Házi gyógymódok

Fogkő és plakk: 23 fogápolási tanács

Körmével óvatosan kaparja meg egy őrlőfogának belső felszínét! Most nézze meg az ujját! Látja a körme alatt azt a fehér anyagot? Ez a plakk. A plakk élő és elpusztult baktériumokból álló ragadós réteg, ami a foga­kon képződik. Ha a plakkot nem távolítják el, megkeményedik; 48 órán belül akár 50 százalékkal keményebb, 12 nap múlva pedig kőkemény. Ez a fogkő.

A fogkő és a plakk elrondítja a fogakat, és kellemetlen szájszagot okoz

Mi több, a fogakra és az ínyre lerakódva még súlyosabb fogbetegségekhez vezethet, mint például a fogínygyulladás. A fogkövet a saját fogáról nem tudja eltávolítani. „A fogkő úgy ellepi a fo­gakat, mint a kagylók a tengeri hajók alját, eltávolítása pedig speciális tudást igényel” – állítja dr. Róbert Schallhorn fogorvos. A plakkot viszont el lehet tá­volítani. Ha a plakkokat időben eltávolítja a fogairól, megelőzheti a fogkőképződést. A plakkot könnyű eltávolítani. Íme néhány fogás.

A fogkefe helyes használata

Képzelje azt, hogy a fogkefe kard, és a plakk az ellenség. Ha így áll a dolog, a rosszfiúkat el kell intézni! A mosás – amennyiben a fogkefét helyesen használják – megakadályozza a bakteriális plakkok kialakulását. A legtöbb ember azonban nem megfelelően mos fogat, állítja dr. William Campoli fogorvos.

Fel-le és hátra-előre – ez nem elég. A fogkefét úgy kell tartani, hogy sor­téi 45 fokos szöget zárjanak be azzal a területtel, ahol a fog és a fogíny találko­zik. Ezután pedig a kefét óvatosan ide-oda mozgatva apró köröket kell leírni úgy, hogy egyszerre egy vagy két fogat érintsen.

Hátulról érkező támadás!

A plakkok leggyakrabban az alsó fo­gak hátsó felszínén bújnak meg. „Az emberek túl nagy hangsúlyt fektetnek a »mosolygó felületek« dörzsölésére, a felső fogakra, amelyek könnyen elérhe­tők – állítja dr. Campoli. Elhanyagolják viszont azokat a területeket, ahol az or­ca és a nyelv érintkezik a fogakkal. Pedig ezekre a területekre kell a legtöbb fi­gyelmet fordítani.”

A fogmosáshoz kettő kell

Vagyis hogy két perc. A legtöbben csak megdörzsölik a „mosolygó felszínt”, a többi fog pedig kap egy gyors elis­mervényt a tisztításról, mondja dr. Campoli. Több tanulmány szerint a legtöbb ember 30 másodpercig mossa a fogát, míg a fogorvosok 2-4 percig.

Az esti fogmosás

Ne hagyja, hogy egy teljes nap maradéka a szá­jában aludjon! Ha csak naponta egyszer tud fogat mosni, akkor ezt este tegye, különben a plakkok 8 zavartalan órát kapnak, hogy berendezkedjenek.

Megfelelő méretű fogkefét vegyen!

Kicsiben gondolkod­jon, mikor kiválasztja a fogkefét. A fogak minden oldalát el kell érnie, beleért­ve azokat is, melyek a szájban leghátul vannak, figyelmeztet a fogorvos, Jerry F. Taintor. A nagy kefével sem lehet gyorsabban fogat mosni, és nem éri el azo­kat a zugokat és réseket, melyekben az ártó baktériumok megbújhatnak.

Puha, lekerekített sörtéjű kefét válasszon!

A puha, műanyag sörték megfelelően simulnak a fogzománchoz és elég kemények a plakkok ellen, állítja Eric Shapira kaliforniai fogorvos. A sörték lekerekítet­tek és ne egyenes felszínűek legyenek, teszi hozzá dr. Campoli. Az egyenes fel­színű sörték gyakran élesek és megsérthetik a fogínyt.

