Házi gyógymódok

Torokfájás: 27 lehetőség a csillapítására

Ha a békesség kedvéért le kell nyelnie a mérgét, az bizony kellemetlen. Amikor viszont a puszta nyelés is fájdalmas, akkor valóban baj van. Főleg, mi­vel nehéz 15 másodpercnél tovább kibírni nyelés nélkül. És minél inkább pró­bál nem nyelni, annál gyakrabban nyel. Na most gondoljon hozzá a torokfájás­hoz még egy kínos köhögési rohamot – és tudja, mi a kínok kínja.

A torokfájás gyakran előre jelzi a megfázást vagy az influenzát. Ezek nél­kül, önállóan is jelentkezhet, valamilyen egyéb vírusos vagy bakteriális fertő­zés eredményeként. Van úgy, hogy csak enyhe irritáció áll a háttérben, amit a té­li fűtött szoba száraz levegője vagy a focimeccsen való lelkes szurkolás okoz. Bármi legyen is a kiváltó ok, orvosaink jó tanácsai között biztosan talál olyat, amelyik segít.

Szopogasson fertőtlenítő cukorkát!

Ha vírusfertőzés okozza a torokfájást, az antibiotikum nem segít. A fenoltartalmú, gyógyhatású cukorkák viszont enyhülést hozhatnak – véli dr. Hueston King fül-orr-gégész. A fenol elpusztítja a nyálkahártyán lévő kórokozókat, féken tartja a betolako­dókat addig, amíg a szervezet saját védelmi rendszerét be nem indítja ellenük. Van némi fájdalomcsillapító hatása is, aminek révén az idegműködést kissé gá­tolja. A cukorkák különféle erősségűek lehetnek, ezért mindig kövesse a mel­lékelt adagolási útmutatót.

Torokspray

A cukorkához hasonlóan a fenoltartalmú toroksprayk is alkalmasak a torokfájás helyi kezelésére. Csakhogy, amint arra dr. Thomas Gossel, az Ohiói Northern Egyetem gyógyszerész professzora figyelmeztet, a befújt hatóanyag sokkal rövidebb ideig érintkezik a beteg nyálkahártyával, mint a hosszan szopogatott cukorka, ezért nem is tart olyan sokáig a hatása.

Segít a cink

„A cinktartalmú tabletták különösen hatásosak a meg­fázásos eredetű torokfájás esetén – mondja dr. Donald Davis kutatóorvos. – A betegeinknek kétóránként adtunk egy-egy 23 mg cink-glukonátot tartalmazó tablettát, és arra kértük őket, hogy minél lassabban szopogassák el, ne nyeljék le gyorsan. A cink enyhítette a torokfájást és a megfázás egyéb tüneteit is.”

Dr. Davis ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy hét napon túl nem javasolt ilyen nagy adagban szedni a cinket, mivel befolyásolja a szervezetben az egyéb nyomelemek szintjét. Ha nem kedveli a cink ízét, válasszon valamilyen cink­tartalmú cukorkát. További információ a cinkről itt!

A színészek által alkalmazott szerek

A színészek nem engedhetik meg maguknak, hogy a színpadon fáj­jon a torkuk. Ezért megkérdeztünk néhány profit, mit tesznek, hogy a to­rokfájás ne zavarja őket a fellépésben. Sokan esküsznek a hagyományos gyógymódra, és egész nap citro­mos-mézes teát kortyolgatnak. Mindegyiknek van kedvenc gyógycukorkája. George Wolf Reily szí­nész, rendező és író a svájci Ricola gyógynövénycukorkákat szereti. „Nagy­szerűen segít, ha fájós torokkal kétszer is fel kell lépnem egy napon.”

Az énekes Geoffrey Moore inkább a Halls Mentho-Lyptus cukorkát kedveli: „Abban nincsen semmilyen érzéstelenítőszer, amely eltompítaná, elzsibbasztaná a torkomat.”

A színész Norman Marshall az azonnali enyhülést hozó cukorkák szopogatására esküszik. Marshall másik házi gyógymódja egy nagy pohár vízben feloldott egy evőkanálnyi szódabikarbóna. „Ezt iszogatom egész nap, ha fájni kezd a torkom vagy érzem, hogy megfázás kerülget.”

Elf Fairservis színésznő inhalálással szokta gőzölni fájós torkát. „Tíz per­cig belélegzem a gőzt, és ha időm engedi, ezt naponta háromszor megis­métlem, amíg jobban nem leszek.” William Perley, színész és énekes a megelőzés híve. „Próbálok olyan egészséges maradni, amennyire csak tudok, ennek érdekében jó sok sár­garépát eszem a benne lévő karotin miatt. Énektanáraim pedig arra is megtanítottak, hogy ne irritáljam a torkom túl sok köszörüléssel.”

Gargarizáljon!

