Házi gyógymódok

Genitális herpesz: 17 kezelési stratégia

Nem volt elég óvatos az ágyban és rajtavesztett. Égő fájdalmat érez a ne­mi szervén, lázas és gyenge. Az orvos elvégez néhány vizsgálatot és megálla­pítja, hogy genitális herpesze van, amit a Herpes simplex II vírus okoz. Az or­vos azt mondja, hogy a betegség gyógyíthatatlan, élete végéig el fogja kísérni. Úgy érzi, mintha felültették volna egy, a pokolba tartó vonatra.

Ne rémüljön meg, van visszaút, és hogy hogyan, azt megtudhatja az aláb­biakban.

Ne lógassa az orrát!

Miért? Először is, mert a legtöbb embernél az első herpesz rendszerint két-három hét alatt el is múlik, és a következő jó so­kára jelentkezik és közel sem olyan súlyos, mint az első. Másodszor, a genitális herpesznek ma már van gyógyszere, ez az acyclovir, ami a kiújulások számát akár 90 százalékkal is csökkentheti. Röviden összefoglalva: „Akár természetes lefolyású a betegség, akár kezelik, a herpesszel való fertőzöttség egyáltalán nem reménytelen állapot” – mondja dr. Will Whittington.

Erősítse az immunrendszerét!

A szakértők nem tudják pon­tosan, mi okozza azt a jelenséget, hogy a herpeszvírus hosszú ideig nyugalmi állapotban van, majd egyszerre felébred és pusztítani kezd. Sokan azt gondol­ják, hogy a legyengült immunrendszer, mint egy részeg seriff egy vadnyugati filmben, sarkallja arra a kis banditákat, hogy visszatérjenek.

Mivel az immunrendszer állapota és a herpesz kialakulása között igen szo­ros kapcsolat van, ajánlatos, hogy immunrendszerét kijózanítsa és megfelelő táp­lálkozással, sok alvással és pihenéssel, valamint rendszeres testedzéssel felfegy­verezze az újabb rohamok ellen.

Használjon szappant és vizet!

Amikor az emberek felfede­zik a herpeszt a nemi szervükön, hajlamosak a gyógyszeres szekrény egész tar­talmát bevetni az érintett területen. Ez nem helyes; csakúgy, mint bármilyen más sérülés esetében, azzal kell törődni, hogy ne alakuljon ki másodlagos fertőzés. A szappan és a víz önmagában elegendő ahhoz, hogy a területen ne szaporod­janak el a kórokozók, állítja dr. Whittington. Az biztos, hogy a házi patikában talált szerekkel nem fogja elpusztítani a vírust, ellenben esetleg kedvezőtlenül befolyásolja az állapotát. „Az acyclovir az egyetlen gyógyszer, amelyről kimutatták, hogy egyértelműen jó hatású a herpeszfertőzésben szenvedők számára” – jelenti ki dr. Whittington.

A test és a lélek kapcsolata

Miért van az, hogy egyes fertőzött embereknél akár évekig sem újul ki, míg másoknál rendszeresen fellángol a vírusfertőzés okozta betegség? A válasz nagyrészt a lélekben keresendő, mondja Christopher W. Stout klinikai pszichológus. „Úgy tűnik, azok az emberek, akik feszültebbek, de­pressziósak, könnyen válnak ingerültté, ellenségessé, nagyobb rendsze­rességgel szenvednek a kiújulásoktól.” Ezekről a tulajdonságokról azt gon­dolják, hogy gyengítik a szervezet immunrendszerét.

„Teljesen mindegy, hogy mennyi kutatást végeznek még a következő ezer év során, én meg vagyok győződve, hogy mindig a stressz marad az első számú kiváltó ok” – mondja az ápolónő, Judy Hurst. Ha nem ismerte igazán a stresszt, amíg nem kapta meg a herpeszt, most sajnos megtapasztalja. Kialakulhat az a helyzet, hogy az elszenve­dett stressz a betegség kiújulásához vezet, ez pedig megint csak stresszt okoz, és a kör bezárul. A kérdés az, hogy hogyan lehet kitörni ebből az ör­dögi körből.

