Koleszterin csökkentés

Csillapítsuk édesség utáni étvágyunkat! – Gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek!

Az étkezés mint örömforrás igen fontos tényező az emberek többségének az életében.

Nem sok ember képes évekig ellenni párolt zöldségből és rizsből álló diétán -zokszó nélkül. Az emberek többsége képtelen hozzászokni az efféle megszorításokból álló diétához. Ezért volt olyan fontos, hogy kifejlesszük az étkezés egy olyan ésszerű alternatíváját és módosítását, amely élvezhető.

Csodálatos tejturmixok – bűntudat nélkül

A variációs lehetőségeknek csak az önök képzelete és az éppen kapható gyümölcsök szabnak határt. Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót bele kell önteni a turmixgépbe, néhány pillanatra bekapcsolni, és már kész is a finom ital. Ha laktatóbb változatra vágynak, tej helyett sovány tejből készült tejport vagy joghurtot használjanak! Ha csak egy könnyebb italt kívánnak, zsírszegény tejből készítsék. Nyáron fogyaszthatják jéggel. íme, néhány ötlet.

Alma-banán turmix
Alma-banán turmix

Alma-banán turmix

 • 2,5 dl sovány tej
 • 1 érett banán (minél érettebb, annál jobb)
 • 0,5 dl almaié
 • 1 nyers tojásfehérje
Eperturmix
Eperturmix

Eperturmix

 • 2,5 (// sovány tej
 • 1/2 csésze friss vagy mélyhűtött eper
 • 1 nyers tojásfehérje
Ananászturmix
Ananászturmix

Ananászturmix

 • 2,5 dl sovány tej
 • 0,5 dl ananészlé
 • 1/4 csésze ananász
 • 1 nyers tojásfehérje

Friss almaturmix

 • 2,5 dl sovány tej
 • 1 hámozott és apró darabokra vágott alma
 • 0,5 dl almaié
 • 2 nyers tojásfehérje

Vegyük végig, hogy milyen tápanyagokat találunk ebben a turmixban: a tejben és a joghurtban kalciumot, a banánban káliumot, a narancslében C-vitamint. Együnk hozzá egy vagy két muffint, és órákra jóllakunk vele.

Kezdjük a napot ezzel a reggelivel! A tejet és a banánt különböző gyümölcslevekkel és gyümölcsjoghurtokkal keverhetjük össze, ízlésünk szerint.

Jegyezzük meg! ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint sovány tejet és sovány gyümölcsjoghurtot használjunk! Miért vegyünk magunkhoz akár kis mennyiségű zsírt vagy koleszterint is, ha az ízek ugyanolyan élvezhetők nélkülük is?

Egytálételek

Bár az idők változtak, az igény a gyorsan és könnyen elkészíthető ételek iránt változatlan maradt. Gyorsbüfékben állva eszünk, félkész vagy kész mélyhűtött ételeket vacsorázunk. Anyáink és nagyanyáink gyors és egyszerű egytálételeket készítettek, amelyek mégis laktatóak voltak. Mi kombinálhatjuk korunk új táplálkozási tapasztalatait a hagyományos egytálételekkel, melyeket előre elkészíthetünk, és egy kis barna kenyérrel fogyaszthatunk. .

Zöldségek

A legtöbb gyerek utálja a zöldségeket, és sok felnőtt sem kedveli őket. Ez talán abból adódik, hogy gyermekkorukban a szüleik nem engedték, hogy megegyék az édességet, amíg a főzelék el nem fogyott. Az emberek tulajdonképpen nem tudják, hogy a zöldségfélék és a főzelékek milyen finomak lehetnek.

Első tapasztalataikat a zöldségesnél szerezhetik meg. Nyáron és kora ősszel álljanak meg az országút melletti árusnál is! Az élelmiszerboltban nyugodtan vegyenek meg messzi országokból származó egzotikus zöldségkonzerveket is! Legyen ez is kaland! S közben ízlésük is fejlődik, étkezési szokásaik is megváltoznak. Korábban azt javasoltuk, hogy naponta legalább kétszer egyenek zöldségeket.

Tekintsék ezt minimális követelménynek! Jobban teszik, ha napi négy adagot céloznak meg. Hogy ez lehetetlen? Egyáltalán nem az! Számítsák ide a zöldségekből készült italokat, a krumplit, a salátákat stb., és adják ezeket össze! Vitathatatlanul rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutnak a zöldséges ételek által. No és persze ízletes étkekhez.

A burgonyát sokan szidják, pedig ha nem tesznek rá vajat, nem is hizlal. Hetente akár többször is ehetnek krumplival készült ételeket. A burgonyának nagy a rost- és vitamintartalma, ízletes és sokféleképpen elkészíthető.

Saláta öntet
Saláta öntet

Salátaöntetek

Mivel szinte számtalan lehetőség közül választhatunk, az lenne a leghelyesebb, ha mindenki mindennap fogyasztana salátát. Függetlenül attól, hogy délben avagy vacsorához eszünk-e egy tál zöldsalátát, egy adag salátaféleség fedezheti napi zöldségigényünket.

Nem kötelező azonban mindennap fejes salátát fogyasztani, helyette bármilyen más zöldségféle vagy gyümölcs kiváló lehet. Játszhatnak akár a színekkel: a kukorica mellé például tegyenek egy kis sárgarépát és néhány kanál vörös káposztát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.