Házi gyógymódok

Vízhólyag: 20 ötlet a fájdalom ellen

Jegyezzük meg! A vízhólyagok megjelenése a szervezet üzenete, hogy betelt a pohár. A víz­hólyag az izomgörcshöz vagy az oldalszúráshoz hasonlóan arra int, hogy csök­kentse az iramot, és jobban készüljön fel, mielőtt mozogni kezd.

A vízhólyag néha egy pár új, kényelmetlen cipő betörésének, máskor a túl­zásba vitt gereblyézésnek az eredménye. A vízhólyagokat sokan az ellenség legyőzéséért elnyert trófeának tekintik, esetleg valami új kipróbálásának jeleként, ami remélhetően megérte a többlet­energiát és a fájdalmat. A vízhólyag az újdonsült kerékpározó, teniszező vagy gyalogló felavatását jelzi. Különböző sportok különböző helyeken okoznak vízhólyagot, ám a leggyakrabban mégis a láb a szenvedő alany.

Figyelem!

Bár a következő gyógymódok főleg a lábon keletkezett vízhólyagokra jók, a test más részein megjelenő hólyagok esetén is hatékonyak lehetnek.

Kezelés

A szakemberek szerint a vízhólyagok okozta kellemetlenségeket az alábbi tanácsok alkalmazásával csökkentheti.

Döntse el, hogy kiszúrja-e vagy sem!

Ha vízhólyag keletkezik, legelőször azt kell eldönteni, hogy békén hagyja-e, vagy kiszúrja és engedi kifolyni a tartalmát.

„Azt hiszem ez a hólyag nagyságától függ. Az óvatosabbak valószínűleg azt mondják, hogy ne szúrja fel, mert akkor elfertőződhet. De én úgy gondo­lom, hogy a legtöbben nem értenek ezzel egyet” – véli dr. Suzanne Tanner sportorvos specialista, magánorvos Denverből, Colorado államból.

Nos, az aggodalmas orvosokkal ellentétben a mi szakembereink szerint a nagy vízhólyagot ki kell szúrni, a panaszt nem okozó kicsit békén kell hagyni. „A súlyt tartó lábon keletkező nagyméretű hólyagokat mindig le kell csapolni – állítja dr. Clare Starrett, a Pennsylvaniai Lábgyógyászati Főis­kola professzora. – Sokszor annyira tele vannak, hogy úgy feszülnek, mint egy luftballon.”

Azokat a vízhólyagokat is fel kell szúrni, amelyek önmaguktól is kifakad­hatnak, így nem a véletlen, hanem ön határozza meg, hogy mikor, hol és ho­gyan nyílik meg a vízhólyag.

Készítsen filcpárnát!

Ha az érzékeny vízhólyagot nem akarja ki­szúrni, vágjon ki filcből egy gyűrű alakú párnácskát, ami megóvja a hólyagot a súrlódástól és az ütődéstől. A hólyag közepét hagyja szabadon. Ilyen filcpár­nák a drogériákban is kaphatók.

Aki bölcs, sterilizál

Ha a szúrás mellett dönt, először is tisztítsa meg a seb környékét, és sterilizálja a „szerszámot”, legyen az tű vagy borotva­penge (egy perc múlva rátérünk erre a témára). „Én mindkettő tisztítására al­koholt ajánlok” – mondja a sportorvos, dr. Nancy Lu Conrad az Ohio állambeli Circleville-ből.

Más orvosok azt javasolják, hogy a szerszámot alkohol helyett lánggal fer­tőtlenítse. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a tűt vagy a borotvapengét egy gyu­fa lángjánál izzásig kell hevíteni (hagyja lehűlni, mielőtt a bőréhez érintené). Mindkét módszer elpusztítja a kórokozókat, tehát mindkettő ajánlott.

Szúrja ki!

„Ha a vízhólyag fájdalmat okoz, én egyszerűen kiszúrom” – jelenti ki a kaliforniai La Jollában praktizáló dr. Joseph Ellis, a Kaliforniai Egyetem tanácsadója. A steril tűt szúrja a vízhólyag oldalába. „Az a lényeg, hogy a lyuk elég nagy legyen ahhoz, hogy a folyadékot ki lehessen nyomni” – teszi hozzá dr. Ellis.

Vagy vágja fel!

„Rendelőnkben steril szikét használunk a vízhólyag lecsapolására” – mondja dr. Starrett. Nem meglepő tehát, hogy otthoni haszná­latra a borotvapengét ajánlja. „Metsszen egyenesen, röviden, a vágás azonban legyen elég nagy ahhoz, hogy a folyadék kifolyhasson.”

Hagyja rajta a tetejét!

