Házi gyógymódok

Fülzsír: 4 módszer a fül kitisztítására

Nem túl gyakori, de előfordul, hogy a fülébe fészkeli be magát valamilyen rovarféle, melyet orvosnak kell eltávolítania. Nem kevésbé kellemetlen, de an­nál gyakoribb, hogy a fülzsír eldugaszolja a hallójáratot, és kitisztításához a szakember segítségét kell igénybe venni, világosít fel a halláscsökkenés egy másik okáról dr. Dávid Edelstein, a New York-i Manhattan Kórház fül-orr-gégé­sze. A megelőzésről és a kezelésről az alábbiakban kap eligazítást.

Ne tömjön semmit a fülébe!

Ne dugdosson kisebb tárgyakat a fülébe, ne vakarja tollheggyel, hajcsattal, kiegyenesített gemkapoccsal, mert könnyen megsértheti a dobhártyáját, szól a gyakran elhangzó orvosi intelem. George W. Facér, a rochesteri Mayo Klinika fülésze a tilalmat az ujjunkra is ki­terjeszti; ugyanis ha az ujjunkkal akarjuk kipiszkálni a fülzsírt, pont az ellen­kező hatást érjük el: a zsírdugót egyre mélyebbre nyomjuk, és a helyzet csak rosszabb lesz, mint előtte volt.

Használjon fülcseppet!

Valószínűleg akad otthon valamilyen al­kalmas folyadék, amellyel sikerül oldani, felpuhítani a zavaró szennyeződést. A hidrogén-peroxid, néhány olajfajta vagy a glicerin alkalmas erre a célra, rá­adásul olcsók is, mondja dr. Facér. Ha ezekben nem bízik, vásároljon gyári ké­szítésű fülcseppet a gyógyszertárból, adja meg a választás lehetőségét dr. Edelstein.

Mindkét fülébe cseppentsen egy keveset és a felesleget hagyja kifolyni. A folyadék felpuhítja a zsírdugót. Ezt a műveletet ismételje meg néhány napon át. Füle kimosását azonban bízza kezelőorvosára.

Szárítsa ki a külső hallójáratot!

A fület nem tanácsos törülközővel szárogatni, használja inkább a hajszárítót erre a célra. A fülbe csepeg­tetett alkohol is jól kiszárítja a fület. Mindezt célszerű minden zuhanyozás után elvégezni.

Mikor kell fület mosni?

A havi egyszeri fülmosás bőven elegen­dő mindenkinek; az ennél gyakoribb beavatkozás tönkreteszi a hallójárat ter­mészetes védőbevonatát, hangsúlyozza dr. Edelstein.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.