Házi gyógymódok

Korpa: 18 mód a hámlás megállítására

Néha jó egy kicsit különlegesnek lenni. Tudja, egy kicsit szokatlannak, egy kicsit művészinek. Ez karaktert ad, egyedivé, emlékezetessé teszi az embert. De ha önről szólva a többiek csak arra emlékeznek, hogy milyen különlegesen kor­pás, akkor a különlegessége nem sokat ér.

Nincs ezzel egyedül. Sok fodrász szerint a korpásodás a legáltalánosabb panasz a vendégeiknél, a bőrgyógyászok pedig egyöntetűen állítják, hogy va­lamennyire minden ember fejbőre korpás. Ha tehát már viszket a tenyere azért, hogy ennek a fejvakaró problémának a gyökerét megtalálja, akkor figyeljen, mit mondanak a szakemberek.

Oda kell figyelni!

Bármit is tesz, törődjön a korpásodással, nehogy beleessen a viszketés-vakaródzás ördögi körébe, mondja dr. Maria Hordinsky, a Minnesotai Orvosegyetem bőrgyógyásza. Ha figyelmen kívül hagyja ezt az állapotot, a fejbőrén egyre több pikkely képződik, és ezért viszketni kezd. Ami viszket, azt az ember vakarja, és a vakarás megsértheti a fejbőrt és utat nyithat a fertőzésnek.

Mosson gyakran hajat!

A szakemberek ebben egyetértenek: akinek korpája van, gyakran mossa a haját – ha szükséges, mindennap. „Minél gyakrabban mos fejet, annál könnyebben lesz úrrá a korpásodáson” – mondja a New Orleans-i bőrgyógyász, dr. Patrícia Farris.

Kíméletes kezdés

Gyakran a kímélő, semleges sampon használata elég ahhoz, hogy úrrá legyen a problémán. A korpát sokszor a túl zsíros fejbőr okozza, állítja Philip Kingsley, New York-i hajápoló-specialista. Ha naponta enyhe, azonos mennyiségű desztillált vízzel hígított sampon­nal mos hajat, csökkentheti a fejbőr zsírosságát anélkül, hogy a fejbőre állapo­tát súlyosbítaná.

Keményebb folytatás

Ha a normái sampon nem hatékony, vált­son korpaellenes változatra. A korpa elleni samponokat aktív hatóanyaguk sze­rint lehet osztályozni. A hatóanyagtól függően a samponok különböző módon hatnak. Diana Bihova, New York-i bőrgyógyász szerint a szelén-szulfid- és a cinktartalmúak hatnak a leggyorsabban, gátolva a fejbőr sejtjeinek osztódását. A szalicilsav- és kéntartalmúak fellazítják a bőrpikkelyeket, hogy könnyen le lehessen mosni őket. Azok, amelyekben baktériumellenes hatóanyag van, csök­kentik a fejbőr baktériumainak a számát és ezáltal a fertőzés veszélyét. A kát­rány tartalmúak lassítják a sejtnövekedést.

Jöhet a kátrány

„Na gyon makacs esetben kátrányalapú változatot ajánlok – mondja dr. Farris. – Dörzsölje be a fejét a kátránysamponnal és hagy­ja rajta a habot öt-tíz percig, hogy a kátránynak legyen ideje hatni.” A legtöb­ben túl gyorsan leöblítik a korpa elleni samponokat, mondja. Ha eddig azért ke­rülte a kátrányt, mert úgy emlékszik, kellemetlen szaga van, meg fog lepődni, hogy az újabb fajták mennyivel kellemesebbek.

Ne legyen túl kíméletlen!

Ha a kátrányalapú sampon vagy más korpa elleni készítmény túl kíméletlen a mindennapos használatra, akkor vál­togassa normális samponnal, folytatja dr. Farris.

Ne keverje a feketét a szőkével

Ha szőke vagy ezüstös színű haja van, kétszer is gondolja meg, mielőtt kátrány alapú sampont használ. Ezek gyakran barnásán elszínezik a világos színű hajat, jegyzi meg dr. Farris.

Kétszer mossa meg!

Mindig kétszer mossa meg a fejét a korpa elleni samponnal, mondja dr. R. Jeffrey Herten, a Kaliforniai Egyetem bőr­gyógyásza. Először a zuhanyozás megkezdése előtt, így a samponnak elegen­dő ideje van, hogy hasson. Hagyja rajta a habot, amíg befejezi a zuhanyzást, majd alaposan öblítse le a haját. Ezt egy gyors második mosás és öblítés köves­se. A második öblítés után marad egy kevés orvosság a fején, ami a következő hajmosásig kifejtheti a hatását.

