Gyermekbetegségek

Furunkulus (kelés) a gyermeken, hogyan kezeljük?

A szőrtüszőt körülvevő bőrrétegekben kialakuló akut gyulladás, a leginkább érintett területek a nyak, az arc, a hónalj és a fenék. A furunkulus egy kicsi vörös, fájdalmas gümő, ami lassan telik meg gennyel, amíg a szövet el nem hal.

Okai

A gyulladást a Staphylococcus aureus okozza. Ez a baktérium normál körülmények között a bőrben él, és ott is marad. Bizonyos esetekben azonban, amikor valamilyen külső behatás miatt megsérül a bőr, akkor ezek a baktériumok kijutnak a bőrfelszínre, és általános gyul­ladást okoznak, amiből furunkulus alakul ki, a szövetekben pedig genny képződik. A Staphylococcus aureus különösen azokra a gyerekekre veszélyes, akik krónikus be­tegségekben, cukorbetegségben szen­vednek, vagy akik rendszeresen, hosszú időn keresztül szájon át kortizont szednek. Az égési sérülést szenvedettek esetében különösen veszélyes a furunkulózis.

Tünetek

A furunkulus – vagy rosszabb esetben furunkulusok – olyan erős fájdalmat okoz, hogy a gyerek kezelhetetlenné válik, és azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

Terápia

A furunkulust a bőr alapos megtisztításával kell kezelni, fertőtlenítő oldatokkal és helyileg antibiotikumos kenőccsel. Nagy és fájdalmas furunkulusok esetében előfordulhat, hogy sebészeti beavatkozás válik szükségessé.

Egy bemetszés lehetővé teszi, hogy a gennyet lefolyassák, miközben a helyi antibiotikumos kezelés az okokat szünteti meg. Ha a gyó­gyítás később kezdődik, akkor a gennyes részt kitenyésztik, és amikor megtalálták az ideális antibiotikumot, azt szájon át adják.

Homeopátia

A következő gyógyszerek vannak: Pyrogenium 5CH a gennyes fertő­zésekre. Hepar sulfur 30CH három labdacs naponta kétszer, ezek a genny felszívódását segítik és 5CH, ami a megszüntetésére kell. Myristica sebifera 5CH a pelenka okozta felszíni furunkulusokból való genny eltá­vozását segíti elő.

Növényterápia

Egy gézdarabot itassunk, át apró csípős paprikából készített főzettél ez megkönnyíti a furunkulus be-gyógyulását. Zöld agyagpakolás (a kisebb szemcsék kiválogatásával) és víz keverékéből készült borogatás leszárítja a furunkulusokat. Az Umcaria tomentosa (macskakarom) tinktúra és az Echinacea tinktúra serkentik az immunrendszert. A Juglans regia (közön­séges dió) MG 1DH fertőtlenítő hatással van a bőrre. Mindegyiket az orvos írja fel, és ő dönti el, hány cseppet adjunk a gyereknek a testsúlya alapján.

OligoTerápia

Az arany az ezüst és a réz jó hatással vannak az immunrendszerre, naponta egy fiolával kell bevenni belőlük, váltogatva az anyagokat két hónapon keresztül.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.