Úgy tartsa a fogkefét, mint egy tollat!

Finn kutatók kimutatták, hogy a fogkefét úgy tartva, mint egy tollat, ritkábban sérül meg a fog­íny – szemben a sokkal gyakoribb teniszütőfogással. Ez a módszer a fogínyt megkíméli, viszont a plakkokat így is jól el lehet távolítani.

A fogselyem helyes használata

A fogselyem sokkal fontosabb, mint a fogkefe, állítja dr. Richárd Shepard nyugalma­zott fogorvos. Nem mindegy persze, hogy a fogselymet hogyan használja. Vág­jon le egy 45 cm-es darabot! Tekerje fel egyik végét az egyik kéz középső ujjára, a selyem másik végét a másik kéz ugyanezen ujjára úgy, hogy a két ujj között 2,5 cm-nyi selyem maradjon! Finoman előre-hátra mozgatva, nyomja be a sely­met két fog közé! Amikor eléri a fogínyt, hajlítsa meg C alakban az egyik fo­gon és csúsztassa el a fogíny és a fog között, míg ellenállást nem érez! Most a selymet hasonlóképp, a másik fog körül hajlítsa el! A selymet húzza lefelé a felső fogakon és felfelé az alsó fogakon.

Csak finoman!

Hát igen. Ne rángassa a selymet fel-le, az ínyből ki­be, mert ezzel megsérti a fogínyt. Csak szép lassan, ne sajnálja az időt!

A selyemválaszték

Válasszon selymet tetszőlegesen, a fontos az, hogy használja is. Létezik ízesített, viaszolt, cérna vagy szalag formájú. A sza­lag előnyösebb azok számára, akiknek nagyobb rés van a fogaik között, az íze­sítés pedig friss érzést biztosít.

Figyelje az ajánlást!

Használjon fluoridos fogkrémet, javasolja John D. B. Featherstone, a szájbetegségek professzora. Vigyázat, sok fogkrém nem tartalmaz aktív fluoridot, vagy túl erősen dörzsöli a fogakat.

Használjon szódabikarbónát!

A szódabikarbóna már régóta ismert, hatásos szer, mondja dr. Shepard. Mártsa be a fogkefét közvetlenül a porba, vagy egy csészében keverjen össze egy evőkanálnyi szódabikarbónát egy csipetnyi sóval. Nedvesítse meg a fogkeféjét, és sikálja meg a fogait.

Akár csak vízzel is!

Ne hagyja, hogy egy kiürült fogkrémes tu­bus eltántorítsa a fogmosástól! Nedvesítse meg a fogkefét és már üldözheti is a plakkokat, állítja dr. Campoli.

Legyen találékony!

A csomagjai úton vannak Hawaii felé, ön pe­dig Clevelandben rekedt. Nincs mentség! Ha „fegyvertelenül” maradt, használ­hatja az utazó varrókészlet cérnáját, mondja dr. Schallhorn. (Ha önnek nincs ilyen, a légitársaság segélycsomagjában vagy a szállodában biztosan akad.) A fonalat használja úgy, mint a fogselymet.

Öblögessen!

Minden étkezés után, különösen, ha nem tud magával vinni fogkefét, vonuljon el a fürdőszobába, vagy akár a vécébe, és egy korty vízzel öblögesse ki a száját! Az alapos öblögetés eltávolítja az ételmaradékot, és megóvja az esetlegesen a fogak közt maradt mákszemek vagy más morzsa okozta kínos élményétől.

Használjon szájöblítőt!

Svédországban, a Göteborgi Egyetemen és Baltimore-ban, a Marylandi Egyetemen végzett tanulmányok szerint a szájöblítő szer önmagában, és a hagyományos fogmosás mellé kiegészítőként alkalmazva hatásosan csökkenti a plakkokat. Baltimore-ban 145 felnőttön vég­zett vizsgálat szerint azoknál, akik szájöblítővel öblögettek, a plakkok 22 szá­zalékkal, a fogínygyulladás pedig 28 százalékkal csökkent.

Készítsen házilag szájvizet!

