeretné, olvassa el figyelmesen az alábbiakat.

Melegítsen be!

Reggelente adjon magának 15 percet, hogy felve­gye a ritmust, javasolja dr. Vicky Young, a Wisconsini Orvostudományi Főis­kola betegségmegelőzési részlegének professzora. Így jóval könnyebb megsza­badulni a reggeli fáradtságtól.

Reggelizzen bőségesen!

Az egészséges reggeli szénhidrátot, fehérjét és zsírt is tartalmaz, mondja dr. Rick Ricer, az Ohiói Állami Egyetem orvostudományi intézetének életmódkutatója. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy zsíros ételeket kellene fogyasztani; elegendő zsír van a fehérjetartalmú ételekben is.

A gabonapelyhek, amelyek javarészt összetett szénhidrátokból állnak, és egy pohár tej (mely tisztán fehérje) kiváló reggeli. A barna kenyérből készült pirítós és egy-két, teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemény szintén nagyszerű energiaforrás a korai órákra. A fehérjeigény fedezésére pedig kiválóan alkalmas az alacsony zsírtartalmú joghurt, a sovány sajt vagy egy-két falat csirkehús, eset­leg hal.

Dr. Ricer arra is figyelmeztet, hogy a reggeli ne álljon édesített, döntően finomított cukor felhasználásával készített, magas szénhidráttartalmú ételekből. Ez ugyanis azzal járhat, hogy hirtelen túl sok inzulin termelődik a szervezet­ben; ennek hatására leeshet a vércukorszint, ami feszültté, nyugtalanná tesz. Jobb tehát a munkahelyre menet elkerülni a süteményes standot, ad népszerűtlen ta­nácsot a doktor.

Tervezze meg a napját!

Enélkül esetleg rosszul osztja be erő­tartalékait. Reggelente vegye számba az aznapi teendőit, rangsorolja őket, és ne hagyja, hogy a megszokás és a rutin diktálja a napirendjét, javasolja dr. Dávid Sheridan, a Dél-Karolinai Egyetem orvostudományi intézetének tanára.

Iktassa ki a bajkeverőket!

Lehet ez munkahelyi ellentét vagy családi viszály, mindenképpen találja meg a kiutat, hogy ne pazarolja erőit fe­leslegesen, int dr. Graham, az Amerikai Fitness Szövetség aktivistája. Ha mégsem tudna úrrá lenni a gondjain, legalább próbáljon meg időt nyer­ni, egészíti ki a fenti gondolatmenetet dr. Ricer. Például ha azért küzd, hogy ne veszítse el a másodállását, jobb, ha önként feladja vagy szünetelteti; vagy ha egy kedves rokona vendégeskedése a házában egy kissé hosszúra nyúlt, udva­riasan említse meg, hogy máskor is szívesen látja – úgy három év múlva.

Kapcsolja ki a tv-készüléket!

A televízió híres vagy inkább hírhedt arról, hogy a pillanatnyilag mélyponton lévőket letargiába taszítja. He­lyette vegyen inkább egy jó könyvet a kezébe, mert az olvasás sokkal alkalma­sabb a feltöltődésre.

Mozogjon sokat!

A testmozgás energiát ad, mondja dr. Young. Vizsgálatok sokasága, köztük a NASA-é igazolja ezt a tételt. Az USA űrhajó­zási hivatalának 200 alkalmazottja vett részt egy közepes terheléssel járó, rend­szeres testedzést célzó programban. Az eredmény? Több mint 90 százalékuk val­lotta, hogy sohasem érezte magát jobban, mint a teszt után. Majdnem felüknél csökkent a stressz, egyharmaduk pedig arról számolt be, hogy jobban alszik. Dr. Young tehát a mozgásra szavaz: egy-egy félórás tempós séta néhány órával lefekvés előtt sokat segíthet.

Tartson mértéket!

A mozgás is túlzásba vihető, és mint a kábító­szer, függőséget okozhat. A szükségtelen terhelésről az ember szervezete amúgy is árulkodik, csak legyen őszinte önmagához és ismerje fel az intő jeleket. Ezt erősíti meg Mary Trafton is, aki gyakorlott túrázó, hosszútávfutó, síe­lő, és egy bostoni hegymászóklub tagja: „sokszor meg kell győznöm magamat, hogy csak nyerhetek azzal, ha valamennyit visszaveszek a tempóból”.

Egyszerre csak egy feladatra vállalkozzon!

„Készítsen listát – tanácsolja dr. Sheridan. – Sokszor az emberek annyi feladatot tűz­nek ki maguknak, hogy már abba belefáradnak, és azt se tudják, mivel is kezd­jék a napot.” Gondos tervezéssel és fontossági sorrend felállításával jóval hatékonyabban oszthatók be az erőforrások.

Fogyasszon Vitaminokat!