Ha fáj amikor nyel, talán elég magasan van a gyul­ladt terület ahhoz, hogy gargarizálással, öblögetéssel hozzá lehessen férni, és csillapítani lehessen az irritációt, jegyzi meg dr. King. Gargarizáljon gyakran, rendszeresen az alább ajánlott oldatok valamelyikével. Ha azonban már bere­kedt és ráadásul köhög is, a gyulladás lejjebb található, ahol a gargarizálás már nem segít.

Sós víz. „Keverjen el egy teáskanálnyi konyhasót fél liter meleg vagy langyos vízben – tanácsolja dr. Gossel. – Ennek az oldatnak a töménysége meg­egyezik a szervezet természetes sótartalmáéval, ezért nagyon kellemes hatású­nak fogja találni. Óránként öblögessen vele, de ne nyelje le.

Kamillatea. Dr. Eleanore Blaurock-Busch, krónikus betegségekkel foglalkozó táplálkozástudományi szakember szerint a kamillatea nyugtató ha­tású a gyulladt nyálkahártyákra. Egy teáskanálnyi szárított kamillavirágot áz­tasson egy bögre forró vízben, szűrje le, várja meg, amíg lehűl és langyosan, szükség szerint gargarizáljon vele.

Hígított citromlé. Dr. Blaurock-Busch másik tanácsa, hogy facsarjon egy kevés citromlevet egy nagy pohár langyos vízbe.

Alkohol. „Én néha teszek egy evőkanál konyakot vagy whiskyt egy nagy pohár meleg vízbe, és azzal gargarizálok – mondja dr. Gossel. – Ennyi al­kohol elég is ahhoz, hogy elzsibbassza a fájós torkot.”

Párásítsa a szoba levegőjét!

A reggeli, ébredés utáni torok fájás néha csak attól van, hogy nyitott szájjal aludt. Általában az orrüreg meg­nedvesíti a torok és a tüdő felé áramló levegőt. Ha azonban nem az orrán, ha­nem a száján át veszi a levegőt, akkor ez a fázis kimarad, és a torka esetleg kiszárad, sőt meg is fájdulhat.

Dr. Jason Surow fül-orr-gégész azt tanácsolja, hogy a hálószobájában hasz­náljon párásítót, ami kellemesen nedvessé teszi a levegőt. „Olyan típust válasszon, amelyet oda tud tenni az ágya mellé. Akkor is szükség van erre, ha a fű­tési rendszerbe már eleve levegőpárásító egység van beépítve, ezek ugyanis többnyire nem felelnek meg a célnak. Különösen a meleglevegő-befúvásos módszerrel működő fűtések esetében nem. Ezek ugyanis eleve nagyon szárító hatásúak.”

Gőzöljön!

Az átlagosnál erősebb torokszárazság és fájdalom esetén a szobai párásító hatását egészítse ki közvetlen gőzöléssel, tanácsolja dr. Surow. Folyasson nagyon forró vizet a mosdókagylóba, hogy jó sok gőz termelődjön. Hajoljon a csobogó forró víz fölé, borítson egy törülközőt a fejére, és ebben a gőzsátorban lélegezzen jó mélyeket 5-10 percen keresztül. Az orrán is és a szá­ján is szívja be a forró gőzt. Naponta többször is megismételheti, ha szükséges.

Bedugult az orra?

Ha azért, vagy legalábbis részben azért veszi a száján a levegőt, mert bedugult az orra, figyelmeztet dr. Surow, akkor vala­milyen, a gyógyszertárban kapható orrcsepp vagy orrspray segítségével feltét­lenül hozza rendbe. Egy-két napnál tovább azonban ne használja, és pontosan kövesse a használati útmutatót, mert a szervezet könnyen hozzászokik ezekhez az anyagokhoz.

Tengerparti levegő

Ha nem tud elutazni egy kis levegőváltozás­ra a tengerpartra, vegyen a gyógyszertárban tengervizes orrsprayt. A gyógyszeres orrcseppekkel ellentétben ez bármikor használható, mert nincs semmiféle mellékhatása, és a szervezet nem szokik hozzá.

Orvosi segítség

A tüszős mandulagyulladás és egyéb problémák

A Streptococcus okozta bakteriális torokgyulladás nagyon hirtelen, gyorsan tud kialakulni, és igen fájdalmas. Megfelelő kezelés nélkül igen sú­lyos szövődményei lehetnek, mint például a reumás láz és a reumás szív­betegség. Mivel nagyon sokféle vírus és baktérium okozhat torokgyulladást, a Streptococcus jelenlétét csak mikrobiológiai vizsgálattal (tenyésztéssel) lehet kimutatni. Szerencsére, mondja dr. Hueston King, a betegség jól ke­zelhető bizonyos antibiotikumokkal.

Szakorvosi vizsgálatra a következő tünetek fennállása esetén is szük­ség van:

  • Súlyos, elhúzódó vagy ismétlődő torokfájás,
  • A légzés, a nyelés vagy a szájnyitás akadályoztatása,
  • ízületi fájdalmak, fülfájás, vagy ha csomót tapint a nyakában,
  • Kiütések vagy 38,5 fok feletti láz,
  • Két vagy több hétig tartó rekedtség,
  • Véres köpet vagy véres légúti váladék.

