Bőrápolás

A fejbőr leggyakoribb betegségei, hajhullás okai

A hajas fejbőr és a homlok határán koronaszerűen helyezkedhet el a pikkelysömör. Hasonló helyzetű lehet a hajas fejbőr ekcé­mája, de ilyen képet mutathat a vérbaj tünete is. A tarkó tájon gya­kori a szőrtüszőgyulladás. Általában az inggallér vagy a kabátgallér ápolatlansága okozza. A hajas fejbőr és a nyak területét a gyakori izzadás miatt mindig gondosan mossuk, tisztítsuk.

Korpás haj okai

A korpásodás a hajas fejbőr betegsége.

Két fő tünet jellemzi: pik­kelyképződés és a viszketés. A hámlás pikkelyek képződése formá­jában történik. A viszketés igen erőteljes lehet. Az emberek egy ré­sze éveken át folyamatosan szenved a korpásodástól, míg mások csak időszakosan. A korpásodás oka egy Pityrosporum ovale nevű gomba, amely a hajkorpásodásban szenvedő egyének hajas fej bő­rén igen nagy számban megtalálható.

Ezek a kórokozók a fertőzés­hez hasonló (gyulladásos) folyamatot idéznek elő a hajszálak töve körül, közvetlen következményként viszketést és hámlást okozva. A korpásodás nem szűnik meg magától. Ha hosszabb ideig kezelés nélkül hagyjuk, a hámlás és a viszketés fokozódik.

Kopaszodás

Miután a haj mintegy megismétlődve újraképződik, növekedési fázisa egyre rövidebb lesz. A haj egyre ritkul, férfiaknál a „magaso­dó homlok” a kopaszodás első jele. Nőknél kevésbé feltűnő ez a folyamat. A haj valóban ritkább és vi­lágosabb lesz, azonban valódi kopasz területek ritkán fordulnak elő.

A hajhullás leggyakoribb okai:

  • bőrbetegségek (gombafertőzések, ekcémák);
  • pikkelyek (zsíros vagy száraz);
  • az öregedéssel járó hormonváltozások;
  • véráramlási zavarok;
  • táplálkozási zavarok: helytelen táplálkozás (egyoldalú, diétázás);
  • emésztési zavarok és abból adódóan a tápanyagok tökéletlen felvétele az ételekből;
  • szelénhiány: ez a nyomelem mint enzimalkotórész fontos sze­repet játszik a fehérjeszintézisben és így a keratinképzésben is;
  • a terhesség, amikor nem fedezik a fokozott fehérje-, vitamin-és ásványianyag-szükségletet;
  • stressz, egyes gyógyszerek;
  • helytelen vagy nem elővigyázatos hajápolás.

Foltos hajhullás

Foltos hajhullás bármely életkorban jelentkezhet. Igen sok kiváltó oka lehet: baktériumgócok (fogakban, melléküregek­ben), vírusfertőzések, hosszabban tartó betegség stb. Ezek elhanya­golása a testfelszín teljes szőrzetének kihullásához vezethet. Már kezdetben jelentkezzünk a szakorvosnál. Folt formájú hajhullást okozhat néhány gombás bőrbetegség is.

A családi jellegű, örökletes kopaszság elsősorban alkati tényezőkre vezethető vissza, de okát biztosan nem ismerjük. A haj ritkulni kezd a halántéknál és a fejtetőn, s ez már a tizenéves kor vége előtt jelentkezik. A nagy mennyiségű hajhullás hátterében feltétlenül higiéniás hibák keresendők. Fiatal korban időben keressük meg a szakorvost, mert a folyamatot nemcsak késleltetni, de gátolni is lehet.

Fejtetű

Napjainkban egyre ritkábban, de még mindig találkozunk tetvességgel. A fej- és lapos tetvek által lerakott peték hozzátapadnak a hajhoz vagy a szőrzethez. Ez a betegség oly mértékben viszket, hogy az ember napokon keresztül képtelen elviselni, a vakaródzás viszont gyakran másodlagos bőrfertőzést okoz. Igen elhanyagolt, piszkos környezetben élő emberek körében gyakoribb. Közösség­ben gyorsan terjedhet, ezért nemcsak a betegség gyógyítása, de a közvetlen környezetben élők szűrővizsgálata is indokolt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.