„Azt hiszem, a legnagyobb hiba, amit a vízhólyag kezelésekor valaki elkövethet, ha a lecsapolás után lehúzza a hólyag tetejét képező bőrdarabkát – jegyzi meg dr. Richárd Cowin, az Illinois állam­beli libertyville-i Cowins Lábklinika igazgatója. Szakembereink szerint a „ter­mészet tapaszát” sohasem szabad eltávolítani.

„Ha leszedi, gyulladt, nyers seb lesz az eredmény” – magyarázza dr. Cowin -, míg ha rajta hagyja, idővel megkeményedik és magától leesik,nagymértékben csökkentve a gyógyuláshoz szükséges időt.

Orvosi segítség

Figyeljen a fertőzésre!

„Közismert szabály, hogy a legtöbb felületes seb, függetlenül attól, hogy mi okozza, néhány nap alatt gyógyul” – állítja dr. Clare Starrett. Ez a törvény a vízhólyagokra is áll, feltéve, ha nem fertőzöttek. Ennek jele a gyul­ladás, a feldagadás, a seb meleg tapintása és a fokozott fájdalom.

„A vízhólyag biztosan fertőzött, ha a kifolyó folyadék nem tiszta, átlát­szó, mint a víz, és kellemetlen a szaga. Ilyenkor kérje szakember segítsé­gét” – figyelmeztet az orvosnő.

Dr. Conrad egyetért ezzel. „A fürdőszobai sebészetet is túlzásba lehet vinni. Ha fertőzésre gyanakszik, azonnal forduljon orvoshoz.”

Hármas fegyver a kórokozók ellen

Napjaink kutatásai azt mutatják, hogy a háromféle hatóanyagot tartalmazó antibiotikumok már két kezelés után is képesek megakadályozni a vízhólyagok bakteriális fertő­zését, míg a régebbi, kámfort és fenolt is tartalmazó készítmények elnyújtják a gyógyulás időtartamát. Szakembereink a csak receptre kapható hármas antibiotikumra esküsznek. A kámfor és a fenol viszont „annyira hatásos a kór­okozók elpusztításában, hogy a gyógyulást szolgáló sejteket is megöli” – tu­datja dr. Starrett.

Legyen egyszerű a kötés

A hólyagot kezelés után, a gyógyulás ideje alatt be kell fedni. Bár a legtöbben arra számítanak, hogy a gyógypedikűrös legelőször gézpárnáért és különleges kötszerekért nyúl, a mi szakembereink sok­kal egyszerűbb megoldást ajánlanak.

„Én általában egy rugalmas anyagból készült ragtapaszt használok” -mondja dr. Cowin. Ugyanezt javasolja dr. Ellis is. „A legtöbben azt állítják, hogy a ragtapaszra steril kötést kell tenni, mert nem tudják, hogy a tapasz maga ste­ril, vagyis alkalmazása egyszerű és kényelmes.” Ha a vízhólyag olyan nagy, hogy tapasszal nem lehet lefedni, használjon gézpárnát, majd rögzítse vízálló sebészi ragasztóval.

Szivacsos védelem

Ha a fentieknek megfelelően lekezelte és kö­téssel látta el a vízhólyagot, ahhoz viszont túlságosan türelmetlen, hogy kivár­ja a teljes gyógyulást, ismerkedjen a nyomást felfogó és a kidörzsölődést meg­akadályozó speciális szivacsos anyagokkal.

„Ezek igen jó termékek” – állítja dr. Conrad, és hozzáteszi, hogy számos sportoló, mielőtt szivacsot tenne rá, vazelinnel keni be a hólyagot.

Szellőztesse!

A legtöbb orvos szerint éjszakára le kell venni a hólyagról a kötést, hadd levegőzzön. „A levegő és a víz önmagában is gyógyító hatású. A vízben való áztatás és az éjszakai levegőztetés sokat segít” – mondja dr. Cowin.

Cserélje le a nedves kötést!

Bár egyes orvosok azt állítják, hogy a kötést akár két napig is a seben hagyhatja, abban mindannyian egyetér­tenek, hogy ha a kötés benedvesedik, „fertőzöttnek kell tekinteni, ezért le kell cserélni.” Vagyis ha a lába erősen izzad, cserélje sűrűn a kötést.

Megelőzés

A legjobb választás minden esetben a megelőzés. Szakembereink a vízhólyag megelőzésére az alábbiakat ajánlják.

Használjon sarokemelőt!

A saroktájékon létrejött hólyagok ál­talában azért keletkeznek, mert a cipő hátsó éle rossz helyen érintkezik a láb­bal – magyarázza dr. Cowin. A megoldás? „Egyszerű. Helyezzen a cipő hátsó részébe sarokemelőt.”

