Házi gyógymódok

Úszófül: 15 módszer a gyógyításra és a megelőzésre

Ha bolhányira össze tudna zsugorodni, és bemászna egy úszó fülébe, va­lószínűleg egy viszkető, haragos vörös füljáratban találná magát, ahol feltűnő­en kevés a fülzsír. Nyirkosnak érezné és áporodott, savanyú szag terjengene ben­ne a bőrbe befészkelődött baktériumoktól.

Amit ott látna, az a külső hallójárat fertőzéses eredetű gyulladásának klasszikus esete, amit általában csak úgy emlegetnek, hogy „úszófül”. Ahhoz, hogy ez az állapot kialakuljon, semmi másra nincsen szükség, mint két fülre és állandó nedvességre. Olyan ez, mint amikor tartósan nem veszi ki a kezét a mosogató vízből. A bőr felázik és ráncolódik, mutat rá dr. Brian W. Hands, torontói fül-orr-gégész.

A füleket állandóan víz áztatja: úszáskor, zuhanyozáskor, hajmosáskor. Aztán megpróbálja egy vattapamaccsal jól kitörölgetni, ettől azonban ledörzsö-lődik a bőr felső rétege és a rajta lévő védő zsírréteg: a kórokozó baktériumok előtt szabad a pálya.

Az úszófül eleinte nem több állandó viszketésnél

Elhanyagolt esetben el­viselhetetlen fájdalmakkal járó, csúnya gyulladássá fajulhat. Ha kialakul a fer­tőzés, már csak orvos tudja meggyógyítani, antibiotikum adásával. Azt azon­ban egyszerű házi módszerekkel is el lehet érni, hogy a kezdeti fájdalom ne hatalmasodjon el, illetve hogy véget érjen, mielőtt elkezdődne.

Ne nyúljon a fülébe!

Valahányszor bemegy a víz a fülébe, min­dig szárítsa meg, függetlenül attól, hogy várhatóan lesz-e belőle fertőzés vagy sem. Húzza a fülkagylóját enyhén felfelé és kifelé, hogy a füljárat kiegyenesed­jen és 45-50 cm távolságból irányítsa a fülére a hajszárítót. Mindegy, hogy a meleg vagy a langyos állásba kacsolja, a lényeg az, hogy legalább egy fél per­cig fújja a fülébe a levegőt. Ezalatt megszárad a füle, és a nedvességet kedve­lő baktériumok és gombák nem találnak jó táptalajra.

Használjon fülcseppet!

A legtöbb gyógyszertárban tartanak olyan fülcseppet, amelyik elbánik a baktériumokkal. Ha a fülviszketésen kívül semmi egyéb tünete nincs, akkor egy ilyen készítménnyel még megelőzhető a fertőzés, állítja dr. Dan Drew háziorvos, aki mellesleg lelkes úszó. Mindig cseppentsen ebből a fülébe, ha belement a víz.

A hallókészüléknek hátrányai is vannak

Azoknak, akik hallókészüléket viselnek, az úszókhoz hasonlóan sok­szor megfájdulhat a füle anélkül, hogy a víz közelébe kerülnének.

A hallókészülék bizonyos szempontból a füldugóhoz hasonló hatású, magyarázza dr. Brian W. Hands. Amellett hogy összegyűjti a hangokat, nem hagyja a hallójáratot szellőzni, ezért megnő benne a páratartalom. Nedves körülmények között aztán a kórokozók elszaporodnak.
Mi a megoldás? Vegye ki a hallókészülékét, amilyen gyakran csak tud­ja, hogy a füljárat ki tudjon száradni.

Használjon füldugót!

Ha azt mondanánk egy lelkes úszónak, ne menjen be a vízbe, az pont olyan, mintha azt mondanánk neki, hogy ne vegyen levegőt, mondja dr. John House fül-orr-gégész professzor, az amerikai úszószö­vetség fülésze. Ússzon bátran, mondja, de viseljen füldugót, hogy ne menjen a víz a fülébe. A viaszból vagy szilikonból készült füldugók, amelyek a hőre lá­gyulnak és felveszik a belső fül alakját, bármelyik gyógyszertárban beszerez­hetők.

