Házi gyógymódok

Fekélybetegség:15 fájdalomcsillapító kezelés

Az orvosok még néhány évvel ezelőtt is majdhogynem arra kérték a feké­lyes betegeiket, hogy váljanak meg az ízlelőbimbóiktól, hiszen szinte minden olyan ételről le kellett mondaniuk, amelynek íze volt. Csili, pizza, chips kihúzva, helyette pirítós, keksz és egyéb íztelen ételek kerültek az étrendbe. Hát ennek nem nagyon örvendtek mindazok, akikre a sors azt mérte, hogy a gyomruk visszatérő szörnyű fájdalmai miatt pokollá váljon az életük.

Ma már nem használják a fekély ellenes étrendeket, beleértve a széles kör­ben használt íztelen étrendet, mondja dr. Steve Goldschmidt, atlantai belgyó­gyász: „Az étrend megváltoztatásának kedvező hatása nincs megfelelően bizo­nyítva.” Amit manapság az orvosok ajánlanak, arra a régi orvos-beteg párbeszéd­re emlékeztet, ami ma talán így hangzana: „Ha kiviszósszal leöntött dupla csokifagyit eszem, úgy érzem, mintha egy léglökéses repülő landolna a hasam­ban” – mondja a beteg.

„Hát, akkor ne egyen kiviszósszal leöntött dupla csokifagyit” – mondja az orvos.

Orvosi segítség

A figyelmeztető tünetek

A fekély legtöbbször csupán fájdalmat okoz a bélben, a vérző fekély azonban súlyossá, sőt életveszélyessé is válhat. A vérző fekély kapcsán a beteg annyi vért veszít, hogy drasztikusan leesik a vérnyomása és az életfontosságú szervek működése leáll, mond­ja dr. Goldschmidt.

„Ha fekélye van és émelyegni kezd, majd hirtelen vért vagy kávézacc-szerűt hány, azonnal forduljon orvoshoz” – figyelmeztet. A fekete vagy a friss, piros vért tartalmazó széklet ürítése komoly bajt jelez. A vérző feké­lyes beteg szédül, és eszméletét is vesztheti.

Más szavakkal: hallgasson a fekélyére, és használja a józan eszét; akkor is, ha gyomorfekélye van (a fekély a gyomor belső felszínén van), és akkor is, ha nyombélfekélye van (a nyombél a vékonybélnek a gyomorhoz legközelebb eső része).

A tudomány a legutóbbi időkig nem volt teljesen tisztában azzal, hogy mi is okozza a fekélyt. A gyomorsav volt a legfőbb gyanúsított, a zsíros, fűszeres ételek és a stressz pedig a lehetséges „tettestársak”. Nemrégiben kimutatták, hogy a fekélyek többségének kialakulásában a Helicobacter pylori nevű bakté­rium okozta fertőzés játszik szerepet.

A fekély nem ritka betegség, mondja dr. John Kurata epidemiológus, vi­szont, sajnos meglehetősen makacs. „A fekélybetegség krónikus betegség -mondja dr. Goldschmidt -, hol előjön, hol eltűnik.” Ha ebben a bajban szenved, az alábbiakban talál néhány tippet a helyes életmódra.

Tartózkodjon a gyújtogatóktól!

„Mindegy, hogy fagylalt vagy szalámis pizza, ha gyomorégést okoz, ne egyen belőle. Úgy tűnik, hogy a panaszt okozó ételek egyénenként változnak – véli dr. Dávid Earnest, az Ari­zonai Egyetem gasztroenterológusa. A fűszeres ételek azonban gyakrabban okoznak panaszt.”

A tej jótékony hatása csak csapda

A tejet régen az égő fekélyes fájdalom kitűnő csillapítójának gondolták, mára azonban már jól is­mert, hogy később ez visszaüt. „Bár egy kis időre semlegesíti a savat (és ezzel gyorsan csillapítja a fájdalmat) – mondja dr. Goldschmidt -, valójában fokoz­za a gyomorsavtermelést, és később még nagyobb fájdalmat okoz.”

Használjon savkötőket!

Lehet, hogy ezek nem gyógyítják meg a fekélyt, azonban a panaszokat csökkentik, állítja dr. Earnest.

Ne vegyen be túl sok fájdalomcsillapítót!