Ha néhány ebéd vagy vacsora kima­radt, vagy olykor-olykor rendszertelenül táplálkozik, vegyen be naponta egy nyomelemeket is tartalmazó multivitamin-tablettát. Ez biztosan segít, de termé­szetesen csak akkor, ha nem étkezés helyett, hanem annak kiegészítésére fo­gyasztja, óv a vitaminkészítmények mindenhatóságába vetett hittől dr. Young.

A megfelelő táplálkozás hiánya is kiválthat fáradtságérzetet, csatlakozik kollégája véleményéhez dr. Ricer. Noha a kiegészítők pótolhatnak néhány lét­fontosságú tápanyagot, a szervezet működéséhez szükséges energiát csak a he­lyes étrend és a rendszeresség biztosíthatja, szögezi le ő is az orvosok körében jól ismert tényt.

Állítsa be a szervezet belső óráját!

A nap minden órájaban a bioritmus szabályozza a vérnyomást, a testhőmérsékletet és a szervezet legfontosabb élettani funkcióit. A hangulati változások is részei ennek a ciklus­nak: egyszer agilisabb, mozgékonyabb az ember, máskor meg tompábbnak, fá­radtabbnak érzi magát.

Miért van az, hogy egyesek teljesítőképességük csúcsát szokatlan időpontokban, esetleg éppen az éjszaka közepén érik el? William Fink, aki az emberi teljesítőképesség élettani hátterét kutatja, úgy véli, hogy sokan, akár tudtukon kívül, olyan egyedi életvezetést folytatnak, amely felborítja a bioritmusukat. Azt javasolja nekik, hogy amennyire csak lehet, változtassanak napirendjükön, hogy biológiai órájuk visszaállhasson a normális ritmusba. Ez néha nem igényel na­gyobb erőfeszítést, mint amennyi az ébresztőóra 15 perccel előrébb vagy hát­rébb állításához kell.

Orvosi segítség

Amikor a fáradtság már betegség

Az elhatalmasodó fáradtság életmódváltásra inthet, de azt is jelenthe­ti, hogy megfázás, influenza vagy egyéb vírusfertőzés lappang a szerve­zetében.

Dr. Ricer rámutat arra, hogy a kimerültségérzet komolyabb, súlyos szervi betegség, például cukorbetegség, tüdőbaj, vérszegénység jele is lehet. A májgyulladás, a mononukleózis, a pajzsmirigy megbetegedése és a rák tünetei között ugyancsak szerepel a bágyadtság, elesettség. Ha hu­zamosabb ideig fáradtnak, tompának érzi magát, ne próbálja meg önma­gát diagnosztizálni, keresse fel inkább kezelőorvosát.

Tegye le a cigarettát!

Az orvosok egyébként is ezt ajánlják a do­hányosoknak, de íme egy újabb jó ok az utolsó cigaretta elnyomására: a niko­tin megakadályozza, hogy a sejtek oxigénhez jussanak, így a dohányzásnak a fáradtságérzet kialakulásában is szerepe van. Az első néhány dohányzásmentes nap nem hoz azonnali eredményt. Mi­vel a nikotin enyhe ajzószerként is működik, megvonása ideiglenesen ronthat a helyzeten, később azonban busásan megtérül a befektetés.

Mozogjon egész nap!

Napközben pár óránként mozgassa át ma­gát, mondja Sheridan doktor. Erre számtalan lehetőség kínálkozik: van, aki szobakerékpározik az irodá­jában, mások lift helyett a lépcsőt másszák, az avatottabbak izometrikus gya­korlatokat végeznek az íróasztal mellett.

Legyen ereje nemet mondani!

Tanuljon meg gazdálkodni az erejével, tanácsolja dr. Sheridan. Ha napi zsúfolt programja megviseli, mond­jon le egy-egy megbeszélést, vagy maradjon távol a sokadik értekezletről.

Csökkentse testsúlyát!

Ha túlsúlyos, a kilók leadásával könnyebbé válik az élete, ígéri dr. Fink. A mozgást természetesen megfelelő diéta kísérje, és a hirtelen, erőszakolt súlyvesztés kerülendő, mert megterheli a szer­vezetet.

Ne aludjon többet a kelleténél!

Jóból is megárt a sok, a túl sok szundikálástól egész nap kába lesz az ember. A legtöbb felnőtt számára 6-8 óra éjjeli alvás elegendő.

Ne égesse két végén a gyertyát!

Ne csapja be magát: a rohanó, önpusztító, felfokozott élettempó, a késői fekvés és hajnali kelés hamar megbosszulja magát.