Aszpirin

A legtöbb embernek a torokfájás nem okoz túl nagy problé­mát – mondja dr. Gossel. Az aszpirin, a paracetamol vagy az ibuprofen általá­ban gyorsan elmulasztják a kellemetlenséget. (A Reye-szindróma, egy életve­szélyes idegrendszeri betegség kialakulásának veszélye miatt azonban 21 évesnél fiatalabbak ne vegyenek be aszpirint!)

Vegyen magához több folyadékot!

Igyon annyi folyadékot, amennyit csak bír, hogy nedvesítse a kiszáradt torok nyálkahártyáját, java­solja dr. Surow. Bár szinte mindegy, hogy mit iszik, azért van egy-két ötlete ar­ra vonatkozóan, hogy ebben az időszakban miknek a fogyasztásától ajánlatos mégis inkább tartózkodni. A sűrű, tejes italok bevonatot képeznek a torkon, nö­velik a nyákképződést, ezáltal köhögésre ingerelnek és tovább irritálják a szö­veteket; a narancslétől még jobban éghet az amúgy is gyulladt torok; a koffe­intartalmú italoknak vízhajtó hatásuk van; az alkohol szárítja a nyálkahártyát.

Meleg borogatás

Dr. Blaurock-Busch úgy tartja, hogy a közvet­lenül a torokra helyezett meleg kamillás borogatás igen hatékonyan enyhíti a fájdalmat. Ehhez tegyen egy evőkanál szárított kamillavirágot egy- vagy két-csészényi forró vízbe, öt percig hagyja ázni, majd szűrje le. Tiszta kendőt vagy törülközőt áztasson a főzetbe, csavarja ki, és tegye a torkára. Hagyja rajta, amíg ki nem hűl. Szükség esetén ismételje meg.

Sok fokhagyma

A fokhagyma az egyik legerősebb természetes an­tibiotikum és antiszeptikum, állítja dr. Blaurock-Busch. Naponta hat darab fok­hagymaolaj-kapszula bevételét ajánlja. Ha azonban erre allergiás lenne, térjen át egy másik gyógymódra.

Orosz recept

Tegyen egy evőkanál reszelt nyers tormát, egy teás­kanál mézet és egy teáskanálnyi őrölt szegfűszeget egy pohár meleg vízbe, és keverje össze. „Lassan kortyolgassa, miközben gyakran megkeveri, hogy a tor­ma le ne ülepedjen le a pohár aljára, és közben gondoljon valami kellemesre.” Ha nem kívánja meginni, elég, ha gargarizál vele. A kaliforniai dr. Irwin Zimentnek ez a kedvenc orosz receptje.

C-vitamin kúra

A C-vitamin segítheti a torok fájdalmas, gyulladt szöveteit a betegség leküzdésében. „Általában azt javaslom a betegeimnek, hogy az ajánlott mennyiség, vagyis a napi 60 milligramm kétszeresét vegyék be” – mondja dr. King.

Vegyen új fogkefét!

Elhiszi vagy sem, mondja dr. Richárd T. Glass, az Oklahomai Egyetem szájbetegség tanszékének vezetője, lehet, hogy a fogkeféje miatt van folyamatosan torokfájása, mivel a sörték között megbú­vó baktériumok az íny sérülésein át újra és újra bejutnak a szervezetébe. „Amint a megbetegedés első jeleit észleli, dobja el a fogkeféjét. Ez néha önmagában megoldja a problémát, és a betegség ki sem fejlődik. Ha mégis meg­betegszik, a gyógyulás után ismét cserélje le a fogkeféjét. Ezáltal elkerüli, hogy újra megfertőződjön.”

Megelőzésképpen azt tanácsolja, hogy havonta cseréljen fogkefét, és ne a nedves, párás fürdőszobában tartsa, ahol a körülmények ideálisak a baktériu­mok életben maradására és szaporodására. Meglátja, ritkábban betegszik meg.

Az ágy fejének megemelése

A reggeii torokfájás másik oka, a már említett nyitott szájjal alvás mellett, az is lehet, hogy éjszaka a gyomor­ból a gyomorsav visszaáramlik a torokba. Ez nagyon irritálja a torok érzékeny nyálkahártyáját, magyarázza dr. Jerome C. Goldstein fül-orr-gégész. Ez ellen úgy védekezhet, hogy 10-15 centivel megemeli az ágya fej felőli végét (példá­ul tegyen téglát az ágy lába alá).

Az nem jó megoldás, ha több párnát tesz a feje alá, mivel ettől nem tud egye­nesen feküdni, gerince középtájon megtörik, nyomást gyakorol a nyelőcsőre, amitől csak nagyobb lesz a baj. Megelőzésképpen lefekvés előtt egy-két órával már ne egyen és igyon túl sokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.