Házi gyógymódok

TMI (Temporomandibuláris ízületi szindróma): 15 ötlet a kellemetlenség enyhítésére

„Hmmm, úgy néz ki, hogy önnek temporomandibulárís ízületi szindrómá­ja van”, mondja a fogorvosa. „Micsodám?” kérdi még mindig tágra nyitott és vattával kitömött szájjal. A temporomandibuláris ízület az állkapocsízület, magyarázza az orvos. „Kérem, doktor úr, mondja el, mi is ez a szindróma” kéri ön.

Függetlenül attól, hogy fogorvosa melyik tudományos iskola követője, a válasza biztosan hosszú és összetett lesz. A temporomandibuláris ízületi szindróma, ismertebb nevén TMI, a modern betegségek között kétségtelenül az egyik legösszetettebb és legellentmondásosabb kórkép.

Nem szeretnénk itt részletezni azt a vitát, hogy vajon a TMI izom- és sza­lag-, vagy csont- és porcmegbetegedés-e, továbbá, hogy a kiváltó ok vajon a stressz vagy a nem jól illeszkedő fogak, esetleg valami egyéb, a sok gyanúsí­tott tényező közül. Az ön problémája pillanatnyilag az, hogy épp most közöl­ték, miszerint ebben a betegségben szenved, és tudni szeretné, hogy ilyenkor mi a teendő. Az alábbiakban kap néhány tanácsot, hogy milyen módszerekkel lehet kiegészíteni az orvosi kezelést.

Javítsa a keringést!

Tegyen meg mindent, hogy serkentse a terü­let vérellátását. Alkalmazhat jeget vagy meleg borogatást, de ne váltogassa őket. Tegye a jeget vagy a borogatást az állkapcsa mindkét oldalára, javasolja dr. Sheldon Gross fogorvos. Egyeseknek a meleg, másoknak a hideg a jobb, mondja. Próbálja ki, hogy önnek melyik segít jobban. Ugyancsak megpróbálhatja az enyhe nyújtást és a masszírozást. Ha az érintett területen fokozódik a véráramlás, valószínűleg a panaszai is enyhülnek majd, mondja dr. Gross.

Támassza meg az állkapcsát!

Vásároljon egy, a sportboltokban beszerezhető szájvédőt; forró vízben áztatva puhítsa meg, majd harapjon rá, hogy jobban illeszkedjen az állkapcsához! Ez az eszköz mereven tartja az állkapcsát, ami átmenetileg csökkentheti a panaszokat, állítja dr. Gross.

Orvosi segítség

Bizonyos panaszokat komolyan kell venni

A TMI leggyakoribb tünetei – többek között fejfájás, fogfájás, fájó nyak, vállak vagy hát, és kattanó vagy pukkanó hang szájnyitáskor – apró vagy mérsékelt kellemetlenségnél nem jelentenek többet és elmúlnak, ha korri­gálják az állapotot. Vannak azonban olyan tünetek, melyeket komolyan kell venni, és or­vosának ki kell vizsgálnia, figyelmeztet dr. Harold T. Perry fogorvos.„Ha nem tudja kinyitni a száját, nem tud fogat mosni és erős fejfájása van, menjen orvoshoz”, mondja dr. Perry. Ez annak a jele, hogy a TMI rosszabbodott.

Ne rágjon keményet!

Ha a szájában és annak környékén nagy fáj­dalmai vannak, pihentesse a száját. Egy ideig csak puha, folyékony ételeket fo­gyasszon, és győződjön meg róla, hogy ez segít-e, javasolja dr. Perry, fogsza­bályozással foglalkozó fogorvos.

Vegyen be egy aszpirint, majd dörzsölje meg!

„Az aszpirin kitűnő gyógyszer bármely izom- vagy ízületi problémára” – mondja dr. Perry. Azt javasolja, hogy vegyen be egy tablettát, majd néhány perc eltel­tével élénken masszírozza meg az állkapcsát forró vízbe mártott mosdó­kesztyűvel.

Ellenőrizze a testhelyzetét!

Ha íróasztal mellett dolgozik, gondolja végig, hogyan ül naphosszat, nem hajol-e túlságosan előre az íróasz­tal fölé, mondja dr. Owen J. Rogal fogorvos, az arc- és nyakfájdalmak szakér­tője. Általános alapelvként elmondható, hogy az arccsontnak a kulcscsont­nál magasabban kell lennie, a fülek pedig ne legyenek sokkal előrébb, mint a vállak. Sok TMI-ben szenvedő betegnek általában hátproblémái is vannak. A ket­tő összefügg, mondja dr. Rogal.

Dobja el a kispárnát!

Inkább egy összetekert, vékony (körülbe­lül csukló vastagságú) törülközőt tegyen a nyaka alá. Egy másik törülközőt te­gyen a háta alá, egy kispárnát pedig a térdei alá. Ebben a helyzetben – ha éjjel hanyatt fekszik – az alvás igen pihentető az állkapocsnak és hatásos a TMI el len, mondja dr. Rogal. Ha általában inkább az oldalán alszik, tegyen babzsákot a fej mindkét oldalához, megakadályozva ezzel, hogy alvás közben az oldalá­ra forduljon.

Hét rossz szokás, amit el kell hagynia

A TMI legyőzése leginkább azon múlik, amit nem tesz meg, magya­rázza dr. Kaplan. Ha az alábbiakban magára ismer, tudja, mit kell tennie:

  • Ne feküdjön hason úgy, hogy a feje valamelyik oldalra el van fordítva!
  • Ne feküdjön hanyatt olvasáshoz vagy televíziózáshoz úgy, hogy a nya­ka éles szögben hajlik meg!
  • Ne tartsa a telefonkagylót a válla és az álla között!
  • Ne támassza az állát egyik vagy mindkét kezére túl hosszú ideig!
  • Ne vigyen nehéz válltáskát hosszú időn keresztül ugyanazon a vállán!
  • Ne végezzen olyan munkát, mint például a plafonfestés, amelynél hosszú időn keresztül felfelé kell néznie!
  • Ne hordjon magas sarkú cipőt!

Kevesebbet mozgassa az állkapcsát!

Ne tegyen úgy, mint az MGM-oroszlán! Ha ásítania kell, korlátozza az állkapocs mozgását azzal, hogy az öklét az álla alá tartja, mondja dr. Andrew S. Kaplan fogász.

Ne csikorgassa a fogát!

Nem kétséges, hogy a fogcsikorgatás, amit az orvosok bruxizmusnak hívnak, TMI-s panaszokat válthat ki vagy sú­lyosbíthatja azokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.