Gyermekbetegségek

Vízhólyag tünetei, terápia

Néhány milliméter vagy centiméter kiterje­désű, ovális formájú, folyadékkal telt hólyag, ami a bőr alatt keletkezik.

Okai

A szervezetvédekező mechaniz­musa, ami a bőrt érő horzsolásra, nyomásra válaszol. Ha nem megfelelő méretű cipőt vagy szandált veszünk fel, ami túl szűk, vagy érdes. Okozhatja az is, ha túl hosszú ideig volt a lábon a cipőfutás vagy gyaloglás közben, esetleg az átállás a téli cipőről a nyárira is kiválthatja.

Tünetek

Általában a sarkon, de a lábfej más részein is megjelenhet vízhólyag, ami nagyon fáj, és néhány napra megnehezíti a járást.

Terápia

Ha nem nagyon fáj, a legjobb, ha hagyjuk, hogy a bőr összenőjön a hólyag felett, fedjük le egy steril gézzel és várjunk, míg a folyadék a hólyagból felszívódik, és a bőr regenerálódik. Ha a fájdalom elvi­selhetetlen, fertőtlenítsük le a hólyagot és környékét, alaposan mossunk kezet és egy sterilizált tűvel szúrjuk ki a hólyagot. A hólyag feletti bőrt ne távolítsuk el, hanem fertőtlenítsük és rögzítsük egy steril ragta­passzal. Ha a hólyag körül a bőr piros, be kell kenni antibiotikum tartalmú kenőccsel, hogy ne fertőződjön el, ez utóbbi esetben forduljunk a gyerekorvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.