Viseljen zoknit!

„Mostanában ismét divat zokni nélkül járni. A di­vatkövetők sarkán így aztán gyakran alakul ki vízhólyag” – meséli dr. Cowin. Ha anélkül szeretné mutogatni a bokáját, hogy szenvedne miatta, vásároljon „olyan bokazoknit, ami csak a lábfejet takarja”. Ezek manapság már a férfi és női változatban is kaphatók, és segítségükkel könnyen megelőzheti a bajt.

Hintőporozzon naponta!

„Ahintőporral mindenkinek meg kel­lene barátkozni, a hintőporozásnak szokássá kellene válni” – mondja dr. Conrad. „Ha a kényelmes cipő is feltöri a lábát és vízhólyagot okoz, szórjon a lábára babahintőport a zokni felhúzása előtt. így a zokni könnyebben felcsúszik a láb­ra, és megelőzhető a vízhólyag kialakulása” – tanácsolja dr. Cowin.

Kenje be, hogy védje

Ha hosszabb túrát, futást vagy teniszmecs-cset tervez, kenje be a veszélyeztetett területet vazelinnel, mert így csökkent­hető a súrlódás. Azoknak a futóknak és gyaloglóknak, akik ragaszkodnak a zok­ni nélküli sportoláshoz, a kényes részek kenése kifejezetten ajánlott.

Új zoknit az új cipőhöz

„Ha az új cipő dörzsöli a vízhólyagot, az első feladat a zoknicsere – tanácsolja dr. Ellis. – A sportzokni kiváló erre a cél­ra, mert a benne lévő rétegek elnyelik a dörzsölést, így megóvják a lábat.”

Keményítsen csersavval!

Egyes vizsgálatok szerint ha két-há­rom hétig naponta kétszer 10%-os csersavval kezeli a veszélyeztetett területeket, bőre megkeményedik és nehezebben hólyagosodik fel. „A kemény sport­emberek vagy hosszútávfutók nyugodtan használhatják a csersavat – mondja dr. Conrad -, de amatőröknek és kezdőknek nem ajánlom, hacsak az orvos más­ként nem rendeli.”

Cserélje a pamutot akrilra!

A zoknik világában nagy vita folyik. Az eredmény sok ezer felhólyag-zott lábú polgár életét befolyásolhatja – a hét végi sportemberektől a maratonfutó olimpikonokig. A lábápolási szakemberek közötti súrlódás oka az a vizsgálat amely kimutatta, hogy az akrilzoknik jobban védenek a vízhólyag ellen, mint a pamutból vagy más természetes anyagból ké­szültek.

A gyógypedikűrösök évek hosszú során át a természetes rostokból és természetes anyagokból készült lábbelik, zoknik viselését ajánlották (gon­doljon a pamutzoknikra és a bőrcipőkre). A legfrissebb vizsgálati eredmé­nyek azt igazolták, hogy ellentétben a legtöbb edző, sportorvos és spor­toló hagyományos elképzelésével, a szintetikus akril nagyobb védelmet biztosít a lábnak.

Kiderült, hogy a pamutzoknik a futók esetében kétszer annyi hólyagot okoznak, mint az akrilzoknik, illetve hogy a pamutzoknik hordása során ke­letkezett hólyagok általában háromszor akkorák, mint amik az akrilzoknik hordása során keletkeznek.

„Veterán hosszútávfutóként és a futók vízhólyagjait gyógyító szakem­berként az eredmények egyáltalán nem lepnek meg” – mondja dr. Douglas Richie, a Kalifornia állambeli Seal Beach-i sportorvos és tanul­mányszerző.

„A pamutrostok az ismételt használat során dörzsölni kezdik a lábat, ráadásul amikor benedvesednek, elvesztik formájukat. A zoknik alakja a cipőn belül ugyanis igen fontos. A legtöbben az akrilt egy selymes, nej­lonszerű anyaggal azonosítják, pedig a fonott akril valójában pontosan olyan, mint a pamut, azzal a különbséggel, hogy még nedvesen is meg­tartja puhaságát és rugalmasságát.” Az akrilzoknik e kedvező tulajdonsága bármely sporttevékenységre igaz, legyen az séta, futás, tenisz stb. Megéri kipróbálni.

Óvakodjék a csőzoknitól!

Bár a csőzokni – sarokrész nélküli zokni – nagyon népszerű, mert gondolkodás nélkül bele lehet ugrani, szakem­bereink nem tanácsolják a használatát. „Én személy szerint nem hiszem, hogy a csőzokni jól illeszkedne a lábra – vallja dr. Cowin. – A vízhólyag megelőzé­sére normális, jól illeszkedő zoknira van szükség.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.