Házi gyógymódok

Utazók hasmenése: 24 ötlet a rohangálás ellen

Talán hallott már ezekről, a főként amerikaiak által emlegetett rémségek­ről: Montezuma bosszúja, Delhi-has, hongkongi kutya, Tiki-futás, Casablancái aludtej, Katmandu-futás. A Mexikóban, Indiában, Nepálban, Marokkóban és máshol lakók bátran New York-i kórságnak nevezhetnék, mert akkor kapják el, ha az Egyesült Államokba utaznak.

Hogyan kerülheti el az utazók hasmenését?

Néha bármit tesz, akkor is úgy végződik a dolog, hogy megkapja a hasmenést. Van azonban néhány módszer, amivel csökkenthető ennek az esélye.

  • Ne fogyasszon nyers zöldséget, különösen salátákat, olyan gyümöl­csöt, melyet nem lehet meghámozni, nem eléggé kisütött húst, nyers kagylót, nem tiszta vízből készült italokat és jégkockát (az italban lé­vő alkohol nem pusztítja el a hasmenés kórokozóját).
  • Mosás tiszta vízzel: lehetőleg győződjön meg arról, hogy azokat az edényeket és evőesz­közöket, melyeket használ, tiszta vízben mosogatták el.
  • Csak palackos vizet fogyasszon! Az üvegnek azt a részét, melyet szá­jával megérint, mossa le tiszta vízzel! A vizet három-öt percig tartó for­ralással, valamint jódtartalmú folyadékkal vagy tablettával is fertőtle­nítheti.
  • Amikor csak teheti, savas italokat igyon (például kólát vagy narancs­levet). Ezek az italok akadályozzák az emésztési zavarért leginkább felelős E. coli baktériumok szaporodását.
  • Utazás előtt fogyasszon aludttejet vagy joghurtot. Az emésztőrendszer­ben az utazás előtt keletkezett és az utazás alatt is fennmaradó bak­tériumtörzsek csökkentik a hasmenés kialakulásának esélyét.

„Ha külföldre utazik, valószínűleg lesz néhányszor hasmenése – mondja a világutazó dr. Stephen Bezruchka, a Washington állambeli Seattle orvosi cent­rumának sürgősségi orvosa. – Elméletileg a dolog megelőzhető, a gyakorlatban azonban ritka, hogy ne lenne egy-két alkalommal lágyabb széklete.” Sőt az ese­tek 50 százalékában az utazók hasmenése akkor is fellép, ha megtette az aján­lott óvintézkedéseket.

A leggyakoribb kiváltó ok az Escherichia coli baktérium

Ez a sok helyen előforduló kis élőlény normálisan a belekben él és az emésztésben van szere­pe. Az idegen E. coli típusok azonban – és mindenkinek az az idegen, amihez otthon nem szokott hozzá – hasmenést okozhatnak egy olyan toxin (méreg­anyag) termelésével, mely megakadályozza a folyadékkal és táplálékkal bevitt víz felszívódását a bélrendszerből.

Így, minthogy a toxin megakadályozza a víz felszívódását, „az extra víz­mennyiség ott marad a bélben, onnan pedig valahogy távoznia kell – mondja dr. Bezruchka. – A toxin nem szívódik fel. Általában az illető nem érzi magát rosszul, de puffadásérzése lehet, amit azonban nem bélgázosság okoz”.

Shigella- és Salmonella baktériumok is okozhatják az utazók hasmenését, az esetek egy kisebb részében pedig rotavírus és egy giardia nevű parazita a bű­nös. Az étrendi változások, a kimerültség, az időeltolódás és a magassági be­tegség mind felmerültek kiváltó okként, de szerepüket nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Így hát az utazók hasmenésének oka az esetek több mint 50 százalékában ismeretlen marad.

„Szerencsére – mondja dr. Bezruchka -, a hasmenés önmagát korlátozó megbetegedés. Az emberi szervezet már majdnem 40 000 éve úgy épül fel, hogy kezelni tudja a legtöbb problémát, amivel szembekerül.”

Az E. colit pedig úgy intézi el, hogy kitisztítja a beleket. Egytől öt napon át sokszor lesz lágy széklete. Lehet, hogy émelyeg, görcsöl a hasa, vagy lázas, de lehet, hogy a hasmenés az egyetlen tünet. Vannak módszerek, amelyekkel segíthet a szervezetének legyőzni, kordában tartani a hasmenést, sőt a kialaku­lás esélyét is csökkentheti. Az alábbiakban megtalálja, hogyan, miként.

