Házi gyógymódok

Visszértágulatok: 15 gyógymód

Ha egy szép reggelen felkeléskor egy csapat krokodilt pillantana meg az ágya lábánál, vajon az lenne az első gondolata, hogy jaj, de rondák? Természe­tesen nem. Miért van az, hogy amikor először fedezi fel a lábán visszértágula­tokat, az jut eszébe, hogy pocsékul fest a lába.

Orvosi segítség

A vérrög már ok az aggodalomra!

Száz évvel ezelőtt az orvosok a visszértágulatokat kampókkal húzgál­ták ki. A mai kezelés azonban sokkal kíméletesebb, és főleg hatékonyabb. Ma az injekciós kezelést sikerrel alkalmazzák még a legmakacsabb vissz­értágulatok esetén is. Mikor kell a visszértágulatokkal felkeresni az orvost? Dr. McDonagh szerint a visszértágulatoknak két fő szövődményük van: a vérrögképződés és a vénák megrepedése.

Hogy lehet felismerni a vérrögképződést?

„Onnan, hogy az ér igen fáj­dalmas, gyulladt és érzékeny” – mondja dr. McDonagh. A vérrög rendsze­rint vörös dudorként látható a vénákban, és a mérete akkor sem csökken, ha felpolcolja a lábait.

A boka körül elhelyezkedő visszértágulatok hajlamosabbak a megrepedésre és a vérzésre. Ez sokkal veszélyesebb, mint az alvadás, mert igen nagy vérvesztéssel jár. Ha kialakul, tegyen rá szorítókötést, hogy lassítsa a vérzést, és menjen az ügyeletes sebészetre.

A legtöbb ember a visszértágulatokat nem is betegségnek, inkább kozme­tikai problémának tartja. Ez azonban messze van az igazságtól. „A visszértágu­lat betegség, de olyan betegség, ami kozmetikai problémákat is felvet”, mond­ja dr. Brian McDonagh chicagói flebológus (vénaszakértő).

A kékes, duzzadt és dudoros kinézetű vénák – valamint unokatestvéreik, a bíborvörös „pókvénák” – a visszérbetegség legnyilvánvalóbb jelei. Akik már régóta kínlódnak velük, jól tudják, hogy ezek a vénák a fájós, fáradt és fásult lábak előhírnökei.

Jegyezzük meg! Az állapot általában nem életveszélyes (nem úgy, mintha egy csapat kro­kodil volna az ágyában). Nem kell tehát pánikba esni, inkább hallgasson meg néhány jó tanácsot, a lábai hálásak lesznek, ha megfogadja őket.

Nem az ön hibája!

A visszértágulatra hajlamosító legfontosabb té­nyező a visszeres szülő, állítja dr. McDonagh. Sok mítosz kering ennek a főként örökletes betegségnek a magyarázatára, még olyan naiv teória is, miszerint a visszértágulatot a keresztbe tett lábak okozzák. Ez badarság, mondja dr. McDonagh, a betegség a génekkel öröklődik, és főként nőknél manifesztálódik.

Segít a Föld vonzóereje

A visszértágulatok olyan gyengült vé­nák, melyeknek nincs elég erejük ahhoz, hogy a vért visszajuttassák a szívbe. Leginkább a láb vénái hajlamosak erre, mivel ezek vannak a szívtől legtávo­labb és a legmélyebben. Megkönnyítheti dolgukat, ha a maga javára fordítja a nehézségi erőt. Ez nagyon egyszerű. Ha a lábai fájnak, polcolja fel úgy, hogy a csípő szintje fölé kerüljenek, ajánlja dr. Dudley Phillips háziorvos.

Más testhelyzet

A jóga nagy segítség lehet a visszértágulatban szenvedőknek, mond­ja dr. John Clarké, a Nemzetközi Himalája Intézet kardiológusa.

Az alább leírt légzési gyakorlatot bárki elvégezheti és jó esély van arra, hogy a visszértágulatokból eredő kellemetlenségek enyhülni fognak. Próbál­ja ki most rögtön! Feküdjön hanyatt, lábait tegye fel egy székre! Lassan és egyenletesen lélegezzen az orrán át a rekeszizom bevonásával (hasi légzés). Míg a megemelt lábakból lecsorog a felesleges vér, az egyenletes, mély lélegzés negatív nyomást hoz létre a mellkasban. Ez a negatív nyomás le­vegőt áramoltat a mellkasba, és a vért is a test minden tájáról, így a vérrel teli lábakból is, a mellkas felé áramoltatja.