Fele-fele arányban vízzel kever­ve a 3 százalékos hidrogén-peroxidot, házilag készíthet olyan szájvizet, amely csodákra képes, állítja Roger R Levin, baltimore-i fogorvos.

Használjon szájzuhanyt!

A szájzuhany eltávolítja a plakkok táp­anyagául szolgáló ételt. „Legyen azonban óvatos – figyelmeztet dr. Campoli. -A módszer ahhoz hasonlít, mint amikor kefe nélkül, nagy nyomású vízzel mos­sa az autót. Ha a nyomás elég nagy ahhoz, hogy a plakkokat eltüntesse, akkor a fogínyt is megsértheti.” A szájzuhany nem helyettesíti a fogmosást és a fog­selyem alkalmazását.

Leplezze le a bűnöst!

Jelölje meg a plakkokat egy, majdnem min­den patikában kapható jelzőtabletta segítségével. A tabletta olyan festékanya­got tartalmaz, mely elszínezi a fogmosás után a fogakon maradt plakkokat. Rág­ja szét a tablettát, majd a tükörbe nézve vizsgálja meg fogait! A szín a fogínyhez közel lesz a legsötétebb, ott, ahol a plakk a legvastagabb. Mosson ismét fogat, és bizonyosodjon meg róla, hogy mindenhol eléri a plakk-képződésre hajlamos területeket.

Készítsen ön is plakkjelzőt!

Egyszerű feladat. Először is kenje be az ajkait vazelinnal, hogy a festék ne fogja meg! Majd vegyen a szájába egy teáskanálnyi ételfestéket, öblögessen vele, majd köpje ki – tanácsolja John Beresford angol fogorvos. Utána öblögessen tiszta vízzel, majd keresse meg a plakkokat, amelyeket a festék elszínezett! Minden alkalommal, mikor fogat mos, szenteljen külön figyelmet a festék által elszínezett területeknek.

Sajtok

Az Iowai Egyetem Dow fogászati kutatóintézetében végzett kutatások szerint ajánlatos tartózkodni a burgonyasziromtól, előnyben részesít­ve inkább a sajttálakat. Kutatók szerint az étkezés előtt elfogyasztott, mindössze 5 grammnyi érett sajt megszünteti a plakk savtermelő képességét.

„A hatásmechanizmusa ismeretlen”, mondja dr. Wefel. „Lehetséges, hogy a sajt kiegyenlítő anyagként hat.” Azt azonban nem tudja megmondani, hogy a friss sajtok miért nem hatásosak. „Valaminek történnie kell az érlelés alatt, de hogy mi, azt még nem tudjuk.” Az érlelt sajtok a „minél szagosabb, annál jobb” elv szerint hatnak.

Az utolsó fogás cukormentes rágógumi legyen!

Ha étkezés után nem tud fogat mosni, vegyen egy rágót a szájába és rágja, hogy megtisztítsa a fogait, ajánlja dr. Wefel. Főétkezés, de akár csak falatozgatás után is 20 percen keresztül rágjon cukormentes rágógumit! Rágás közben a nyál, ami a száj természetes puffer (kiegyenlítő) közege, mossa a fogakat és semlegesíti a savakat a plakkokban, még mielőtt megtámadnák a fogakat. Dr. Wefel szerint a gumi rágása elősegítheti a fogak közt maradt étel kimozdulását is.

Próbálja ki az elektromos fogkefét!

Nem sokat ér a vibráló fogkefe. Az újfajta elektromos fogkefék, melyeknek a sortéi körkörösen mozognak, míg a nyelük áll, úgy működnek, mint a fogorvosok által használt kefék.

Használatuk ideális ízületi gyulladásos betegségben szenvedők vagy olyan emberek számára, akik valamely fogyatékosságuk miatt a hagyományos fog­kefét nem tudják megfelelően használni. Azoknak pedig, akik nem szeretnek fogat mosni, ez az újdonság kedvet csinálhat, mondja dr. Campoli. A kutatások szerint ezek az elektromos fogkefék a plakkok 98,2 százalékát eltávolítják a fogak felszínéről, szemben a hagyományos fogmosással elért mindössze 48,8 százalékkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.