Igyon sok vizet!

Az utazók hasmenésében szenvedők széklete fő­leg vízből áll. De hát akkor miért igyon még többet belőle? Azért, mert a dehidráció – a folyadék- és elektrolitveszteség – ölhet is. A hasmenés sok száz­ezer gyermeket öl meg minden évben, gyakran azért, mert a szüleik azt hiszik, hogy ha folyadékot adnak nekik, az csak súlyosbítja a hasmenést.

Ha tehát elkapta az utazók hasmenését, a rehidráció (a folyadék visszapót­lása) nem olyan, mintha vizet hordana a Dunába. „Igaz, hogy annak, amit be­visz, nagy része a másik végén hamar ki is jön – mondja dr. Thomas Gossel gyógyszertan professzor -, de végül eléri azt a pontot, ahol a helyzet stabilizá­lódik. Ha egyáltalán nem vinne be folyadékot, egy nap alatt kiszáradna.”

A folyadék visszapótlásának legegyszerűbb módja a vízivás. „Ha nincsen más – mondja dr. Bezruchka -, vagy ha nem tudja fertőtleníteni, akkor is igya meg. Ha már annyira kiszáradt, hogy szédül amikor feláll, mindenáron pótolni kell a folyadékot, még ha a tisztasága kétséges is.”

A rehidráló folyadékok

A folyadékpótlásnak egy másik, ám sok­kal hatásosabb módja az úgynevezett orális rehidrációs oldat (ORO), amit az 1960-as években találtak ki az intravénás folyadékpótlás helyett. Az ORO olyan ital, mely alapvetően sót és cukrot tartalmaz, melyek segítik a hasmenés miatt elveszített fontos elektrolitok (ionok) pótlását. Elősegítik emellett a víz jobb fel­szívódását a belekből. Az ORO olyan jótékony hatású, hogy a harmadik világ­ban napjainkban is ezrek életét menti meg.

Folyadékpótló oldatok készen is kaphatók, így megveheti és magával vi­heti őket, amikor elutazik. Porok formájában is beszerezhető. Mindegyiknek egy kicsit más a receptje, de „nincs igazán nagy különbség közöttük” – mondja dr. Gossel. Ha azonban nem akar magával vinni egy újabb bőröndöt, van néhány házilagosan elkészíthető ORO-recept is.

USPHS-koktél. Ez az Egyesült Államok Közegészségügyi Intézeté­nek receptje. Egy pohárba tegyen 225 milliliter gyümölcslevet, fél kiskanálnyi mézet vagy cukorszirupot és egy csipet sót. Egy másik pohárba tegyen 225 mil­liliter tiszta vizet és negyed kiskanálnyi szódabikarbónát. A két pohárból fel­váltva igyon néhány kortyot, míg mindkettőből el nem fogy a folyadék!

WHO-Combo. „A legtöbb fejlődő országban már árusítják az Egész­ségügyi Világszervezet receptje alapján készült egységcsomagokat” – mondja dr. Bezruchka. Az egyetlen baj az, hogy ezek igen drágák. Ha azonban hozzá­jut egy mérleghez, ön is el tudja készíteni. Kérheti esetleg gyógyszerész segít­ségét is. A recept a következő: 20 g szőlőcukor, 3,5 g só, 2,5 g szódabikarbóna és 20 g kálium-klorid. Keverje el a hozzávalókat egy liter tiszta vízben és igya meg.

„Ha nincs más választása, mint hogy megvegye a WHO-csomagot, előbb meg kell tudnia, hogy az adott országban milyen néven árusítják – mondja. – A vilá­gon mindenütt recept nélkül kapható orvosi intézményekben és patikákban.”

Ha nincs más, akkor igyon tiszta gyümölcslevet, koffeinmentes szén­savas italokat és gyenge, cukrozott teát! Alkalmazhatja ezeket a folyadékpótló oldatok kiegészítésére is.

Orvosi segítség

Legyen elővigyázatos a fertőzésekkel!

Bár az utazók hasmenésének legtöbbje önmagát korlátozó folyamat, bizonyos tünetekkel forduljon orvoshoz!