Tudjon meg minél többet a betegségről! Olvasson a herpeszről, be­széljen az orvosával és próbálja meg a lehető legalaposabban megérteni a helyzetét. Igyekezzen a körülményeket a lehető legkedvezőbb irányba befolyásolni, javasolja dr. Stout.

Lépjen be egy önsegítő csoportba! Az ilyen helyeken barátságokat köthet, érzelmi támaszt kap, meghitten beszélgethet és információkhoz jut, mondja Hurst nővér.

Próbálja ki a pszichoterápiát! Amikor rájön, hogy herpesze van, szo­morúságot, depressziót, ingerültséget és bűntudatot érez. Néhány találko­zás egy felkészült pszichoterapeutával elég lehet ahhoz, hogy reálisan lássa a jövőjét.

Sajátítson el relaxációs technikákat! Sokféle módszer ismert: a me­ditáció, a relaxációs terápia, a vizualizáció és a biofeedback. Keresse meg azt a módszert, ami önnek a legmegfelelőbb.

Ne használjon kenőcsöket!

A genitális herpesz okozta seb gyógyulásához sok levegőre van szükség. A vazelin és az antibiotikumos ke­nőcsök gátolják a seb szellőzését, és ez lassíthatja a gyógyulás folyamatát, mondja dr. Stephen L. Sacks, egy herpeszklinika igazgatója. Nem szabad kortizolkrémet használni, mert az gátolhatja az immunrendszert és ezáltal elő­segíti a vírus szaporodását, mondja.

Jót tesz a meleg

A betegség első jelentkezése idején, vagy későb­bi súlyos rohamok alkalmával, napi három-négy fürdő vagy tusolás, melynek során meleg víz kerül a herpesszel borított bőrre, enyhülést hozhat. (Az esetek többségében beválik, de nem mindenki kedveli ezt az eljárást.) Amikor befe­jezi a tusolást vagy a fürdést, szárítsa meg a herpeszt hajszárítóval alacsony vagy hideg fokozaton. Vigyázzon, nehogy megégesse magát! A hajszárító levegője enyhülést hoz és felgyorsítja a gyógyulást azáltal, hogy szárítja a sebet.

Viseljen laza, pamut alsóneműt!

Mivel a levegő elenged­hetetlen a gyógyuláshoz, hordjon olyan alsóneműt, ami lehetővé teszi, hogy a bőre lélegezzen. Ezért pamutból és ne szintetikus anyagból készült alsóneműt viseljen, ajánlja Hurst nővér. Ha műszálas harisnyanadrágot hord, annak a törzzsel érintkező része legyen pamutból. Ha divatos, testhez simuló fürdőruhát akar hordani, vágjon ki egy pamut bugyiból egy csíkot és varrja be a fürdőruhába, ajánlja Hurst.

Enyhítse a fájdalmas vizeletürítést!

A betegség első ro­hama idején a vizeletürítés nagy fájdalmat okoz, mert a savas vizelet csípi a sé­rült hámfelületet. Ez különösen fájdalmas nők esetében. Próbálja meg a vize­letsugarat távol tartani az érintett területtől egy darabka összetekert WC-papírral, ajánlja Dr. Sacks. Vagy pisiljen a fürdővízbe, miután befejezte a fürdést, kínál enyhítő megoldást Hurst nővér.

Orvosi segítség

Egy gyógyszer, amely segíti a gyógyulást

Ha a herpesze nagyon makacs vagy gyakran kiújul, írasson fel orvo­sával acyclovirt. Ez olyan szer, amelyről bebizonyosodott, hogy gyorsítja a gyógyulást, és mérsékli a rohamok súlyosságát, mondja dr. Sacks. Akár először jelentkezik a betegség, akár gyakran kiújul, orvosa nagy valószí­nűséggel segíteni tud.

