Házi gyógymódok

Körömszálkák: 7 módszer az ápolt ujjakért

Nem nagy dolog. Egészen addig, míg bele nem akadnak valamibe. A prob­léma az, hogy mindenbe beleakadnak. A hajba, a ruhába, az újságba, a macs­kába. Minden alkalommal, amikor használja a kezét, kis, szúró fájdalom figyel­meztet a jelenlétükre.

Hogyan keletkezik? Ez a bosszantó, kis háromszög alakú felrepedt bőrda­rab az ujjon a körmök körül nem más, mint elhalt bőr. Mivel nincs megfelelő faggyú-utánpótlása, a bőr ezen a területen könnyen kiszárad.

Kinél fordul elő? Különösen az olyan nőknél, akik sokat nyúlnak vízbe, vagy akik rágják a körmüket. Dr. Rodney Basler bőrgyógyász szerint bárkinél előfordulhat, akinek a kezén a bőr túl száraz. „A legsúlyosabb esetek (éppúgy, mint a kéz bőrének kicserepesedése és ekcémája) a postai küldeményeket osz­tályozó személyzet körében fordulnak elő. A papírral foglalatoskodók keze mindig szörnyen kiszárad, mert a papír leitatja a faggyút a kezükről. Gyakran azt gondolják, hogy allergiásak a tintára, de ez nem így van, a baj annak a ter­mészetes folyománya, hogy a faggyú eltűnik a bőrről.”

Ha álmatlan éjszakákat okoz a felszakadt bőr, fogadja meg szakértőink aláb­bi tanácsait.

Vágja le!

„A felszakadt bőrdarabkát minél előbb vágja le – tanácsolja dr. Joseph Bark bőrgyógyász. – Ez megakadályozza, hogy az elváltozás súlyo­sabbá váljon. Ne végezzen magán nagyszabású műtétet, egyszerűen vágja le a kis bőrdarabot éles, sterilizált bőrvágó ollóval.”

Trisha Webster, aki New Yorkban hivatásos kézmodell, és a megélhetése múlik azon, hogy jól ápoltak legyenek a körmei, azt ajánlja: „Mielőtt levágná a felszakadt bőrt, áztassa egy kis vízben vagy vizes-olajos oldatban, hogy meg­puhuljon.” Számos ember elköveti azt a hibát, hogy akkor vágja le a bőrdarab­kát, amikor az még kemény, és ez a bőr további sérülésével szokott járni.

Fogadja meg az édesanyja tanácsát!

„Én is azt tanácso­lom, amit az édesanyja: ne rágja a körmét! – mondja dr. Basler. – Ha rágja, sú­lyosabb sebeket okozhat az ujján, amelyek el is fertőződhetnek.”

Áztassa be a kezeit!

„Nagyon hasznos, ha olajos-vizes oldatba áztatja a kezeit manikűrözés előtt – mondja dr. Basler. – A betegeimnek azt szok­tam tanácsolni, hogy keverjenek össze 4 kupaknyi fürdőolajat fél liter vízzel, és áztassák benne a kezüket 10-15 percig.

Kötözze be éjszakára!

„Ha sokat bajlódik a felszakadt bőrrel, dörzsölje be este bőrápoló krémmel, tegyen rá egy darab műanyag fóliát, majd ragassza le ragtapasszal. A műanyag visszatartja a nedvességet éjszakára. Reg­gel azonban mindenképpen távolítsa el a fóliát; nem szerencsés, ha túl sokáig rajta hagyja” – figyelmeztet dr. Basler.

Ne csipkedje magát!

„Amennyiben hajlamos rá, hogy idegessé­gében csipkedje a felszakadt bőrt – tanácsolja dr. Diana Bihova bőrgyógyász -, tegye az egyik kezét zsebre, amíg a csipkedési kényszer el nem múlik.”

A kézápolás fontossága

„A bőr felszakadásának megelőzésé­ben a legfontosabb, hogy mindennap kenje be a kezét bőrápolóval, ne csak ma­nikűrözés után – javasolja dr. Bihova. – Dörzsölje bele a kézkrémet a körmö­ket körülvevő szövetekbe, hogy a terület puha maradjon. Ha még kellemesebben akarja érezni magát, melegítse fel a kézkrémet egy edény meleg vízben. Min­den alkalommal, ha krémet használ a kezére, szánjon időt arra, hogy beledör­zsölje a bőrébe.”

„Hogy megelőzzem a bőr felszakadását – mondja Webster -, mindig nagy súlyt helyezek arra, hogy alaposan bedörzsöljem a bőrbe az olíva- vagy pór­sáfrányolajat.”

Figyeljen a felhámra!

Mivel a felszakadt bőr gyakran a felhám­ból jön létre, sokan a felhám feloldására szolgáló anyagokkal szeretnének megszabadulni tőle. Ez nem szerencsés elgondolás, mondja dr. Bihova. Ezek az ol­datok, melyeket a körömágy ápolására fejlesztettek ki, gyakran tartalmaznak nátrium-hidroxidot, vagyis olyan maró kémiai anyagot, ami elpusztíthatja a bőr­szövetet. Ha túl sokáig használják őket, károsak. Használja ritkán, és mindig gondosan kövesse a használati utasításokat. Elvégre a felhám alapvető fontos­ságú a köröm baktériumok és gombák elleni védelmében.

„A felszakadt bőr nagyon ártalmatlannak tűnhet – figyelmeztet dr. Bihova -, de ha befertőződik, súlyos bőrfertőzést okoz.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.