  • A vörös vagy fekete széklet vérzés vagy parazitafertőzés jele lehet; a fehér vagy halvány színű széklet májbetegségre utalhat.
  • A láz súlyos fertőzésre utalhat. Ha véres a széklete vagy lázas, mond­ja dr. Bezruchka, és nem jut gyorsan orvoshoz, szedjen antibiotikumot, míg orvosi segítséghez nem jut.
  • A haspuffadás, hányás és fájdalom bélgyulladásra, bélelzáródásra és vakbélgyulladásra is utalhat. A hányás azért veszélyes, mert a fo­lyadékpótló oldatot is viszontlátja.

Figyelje a vizeletét!

Minél sötétebb a vizelete, annál több folya­dékra van szüksége. A vizeletnek világosnak kell lennie! „Naponta legalább any-nyi vizeletet ürítsen, hogy a húgyhólyagja kétszer feszesen megteljen, de ha le­het, még többet” – mondja dr. Bezruchka.

Tartózkodjon a tejtermékektől és a szilárd táplá­léktól!

Legalábbis az elején, mivel ezek nehezen emészthetők. Tartózkodjon az alkoholtól is, mert további folyadékvesztést okoz. Ha a hasmenés megszű­nik, először könnyen emészthető ételeket egyen, például banánt, reszelt almát, sós kekszet vagy rizst.

Széntabletta

A recept nélkül kapható széntabletta jó hatású az uta­zók hasmenésében. Körülbelül 60 százalékkal csökkenti a széklet mennyiségét, a székletet formáltabbá és keményebbé teszi, és elpusztítja a baktériumokat.

Egyes szakértők szerint a hasmenés lelassítása azzal jár, hogy a kórokozó hosszabb ideig marad a szervezetben, és a hasmenés elleni gyógyszerek meg­köthetik a folyadékpótló oldatokat. Egy bizonyos ponton túl azonban ne törőd­jön ezzel! Ne aggódjon, ha a nyelve és a széklete fekete színű lesz, ez a szén­tablettától van.

Az ellenkező előjelű szerek

A szorulás ellen használt termé­szetes eredetű székletlágyítók, mint a bolhamag útifű, szintén jótékony hatású­ak lehetnek. Egyes fajtáik tömegük akár hatvanszorosának megfelelő vizet ké­pesek megkötni a bélben. „Továbbra is nagy mennyiségű vizet fog üríteni -mondja dr. Gossel -, de legalább ritkábban. A napi tízszeri székelést hét-nyolc­ra csökkentheti.”

A gyors javulás érdekében próbálja meg az opiá­tokat!

Az ópium alapú hasmenés elleni szerek gátolják a bélösszehúzódá­sokat, csökkentik a székletürítések számát, és lehetővé teszik a víz és az elekt­rolitok felszívódását. Ilyen a loperamid, ami többnyire recept nélkül is kapható.

Figyelmeztetés: a felszívó anyagokhoz (adszorbensekhez) hasonlóan az opiátok hatására is tovább marad a szervezetben a kórokozó!

Alkalmazza a könnyen beszerezhető antibiotiku­mokat!

Bár az antibiotikumok általánosan receptköteles gyógyszerek, sok országban recept nélkül kaphatók. „A szeptrint és a doxiciklint alaposan tanul­mányozták, és hatásosnak találták – mondja dr. Bezruchka. – Amikor használ­tam ezeket, majdnem mindig elég volt egyetlen dózis. Azt gondolom, hogy a gyógyszerrel segít a szervezetének, mert megöli a baktériumokat és a többit a szervezetére bízza.” Naponta kétszer egy szem szeptrint vagy doxiciklint ve­gyen be, amíg a hasmenés meg nem szűnik, javasolja. Mielőtt azonban elutaz­na, mindenképpen beszélje ezt meg orvosával!

Kétirányú támadás

A hongkongi kutya gyorsan abbahagyja az ugatást, ha az antibiotikumot hasmenés elleni gyógyszerrel veszi be. Figyelmez­tetés: az antibiotikumok erős gyógyszerek és súlyos mellékhatásaik lehetnek, mint például a napallergia. Elősegíthetik emellett egy következő hasmenéses epizód kialakulását. Ismételten, beszélje meg orvosával!