Zuhanyozás, hajmosás közben is viselje, figyelmeztet dr. House. A fül szá­razon tartása különösen azoknak igen fontos, akik hajlamosak a hallójárat-fer­tőzésekre.

Úszás közben emelje ki a fejét a vízből

Akkor sem kell felhagynia az úszással, ha gyakran fáj a füle, mondja dr. Drew. Ússzon a víz fel­színén, így kevesebb víz megy a fülébe, mint amikor a fejével a víz alá merül.

Gyorssegélyként vegyen be fájdalomcsillapítót!

Ha fáj a füle (jelezvén, hogy begyulladt), vegyen be valamilyen vény nélkül kapha­tó fájdalomcsillapítót, mondjuk aszpirint vagy paracetamolt, hogy kibírja, amíg eljut az orvoshoz, tanácsolja dr. Donald Kamerer, pennsylvaniai fülészorvos.

Száraz és meleg borogatással enyhítse a fájdal­mat!

A meleg nagyon jó fájdalomcsillapító. Különféle formában használhat­ja: melegítsen meg egy törülközőt a radiátoron, és szorítsa a fülére, vagy csa­varjon törölközőbe egy forró vizes palackot, és azt tegye rá.

Hagyja békén a fülzsírt!

A fülzsírnak megvan a maga feladata, többek között menedéket nyújt a hasznos baktériumoknak, állítja dr. Kamerer és dr. House. Működjön együtt természetes szövetségeseivel, és ne takarítsa ki a búvóhelyüket. A zsírbevonat védi a füljáratot a nedvességtől.

Tartsa szárazon!

Mivel a fül irritációja következtében eltűnik a hal­lójáratból a zsír, próbálja meg azt kívülről pótolni. Ehhez tegyen egy kis vaze­lint egy darabka vattára, és azzal, mint egy dugóval, dugja be a fülét. Nem kell a fülkagyló szélénél beljebb nyomnia, így is szárítja és tisztán tartja a hallójá­ratot.

Házi fülcseppek

Többféle nagyszerű anyag is létezik, amely el­pusztítja a kórokozókat, és egyúttal ki is szárítja a fülét. Ha hajlamos a fülfá­jásra vagy sokat tartózkodik vízben, jól teszi, ha minden alkalommal használ valamilyen fülszárító anyagot, amikor bevizezi a fejét. A következő, házilag el­készíthető szerek bármelyike sikerrel alkalmazható.

Izopropil-alkohol

Először is feküdjön az oldalára; az érintett füle legyen felfelé. Húzza felfelé és hátrafelé a fülkagylót, hogy kiegyenesedjen a füljárat, majd cseppentsen bele egy csepp alkoholt. Rázogassa meg a fülét, hogy az alkohol eljusson a járat aljába is. Ezután forduljon a másik oldalára, hogy a felesleges alkohol kicsorogjon.

Ecetes fülcsepp

Az ecet és az izopropil-alkohol 1:1 arányú keve­réke remek gomba- és baktériumölő szer, mondja dr. House. Az alkoholnál meg­adott módon alkalmazza.

Babaápoló olaj vagy lanolin

Ezek az anyagok is védik a fülét, ha úszás előtt az alkohollal megegyező módon alkalmazza.

Hordjon úszósapkát!

Dr.Drew találmánya a Goggl’Cap, amely úszósapka és úszószemüveg is egyben, s azért fejlesztette ki, hogy a víz alá bu­kó úszók ne veszítsék el a szemüvegüket. Csak később vette észre, hogy egyút­tal még egy hasznos célt szolgál. A rugalmas latexből készült változat az úszók fülét is takarja, és ezáltal egy kicsit távol tartja tőle a vizet. Az ideális kombi­náció egy pár füldugó és a sapka, amely segít a helyén tartani a füldugót.

Jól válassza meg, hogy hol úszik, a szakszemen tisztított és karbantartott úszómedencében kisebb a valószínűsége, hogy összeszed va­lamilyen baktériumot, mondja dr. Drew.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.