Az aszpirin­nek rossz híre van, pedig a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek – me­lyek manapság igen népszerűek – legalább olyan kíméletlenek a gyomor belső felszínéhez, mint az aszpirin, állítja dr. Thomas Brasitus, chicagói orvosprofesszor, gasztroenterológus.

Ne gyújtson rá!

A dohányzás nem tesz jót a fekélynek. Bár nincs rá bizonyíték, hogy a dohányzás fekélyt okozna, a dohányosok fekélye nehezeb­ben gyógyul, mint a nemdohányzóké, mondja dr. Brasitus.

Lazítson!

„Bizonyítékok vannak rá, hogy a frusztrált emberek, akik ér­zéseiknek nem tudnak szabad utat engedni, hajlamosabbak a fekélyre” – mond­ja dr. Michael Kimmey, a Washingtoni Egyetem belgyógyásza.

Kapcsolat a stresszel

Kiválthat a stressz fekélyt?

Sok orvos szkeptikus ebben a kérdésben. „Sokan úgy gondolják, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a stressz fekélyt válthat ki – mondja John Kurata. – Ha azonban már van fekélye, a stressz súlyosbíthatja a be­tegséget.”

Érdemes elgondolkozni azon, hogy dr. Goldschmidt szerint New York­ban a fekély előfordulása nagyobb arányú, mint a város környéki települé­seken. Van olyan, aki azt állítaná, hogy New Yorkban az emberek nem stresszeltek?

Ugyancsak figyelmet érdemel Richárd Maschal, a Charlotte Observer című újság művészeti és építészeti kritikusának esete. Akkor kapott gyo­morfekélyt, amikor á munkája miatt hajszolt és feszült volt: „A főnökömmel semmiben sem értettünk egyet, és kifejezetten utáltam.” Hagyta, hogy ez felbosszantsa, és meglett az eredménye. Nem is annyira az események számítanak, hanem az, hogy hogyan, miként reagálunk rájuk, magyarázza dr. Georgianna S. Hoffmann stressz­kutató. Mindezeket figyelembe véve, íme néhány jó tanács, hogyan kezelje a stresszt, és egyúttal természetesen a következményes fekélyt is.

Legyenek kellemes gondolatai, foglalkozzon saját magával! Kriti­kusunknak új főnöke van, és ez rengeteget segített, csakúgy, mint azok a gyógyszerek, amelyeket az orvosa felírt neki. De még most is rajtakapja magát, hogy hajlamos begörcsölni. Ezen viszont már csak ő segíthet: „rá kell szánni az időt, és meg kell nyugodnom”, mondja.

Lélegezzen lassan, mélyeket! Három vagy négy mély légvétellel bár­hol, bármikor elérheti, hogy megnyugodjon.

Mozogjon! „A mérsékelt fizikai erőfeszítés segít megbirkózni a stresszel” – állítja Hoffmann.

A relaxációs technikák. „Ha a test relaxál, a lélek is pihen – mondja Hoffmann. – Ha pedig a lélek relaxál, azzal a test is pihen.” A rendszeres meditáció, a jóga, a képtársítás vagy a relaxációs kazetták hasznos segít­séget nyújthatnak.

Kétszerezze meg az étkezések számát!

Bár sok orvos szerint a napi háromszori étkezés megfelelő, sok embernek enyhülnek a feké­lyes panaszai, ha hatszor étkezik, de kevesebbet, mondja dr. Brasitus. Az étel ugyanis semlegesíti a gyomorsavat.

Tartózkodjon a vastói!

„A vas irritálja a gyomrot – mondja dr. Goldschmidt. – A vaskészítményeket szedőknek, ha fekélyük is van, a vas kellemetlen panaszokat okozhat.”

Mindent csak mértékkel!

Az ugyanabból az ételből vagy ital­ból elfogyasztott túl nagy mennyiség árt a fekélynek. Az alkohol viszont nem feltétlenül irritáló hatású. „A mértékletes ivás valószínűleg nem fokozza ‘az új fekélyek kialakulásának veszélyét” – mondja dr. Kurata.

Legyen türelmes!

Néha ez az egyetlen, amit tehet. „A fekélyek cik­likusan térnek vissza – mondja dr. Brasitus -, és sok közülük néhány év alatt magától elmúlik.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.