Betegségek és megelőzésük

Szexuális úton terjedő fertőzések

A szexuális úton terjedő fertőzések szinte csak ne­mi érintkezés útján terjednek. Hüvelyi és anális közösülés esetén, ritkábban orális szex következ­tében jutnak át a kórokozók. A fertőzések mind­két nemet érintik, és a szexuálisan aktív korban bármikor előfordulhatnak. Természetesen azok között leggyakoribb, akik gyakran cserélik part­nereiket. A biztonságos nemi élet, a védekezés szorgalmazásával ezek a betegségek jelentős mér­tékben visszaszoríthatóak. Újabban megelőző ke­zelést is alkalmaznak azoknál, akikről tudják, hogy fertőző nemi beteggel érintkeztek.

Nem specifikus húgycsőgyulladás

Férfiaknál gyakran fordul elő.

Tünetek: Vizeléskor égető fájdalom, a hím­vessző folyása és fájdalma a húgycső nyí­lásánál.

Diagnózis:Húgycsőből és vizeletből te­nyésztés a kórokozók azonosítására.

Kezelés: Egyhetes antibiotikus kúra. Ha chlamydia-fertőzés gyanúja áll fenn, a part­nert is kezelni kell!

Chlamydia-fertőzés

Szexuálisan aktív komákban mindkét nemnél gyakori.

Tünetek: Nem mindig jár tünetekkel. Nők­ben hüvelyi folyást okoz, gyakoribb vize­lési, a közösülés fájdalmas. Meddőséget okozhat, valamint kismedencei gyulladást vagy méhen kívüli terhességet.

Diagnózis: A méhnyakról vagy a húgycsőről vett kenetből kitenyészthető.

Kezelés: Antibiotikumokkal, de a partner is kezelendő!

Kankó (Gonorrea)

Nőket és férfiakat egyaránt érintő fertőzés, amely orális szex útján is terjedhet.

Tünetek: Tünetmentesen is előfordulhat. Jelentkezhet fájdalmas vizelés, folyás a hü­velyből vagy a hímvesszőből. Nőkben eset­leg hüvelyi vérzés is lehet.

Diagnózis: Mintavétellel a kenetből megál­lapítható a kórokozó. Nem könnyű a diag­nózis, mert sokszor nem okoz tüneteket.

Kezelés: Antibiotikus kezelésre általában jól reagál, ha idejekorán megkezdik. Kezelet­len esetekben prosztatagyulladás, húgycső-és mellékhere-gyulladás következhet be.

Nőkben a krónikus fertőzés petevezeték­-gyulladást, visszatérő kismedencei gyulla­dást és meddőséget okozhat.

Vérbaj (Szifilisz)

Hosszú távú bakteriális fertőzés, amely he­veny nemi szervi tüneteket okoz. Ha nem eléggé korán kezdik kezelni, más szervek­re is átterjedhet.

Tünetek: A fertőzésnek három stádiuma van:

  • Elsődleges szifilisz – a hímvesszőn vagy a hüvelyen fájdalmatlan fekély alakul ki, a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbod­nak. A fekély magától gyógyul, de keze­lés nélkül átmegy a második stádiumba.
  • Másodlagos szifilisz – a test egészére ki­terjedő kiütés, láz, rossz közérzet és fá­radtságérzés. Kezelés nélkül is meggyó­gyulhat, de néhány esetben jelentkezhet­nek tünetek 20-30 évvel később.
  • Késői szifilisz – progresszív (előrehala­dó) demencia, zavartság, memóriazava­rok, orientációs zavarok. A gerinc káro­sodik, a lábakban bénulások jönnek létre.

Diagnózis: A húgycsőből, végbélből, száj-üregből vett mintákból, vérvizsgálatból megállapítható a kórokozó (Treponema pallidum).

Kezelés: Az elsődleges és másodlagos szifi­lisz penicillin-injekciókkal kezelhető.

Genitális herpesz

Visszatérő vírusfertőzés, amely mindkét nemet érinti. Már szülés alatt az újszülött is megfertőződhet, ezért császármetszést kell végezni.

Tünetek: Fájdalmas, folyadékkal telt hólyagocskák a nemi szerveken, viszketés és égő érzés, láz, fájdalmak, fáradtságérzés kíséri. A tünetek általában 2-3 hét alatt alább­hagynak.

Diagnózis: Kikérdezés és fizikális vizsgálat alapján, amit mintavétel megerősíthet.

Kezelés: Vírusellenes szerekre reagál, ame­lyek csökkentik a fertőzés tartamát, és fo­kát is mérséklik, de a vírust nem tudják el­pusztítani. Visszatérő esetekben rendsze­resen kell szedni vírusölő szert, amíg a vírussal való fertőződés veszélye csökken.

Hepatitisz

Mind a B-, mind a C-típusú hepatitisz ví­rusfertőzés. A hepatitisz B vírus vérrel és szexuális úton, a C vírus pedig vér útján ter­jed. (Itt csak feltételezik a szexuális úton va­ló terjedés lehetőségét.)

Tünetek: A vírusok elsősorban a májat ká­rosítják. Az első fertőzést később számos tünetmentes év követi; ekkor a máj még normálisan működik. Egyes, hepatitisz-B pozitív személynél, és sok hepatitisz-C po­zitív egyénben a máj lassú, progresszív gyulladása alakul ki. Ez végül májelégtelen­séghez és májrák kialakulásához vezethet.

Diagnózis: Vérvizsgálatból a vírus azono­sítható.

Kezelés: Ma már több vírusellenes szer lé­tezik, akár kombinációban is adhatók, egé­szen 6 hónapos időtartamig. A hepatitisz-B megelőzhető megfelelő (szexuális) véde­kezéssel. A nagyobb kockázatúakat be lehet oltani hepatitisz-B elleni védőoltással; ezek homoszexuális férfiak, intravénáskábító­szer-fogyasztók, ismert fertőzöttek partne­rei, egészségügyi dolgozók és a bentlakásos intézmények dolgozói. A hepatitisz-C ellen jelenleg még nincsen védőoltásunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.