A szunyókálás segít

A napközbeni szendergést nem mindenki igényli, a már kevésbé mélyen alvó idősebbek azonban új erőt meríthetnek egy kis délutáni sziesztából, ecseteli az ebéd utáni szunyókálás előnyeit dr. Ricer. A zaklatottabban élő és éjszaka keveset alvó fiatalok is megpróbálkozhatnak a lazítás ezen módjával, de jó, ha mindig ugyanabban az időben szunyókálnak és egy óránál többet semmiképpen sem.

Tudatos energiagazdálkodás

A ma már általánossá vált vélekedés szerint a tudat meghatározó mó­don befolyásolja az egészségi állapotot. De felismerte-e, hogy gondolatai, érzelmei a fáradtságérzetre is kihatással vannak? Ez pedig így van. Bizonyításképpen tekintsen át néhány hatékony ma­gatartásformát:

Gondolkodjon pozitívan! Ha az élsportolók és a sikeres üzletembe­rek képesek rá, miért ne volna ön is?

A pozitív gondolkodás nagyon fontos, mondja Mary Trafton, az ismert természetjáró és hosszútávfutó: „Ha túrázás közben véletlenül egy hatal­mas pocsolyába lépek, nem foglalkozom vele. Nem az jut az eszembe, hogy vizes lesz a lábam és fázni fogok, inkább annak örülök, hogy jó vas­tag és meleg gyapjúzoknit viselek.”

Legyen motivált! Ha belegondol, motiváció nélkül elég nehéz bármit is elvégezni. Az olyan feladatok teljesítése meg szinte lehetetlen, amelyek maximális erőfeszítést kívánnak, de az ösztönzőerő valahol hiányzik.

Lássuk például E. Drummond Kinget. A sportember rendszeresen részt vesz a Hawaiiban rendezett, komoly fizikai erőfeszítést kívánó ún. Vas­emberpróbákon – ez egyfajta triatlon, ami úszásból, kerékpározásból és hosszútávfutásból áll. Meséli, hogy amikor már semmi esélye sem volt, hogy megnyerje a korcsoportja (50-54 évesek) versenyét, futás helyett inkább lassított és gyalogolni kezdett. Ha azonban esélyt lát a győzelemre, ki tud­ja honnan, előveszi rejtett erőtartalékait, és könnyedén tartja a lépést a töb­bi futóval.

Bízzon önmagában! Ha úgy érzi, hogy meg tudja csinálni, amit elter­vezett, jók az esélyei, hogy bírja majd erővel. És ha egyszer már bebizo­nyosodott, hogy van elég ereje, ez az önbizalmát is erősíti. Így gondolkoznak a Miami Egyetem amerikaifutball-egyesületének sportolói is, akik számára a csúcsteljesítmény állandó követelmény. „Min­dig azzal biztatjuk a fiúkat, hogy jobb formában vannak, mint az ellenfél, és a negyedik játékrészben biztosan fölülkerekednek”, mondja Bili Foran, az egyetem erőnléti edzője.

Lélegezzen mélyeket!

Az orvosok és a sportolók egyöntetűen állítják, hogy az ellazulás és az energiafeltöltődés egyik legjobb és legkézen­fekvőbb módja az, ha az ember megáll néha egy percre és egyenletes, mély belégzéseket végez.

Legyen mértékletes az alkoholfogyasztásban!

Az alkohol nyugtató hatású és inkább letompítja az embert, semmint feldobná. Igyon inkább csak egy pohárkával, vagy akár eggyel sem, int józanságra dr. Ricer.

Fogyasszon könnyű ebédet!

Az orvosok java része azon a véleményen van, hogy a délutáni, íróasztalra borulós álmosság elkerülése érdekében célszerű korlátozni az ebédre elfogyasztott étel mennyiségét. Egy leves, némi saláta és kevés gyümölcs éppen elegendő, és nem terheli meg a gyomrot.

Ha mégis az ebéd a főétkezés

Ha a gyümölcs- és zöldségdiéta nem nyerné el a tetszését, akkor lakjon jól ebédkor, de rögtön utána te­gyen egy húszperces sétát, nyújt alternatívát az éhesebbeknek dr. Young. A nap korai szakában elfogyasztott kalóriák szolgáltatják azt az energiát, amelyre a szervezetnek szüksége van. Nem mindegy azonban, milyen a tüzelőanyag: a szénhidrátok gyorsan elégnek, a zsír viszont lassabban emésztődik el, és ez az aktivitást is csökkenti.

Menjen szabadságra!

„Sokesetben egy élménydús vakáció, ala­pos kikapcsolódás az egyetlen, ami segíthet – mondja dr. Ricer. – Ha már rég nem volt szabadságon, ez az egyetlen módja, hogy feltöltse a kiürült energia­tartalékokat.” Ez az az orvosi javallat, amelyhez érdemes tartani magát.

Ossza be hasznosan erőforrásait!

Az erős érzelmi terhelés lelkileg és fizikailag egyaránt kimerítő, állítja dr. Young. Energiáját inkább munkájára vagy testedzésre fordítsa, ne indulatokba és érzelmi kitörésekbe öl­je, óv a haragtól és fölösleges bosszankodástól.