Amennyiben várandós, hívja fel a nőgyógyásza figyelmét a betegsé­gére, mert a herpesz megfertőzheti az újszülöttet is, figyelmeztet dr. Sacks. Egy ideig szoros kapcsolatot feltételeztek a genitalis herpesz és a méhnyakrák kialakulása között. A kapcsolatról azonban kiderült, hogy nem is annyira szoros. Tanácsos azonban a herpesszel fertőzött nők szá­mára az évenkénti méhnyakrák-szűrésen való részvétel, hívja fel a figyel­met dr. Whittington.

A természetgyógyász közbeszól

Legyőzhető-e a herpesz ricinusolajjal?

Helyezzen ricinusolaj-pakolást a hasára! Miért? Mert a ricinusolaj meg­erősíti az immunrendszerét, az erős immunrendszer pedig megakadályoz­hatja a herpeszvírus aktivizálódását, magyarázza dr. C. Norman Shealy ter­mészetgyógyász, aki azt állítja, hogy elmélete egy jelenleg is folyó kutatás még nem publikált eredményein alapszik.

Hogy immunrendszere a lehető leghatékonyabban működjön, itasson fel 225 ml ricinusolajat egy kettőbe hajtott nedvszívó textildarabbal, tegye a hasára, és fedje be műanyag fóliával. A fólia fölé helyezzen melegítőpár­nát, állítsa olyan fokozatra, amit kellemesnek érez, és hagyja magán egy órán keresztül. Kezdetben egy hónapon át naponta végezze el ezt a keze­lést, majd heti három alkalommal. Ha esetleg a herpesz kiújulna, akkor gyakrabban.

Ne nyúljon a fertőzött területhez!

Annak ellenére, hogy a betegséget genitális herpesznek nevezik, a fertőzés átvihető a test más része­ire is. Ha a friss sebhez ér, majd az ujjával egy másik testrészéhez, mondjuk a szájához vagy a szeméhez nyúl, könnyen okozhat ott is herpeszt. Emiatt nagyon fontos, hogy ne érintse meg a sebet, mondja Sandy Moy, egy amerikai herpesz­kutató központ vezetője. Ha mégis úgy gondolja, hogy éjszaka véletlenül meg­vakarhatja, takarja be a sebet légáteresztő védőkötéssel, tanácsolja.

Szedjen táplálékkiegészítőket!

Néhány laikus és orvos is ajánl olyan táplálékkiegészítőket a herpeszrohamok leküzdésére, mint a cink­oldat vagy cinkkapszula, a lizin nevű aminosav, vagy az ételadalék butil-hidroxitoluén (BHT). Annak ellenére, hogy hatékonyságukat számos vizsgálat­ban észlelték, az orvosok nagyobb része még nem tartja bizonyítottnak gyógyhatásúkat. Ha úgy dönt, hogy használja valamelyiküket, legyen tisztában vele, hogy nagy adagban veszélyesek lehetnek, és szedésük csak orvosi ellen­őrzés mellett ajánlatos.

Kérjen segítséget telefonon!

Amennyiben bármilyen kérdé­se van a betegségével kapcsolatban, van segítség. Magyarországon a Johan Béla Országos Epidemológiai Központnak van herpeszrészlege, amelyet a 06-1-476-13-56-os telefonszámon érhet el.

Ne adja tovább másoknak!

Emlékezzen rá, hogyan kapta meg. Felelős azért, hogy mások ne fertőződjenek meg. Akkor a legnagyobb a va­lószínűsége a betegség továbbterjedésének, amikor megjelennek a herpesz okozta bőrelváltozások. Ezért ilyenkor tartózkodjon a nemi élettől. Ha a bőrel­változások nem észlelhetők, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy nem fog­ja továbbadni a vírust, de a nagyobb biztonság érdekében, és a lelke megnyug­tatása végett is, használjon óvszert.

Egyébként ha már volt herpesze, ez nem jelenti azt, hogy a betegség valamelyik másik fajtáját nem kaphatja el. Noha ez nem gyakori, de előfordul­hat, hogy ugyanannál a személynél a genitális herpeszt a vírus különböző típu­sai váltják ki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.