Harcoljon baktériumokkal a baktériumok ellen!

Dr Khem Shahani, a Nebraskai Egyetem táplálkozástudomány professzora, vala­mint mások felfedezése szerint a szegény, hasmenés kínozta beleknek egy Lactobacillus nevű baktériumra van szüksége. „Ezek a baktériumok kedvező­en változtatják meg a bél mikroökológiáját – mondja -, és olyan anyagokat ter­melnek, melyek megakadályozzák a betegséget kiváltó baktériumok növeke­dését.” „Emellett – mondja dr. Shahani – a Lactobacillusok igen hatásosnak bizonyulnak antibiotikus kezelés után, amikor az emésztőszervrendszer a leg­több hasznos mikroorganizmusát elveszíti.”

A Lactobacillusok legkedvezőbb formájának az acidophilus tűnik, mely az aludttejben található. Ezt követi a bulgaricus, mely a joghurtban fordul elő. Az acidophilus és bulgaricus baktériumokat tartalmazó kapszulák a patikában és bioboltokban kaphatók. A kapszulák azonban nem olyan hatékonyak, mint a joghurt vagy az aludttej, állítja dr. Shahami.

Külföldön legkönnyebben a helyi joghurtokban lehet Lactobacillust talál­ni. Japánban a joghurtot jakultnak, Koreában jaogurtnak, Indiában dahinak, Egyiptomban lebennek és lebenraidnek, Törökországban eyrannak, Szardínián pedig gioddunak hívják.

A természetgyógyász közbeszól

Egy túlélő túlélési útmutatója

Rendben van, tegyük fel, hogy ott áll az őserdőben, és az összes tab­lettája és kapszulája leúszott a folyón. Most mi lesz?

Megkérdeztük Thomas Squier-t, az Egyesült Államok hadserege külön­leges erőinek kiképzőjét, hogy a túlélési kiképzés során mit mond tanítvá­nyainak. Ő azt állítja, hogy az alábbiakat kipróbálta, és hatásosak voltak. Lehet, hogy ön is csak akkor fogja alkalmazni ezeket a módszereket, ami­kor a seregben: a legvégső esetben?

Agyag. „Azt tanítjuk, hogy egyenek agyagot” – mondja a kiképzőtiszt. Sok patikában kapható hasmenés elleni gyógyszer kaolint tartalmaz, ami a folyópartokon gyakran előforduló agyag egyik típusa.

Hamu. „Azt is oktatjuk, hogy használják a tábortűz hamuját, vagy por­rá zúzott, szárított, kiégett csontdarabokat. Teaként elkészítve összehúzó és szárító hatásúak.”

Csersav. És mi van akkor, ha éppen kifogyunk a porrá zúzott, szárított, kiégett csontdarabokból? „Bármely csersavtartalmú anyag megállítja a be­lek izmainak összehúzódását – mondja. – Készítsen makkból vagy tölgy-, illetve más kemény fa kérgéből teát!”

Földiszedergyökér. „Egy másik, különleges gyógyszer, a mérsékelt­övi erdőkben megtalálható földiszedergyökér, ugyancsak teának elkészít­ve”, mondja. „Ha nincs forró víz, hideg vízbe is be lehet áztatni, csak úgy tovább tart az elkészítése.”

Útifű. „Az útifű mindenkinek a kertjében megtalálható – mondja Squier. – Mind a nagy levelű, mind a lándzsás fajta erős összehúzó tulajdonságú. A másik remek természetes gyógyszer a pektin. Az almában található, és a zselék készítéséhez használják. Az alma héjának főzésével nyert folya­dék orvosság a hasmenésre.”

Áfonya. „Lehet, hogy csak babona, de azt tartják, hogy a medvék azért olyan mérgesek az év bizonyos szakaszában, mert belakmároznak áfonyából, ami miatt székrekedést kapnak – mondja Squier. – Tényleg sú­lyos görcseik vannak: egy alaszkai vadász mesélte, hogy a medvék mor­gó gyomrát már nagy távolságból hallani lehet. Egyszer Vermontban én is belakmároztam áfonyából és három napig nem volt székletem. A régiek úgy tartották, ha néhány szárított áfonyát visz magával az ember az útra, már öt-hat szem meggyógyítja a hasmenést.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.