Tegye színessé maga körül a világot!

Ha valaki komor, sötét lakásban él, ezt nemcsak a hangulata sínyli meg, hanem a fáradtságérzet is könnyebben eluralkodik rajta. Dr. Ricer ezért egy kis napfényt javasol, a szó valódi és átvitt értelmében is. A kutatások kimutatták, hogy a színek és a vál­tozatosság növelik az aktivitást. A piros például a rövid távú feltöltődést segí­ti, míg a zöld nyugtató hatású és hosszabb időn át hat.

Hallgasson zenét!

A muzsika feldob, le gyen az pezsdítő rock, lágy blues, vagy éppen valami igényesebb zene, a lényeg az, hogy mindenki vá­lassza ki a számára legmegfelelőbbet.

Tűzzön ki célokat maga elé!

Dr. Sheridan azt tapasztalta, hogy néhányan úgy motiválhatók, ha határidők kötik őket. Ha ön is közéjük tar­tozik, tervezzen hosszú és rövid távra egyaránt.

Vegyen hideg fürdőt!

Ha a tőzsdei bróker úgy érzi, teljesen le­engedett, nem sok remény van arra, hogy sikeres üzleteket közvetítsen; ilyen­kor egy gyors hideg vizes arcmosás újabb lendületet adhat. Az otthoni pezsdítő hideg zuhany még inkább segíthet. A vízfüggöny ugyanis negatív ionokat bocsát ki a levegőbe; talán ezek is jó hatással vannak a kedélyállapotra.

Igyon sok folyadékot!

Vizet természetesen, ne szeszes italt. Ha kirándulásra indul, mielőtt kimenne a zöldbe vagy a tűző napra, fogyasszon sok folyadékot, majd igyon a kirándulás közben is. A víz ugyanis véd a kiszáradás­tól és egyúttal a korai elfáradástól is.

Drummond King, az ötvenes éveit taposó sportoló tapasztalatból tudja, mennyire igényli a szervezet az elegendő mennyiségű folyadékot: „a legna­gyobb gondot mindig a vízhiány és a vele együtt fellépő fáradtság okozza; én már egy nappal a tervezett túra előtt egy nagy palack vízzel múlatom az időt” – hangsúlyozza a felkészülés fontosságát a veterán sportember.

Vegye számba gyógyszereit!

Biztos benne, hogy házipati-kajának összes pirulája és kapszulája elengedhetetlenül szükséges a jó közér­zethez? Meg fog lepődni, hogy mennyi felesleges belőlük.

Az altatók felelősek például a másnapi levertségért. De a bűnösök között, legalábbis az orvosok szerint, vérnyomáscsökkentők, köhögés és nátha elleni szerek is lehetnek. Ha gyanítja, hogy valamelyik gyógyszere megcsapolja energiáit, tárgyal­ja ezt meg kezelőorvosával. Lehet, hogy más készítményt fog felírni, vagy ami még jobb, azt tanácsolja, hogy ne szedje ezután azt a bizonyos gyógyszert. Egye­dül soha ne döntsön gyógyszerei megváltoztatásáról.

Ami jólesik, az jót tesz

A szauna, a masszázs és a gőzfürdő köz­érzetjavító hatását mindenki ismeri. Dr. Fink szerint, bár tudományosan nem bizonyított a fáradtság elleni hatásuk, sokan esküsznek rájuk, és állítják, hogy teljesítőképességük is nő. Bátran éljenek vele, senki sem akarja elrontani a mu­latságukat.

Változtasson megcsontosodott szokásain!

A mindennapi taposómalom és a szinte monotonná fajuló megszokás levertséget, fáradt­ságot okoz. A legkisebb változtatás is meghozhatja a gyümölcsét, mondja dr. Ricer: „Ha egyébként a napilapok böngészésével kezdi a napot, olvasson helyettük reggelente inkább valami lelkesítőbbet. Ha hétfő este mindig hal van va­csorára, váltson csirkére a következő héten. Ha rendszeresen fut, pattanjon né­ha kerékpárra.”

Csökkentse a koffeinadagját!

Egy két csésze kávé arra jó, hogy reggel beindítsa a motorokat, de ezzel vége is az előnyeinek. A sok kof­fein ugyanúgy árthat, mint minden más túlzásba vitt dolog; ha valaki egész nap kávét iszik, hogy élénkítse magát, esetleg épp az ellenkezőjét éri el. Dr. Ricer a koffeinfogyasztás okozta hullámvasúthatás elkerüléséhez a na­pi adag csökkentését javasolja. Fink doktor is egyetért ezzel, és betegei vára­kozásával ellentétben senkinek sem ajánlja a feketekávét élénkítő csodaszerként.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.