Gyógyítás a sapka alatt

Dr. Bihovának van még egy tanácsa, hogy hogyan lehet a gyógysampon hatékonyságát javítani. A samponnal dör­zsölje jól be a haját, majd húzzon rá műanyag zuhanyozósapkát. Hagyja rajta egy óra hosszat, majd öblítse le a sampont.

Váltson sampont!

Ha úgy találja, egy bizonyos sampon jó hatású, tartson ki mellette, mondja a torontói bőrgyógyász, dr. Howard Donsky, de mi­vel a bőre hozzászokhat a sampon hatóanyagaihoz, nem árt néhány havonta át­térni másikra, hogy a hatékonyságot fenntarthassa.

Fejmasszázs

Amikor hajat mos, ujjhegyeivel finoman masszíroz­za meg a fejbőrét, hogy segítse a hámlást és a pikkelyek leválását. De ne vakar­ja, mert ez gyulladáshoz vezethet, ami rosszabb, mint a korpa.

Szerezzen be kakukkfüvet!

A kakukkfű enyhe fertőtlenítőszer, segít a korpa fellazításában, mondja a New York-i fodrász, Louis Gignac. Ha­tékony öblítőszert készíthet, ha négy púpozott evőkanálnyi szárított kakukkfü­vet tesz fél liter forró vízbe, és tíz percig állni hagyja. Szűrje le a főzetet, és hagy­ja kihűlni. Öntse a felét a tiszta, nedves hajra úgy, hogy mindenhol érje a bőrét. Masszírozza be finoman. Ne öblítse le! A maradékot tegye el későbbre.

Sört, azt ne!

Az öblítésre és a hajformázásra alkalmazott sör korpásodást okozhat, mondja a szakember, Gignac, mert a sör kiszárítja a fejbőrét, így aki hajlamos a korpásodásra, annak le kell mondani erről az olcsó és praktikus szerről.

Mit szól hozzá a haja?

Bár a korpásodás elleni samponok haté­konyak a fejbőrre, kissé durvák lehetnek a hajához, véli dr. Farris. Ezért min­den hajmosás után használjon balzsamot, hogy ellensúlyozza a sampon nega­tív hatását.

Orvosi segítség

Ez korpa vagy bőrgyulladás?

A súlyos korpa valójában bőrbetegség, amit az orvosok úgy hívnak, hogy seborrhoeás dermatitis (faggyúmirigyes bőrgyulladás), és ami gyógy­szeres kezelést igényel. Keresse fel orvosát, ha az alábbi tüneteket észleli:

  • Fejbőr-irritáció,
  • Vastag bőrpikkelyek a rendszeres korpa elleni samponok használata ellenére,
  • Sárgás kérgesedés,
  • Vörös foltok, különösen ahol a haj a nyak bőrével érintkezik.

Olaj kezelés

Bár a fejbőr túlzott zsírossága is problémákat okozhat, egy-egy meleg olajkezelés segít leoldani és puhítani a pikkelyeket, mondja dr. Herten. Melegítsen fel a tűzhelyen néhány kanálnyi olívaolajat, nedvesítse be a ha­ját (ha száraz a haja, az olaj beszívódik a hajba és nem éri el a fejbőrt), majd vi­gye fel az olajat közvetlenül a fejbőrére kefével vagy vattával. Válassza el a ha­ját, hogy csak a fejbőrt kezelje. A kezelés után vegyen fel egy zuhanyozósapkát és hagyja fenn egy félóráig, majd korpa elleni samponnal mossa ki az olajat.

Hadd ragyogjon a nap!

„Egy kis napfény jó a korpára” – vall­ja dr. Fowler. Ennek az az oka, hogy az ultraibolya sugárzás gátolja a bőrhám-lást, és ez megmagyarázhatja, hogy a korpa miért nem olyan súlyos probléma nyáron. Mindezek ellenére, mondja dr. Fowler, csak mértékkel menjen a napra. Ne napozzon, csak egy kis időt töltsön a szabadban. Legfeljebb napi harminc per­cet legyen fedetlen fejjel a napon, és használja a bőrére a szokásos napvédő krémét.

„Mérlegelje, hogy adott esetben mi a fontosabb, a napsugárnak a fejbőrre kifejtett jó hatása, vagy az általános bőrkárosító hatás elkerülése” – mondja a bőrgyógyász, aki maga sem tud a kérdésben dönteni.

Nyugodjon meg!

Ne feledkezzen el az érzelmekről, amelyek a bőr állapotát, így a korpát és a bőrgyulladás más fajtáit is ronthatják vagy javít­hatják. A stressz gyakran rossz a bőrnek, mutat rá dr. Fowler. Tehát ha érzel­mei túlságosan igénybe veszik, keresse meg a módját, hogy ellensúlyozza a stresszt. Tornázzon, meditáljon, utazzon el, főként ne aggódjon annyit a kor­pája miatt!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.