Viseljen elasztikus harisnyanadrágot!

Ezek a harisnyák megakadályozzák, hogy a vér a bőrhöz legközelebb eső vénákban összegyűl­jön, mondja dr. Phillips. (Ehelyett a nagyobb, mélyebb vénákba kerül, ahonnan könnyebben jut vissza a szívhez.)

Kettős bevetés

Dr. Phillips azt javasolja, hogy a visszértágulatban szenvedő betegek a következő gyakorlat segítségével egyesítsék a nehézségi erő és az elasztikus harisnyanadrágok hatását. Húzza fel a harisnyanadrágot. Feküdjön hanyatt a földön, a lábait emelje fel függőlegesen, és támassza a falnak. Ma­radjon két percig ebben a helyzetben. A vér így a duzzadt lábból visszajut a szív­hez. Ismételje meg a gyakorlatot többször naponta.

Emelje meg az ágyát!

Saját érdekében munkára foghatja a ne­hézségi erőt egész éjjel, ha néhány centivel megemeli az ágy lábát, mondja dr. Paul Lazar bőrgyógyász professzor. Figyelmeztet azonban, hogy ha a kórtörté­netében szívbetegség szerepel, vagy ha éjjelente nehézlégzése van, a legjobb, ha felkeresi orvosát, mielőtt megdöntené az ágyát.

Viseljen kényelmes lábbelit!

A visszértágulat önmagában is megterhelő a lábnak. Ne súlyosbítsa a helyzetet azzal, hogy magas sarkú cipőt vagy cowboycsizmát hord.

A gumiharisnya előnyei

Ezek az elsősorban az orvosi segéd­eszközöket árusító boltokban kapható erős gumiharisnyák sokkal hatékonyab­bak, mint az elasztikus harisnyák vagy harisnyanadrágok. a térdig érő, speciá­lisan illeszkedő gumiharisnyák a visszértágulatok súlyosságától függően jelentékeny javulást hozhatnak, de csak hajó minőségűek.

Figyeljen a testsúlyára!

A felszedett kilók nagyobb megterhe­lést jelentenek a lábaknak, ez az egyik oka például, hogy miért kap sok terhes nő visszértágulatot. Csökkentse a testsúlyát, és nagyon valószínű, hogy keve­sebb lesz a problémája a kidudorodó vénákkal, hívja fel a figyelmet dr. Lenise Banse bőrgyógyász.

Ne hordjon szoros ruhákat!

A szoros ruha, különösen a szo­ros öv, ami elszorítja az ágyéki régió vérellátását, úgy hathat, mint az érleszorító, és emiatt a vér a lábakban pang.

Fogamzásgátlót szed? Legyen óvatos!

A hormonális egyensúly felborulása, mely időnként előfordul fogamzásgátló tabletták szedé­sekor, pókvénák kialakulásához vezethet. Ha a problémák a tabletta szedése után kezdődtek, fennállhat ilyen kapcsolat, állítja dr. McDonagh.

Ne dohányozzon!

Kutatók összefüggést találtak a dohányzás és a visszértágulatok előfordulása között. a dohányzás rizikótényezőt jelent a vissz-eres betegek számára.

Sétáljon egyet!

A hosszan tartó ülés vagy állás keringési pangást okozhat a lábában. a napközben végzett testmozgás, különösen egy kis séta jót tesz ilyenkor, mondja dr. Eugene Strandness sebész professzor. Kimutatták, hogy a keveset mozgó felnőttek hajlamosabbak visszértágulatok kialakulására, mint az aktívak.

Nézzen szembe a problémával!

A visszértágulatból eredő fájdalom nagyrészt elmúlik fájdalomcsillapító tabletták hatására. De nem ez a helyes magatartás, mondja dr. McDonagh: „a visszértágulat olyan állapot, me­lyet nem a fájdalom eltüntetésével kell kezelni.” Ha kipróbálta a fenti módsze­reket, és egyik sem segített, kérjen orvosi segítséget.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.