Egészségügyi kérdezz-felelek

Kelések és megelőzésük

Már volt egy fájdalmas, kellemetlen kelésem. Mit tegyek, hogy ne forduljon elő többet?

A kelés valójában a rendkívül fertőző Staphylococcus aureus gennykeltő baktérium által megtámadott, gyulladt szőrtüsző. Ez a kórokozó a bőrünk felszínén, sőt a légutainkban él, de normális esetben az immunrendszerünk féken tartja. „Kilakoltatni” sajnos nem tudjuk őket, de terjeszkedésük megakadályozása érdekében sokat tehetünk.

kelések elkerüléséhez:

  • Rendszeresen és alaposan mosson kezet szappannal és vízzel, amikor pedig erre nincs lehetőség, használjon alkoholos kéztörlő kendőt.
  • Ne csak naponta fürödjön vagy tusoljon, hanem pezsgőfürdőzés, úszás, szaunázás vagy gőzfürdőzés után is. Használjon enyhe antibakteriális szappant, valamint tiszta törülközőt és törlőkendőt.
  • Ne használjon olajos tusfürdőt, testápolót vagy zsíros napvédő krémeket! Ezek a „tapadós” kozmetikumok meggátolják, hogy alaposan lemossa a baktériumokat a bőréről. Vásároljon mindegyikből olajmentes változatot.
  • Szőrtelenítéskor mindig tiszta legyen a penge, ha a kelések olyan területen jelentkeznek, amelyet borotválni szokott.
  • Ez azt jelenti, hogy vagy minden alkalommal cserélje a pengét, vagy az újabb használat előtt áztassa alkoholba. A szőrtelenítőkrémekre való áttérés is megoldhatja a problémát.
  • Öblítse ki a horzsolt, vágott sebeket, tegyen rájuk antibiotikumos kenőcsöt, és gyógyulásig maradjanak tiszta kötés alatt!
  • Senkivel ne osztozzon borotván, törülközőn, ruhán vagy edzőfelszerelésen! A konditeremben fertőtlenítőszerrel fújja le a gépek ülőkéit és kapaszkodóit.
  • Az izzadásra hajlamos testrészeket ne hintőporozza! A por nem engedi felszáradni a nedvességet, s ezzel ideális környezetet teremt a baktériumoknak a szaporodásra.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.