Koleszterin csökkentés

Futás az életért – Kerítsünk sort a mozgásra, ha tehetjük!

Mozogni vagy nem mozogni?

Ezt a kérdést a világon egyre kevesebben teszik már fel maguknak, hiszen – mint azt a Gallup Intézet felmérése is mutatta – Amerikában a 18-29 évesek 66, az egész lakosságnak pedig 54 százaléka vesz részt rendszeresen valamilyen testedzésben.

Futó nő
Természetesen a mozgással nem ártunk magunknak, sőt ha naponta csak 1 órát sétálunk már is hozzájárultunk egészségünkhöz.

Három, egymástól független tanulmány is bizonyította, hogy a rendszeres testedzés jó hatású a szívre. Ezt számos állatkísérletben kimutatták, hiszen ezek során boncolásra és szövettani vizsgálatra is lehetőség nyílik.

  1. Az első vizsgálatban sertéseket használtak, mert ezeknek az állatoknak a szíve és érrendszere nagyon hasonló az emberéhez. Kilenc sertést öt hónapon keresztül jelentős fizikai terhelésnek tettek ki. A boncolás során kiderült, hogy a terhelt állatok szívében a kollaterális keringést biztosító erek száma kétszerese összehasonlítva a nem mozgatott állatokéval. Ez azért lényeges, mert ha egy artéria elzáródik, akkor a véráramlás megszűnik. Jó kollaterális érrendszer esetleg megakadályozhatja a szívinfarktus kialakulását, vagy infarktus esetén a súlyosabb szövődményeket.
  2. A másik kísérlet során kimutatták, hogy a testedzés védelmet nyújt a hirtelen szívhalál ellen. Az Oklahomai Egyetemen előzőleg infarktuson átesett kutyákat vizsgáltak. Már hat hét után kiderült, hogy ezeknél az állatoknál terhelés közben nem lépnek fel ritmuszavarok – ezek a szív megromlott állapotát jelezhetik -, míg a többi állatnál erre utaló tüneteket észleltek.
  3. A harmadik vizsgálat során azt mutatták ki, hogy a testmozgás jótékony hatású a magas vérnyomásra is. A New York-i Montefiori Kórházban tíz patkányt rendszeresen úszásra kényszerítettek, másik tizet a ketrecben tartottak. Minden állat magas vérnyomás betegségben szenvedett. Az úszásban részt vevő állatok szívműködése gyorsan normalizálódott.
Jegyezzük meg! Azoknak, akik magas koleszterinszintjük miatt aggódnak, más jó hírünk is van. Úgy látszik, a testedzés hatására a védő HDL mennyisége növekszik.
Igyekezzünk olyan sportot választani, amiben kedvünket leljük!
Igyekezzünk olyan sportot választani, amiben kedvünket leljük!

Inkább mozogjunk, mint hogy ne!

A testmozgás hiányának jelentősége egyre nő, hiszen azoknak a száma is gyorsan szaporodik, akik semmiféle testgyakorlatot nem végeznek. Kétségtelen, hogy a koronária-betegségek szempontjából a dohányzás súlyosabb rizikótényező, de Amerikában már csak a lakosság 18 százaléka cigarettázik..

A mozgásnak van egy érdekes „mellékhatása” is

Azok, akik rendszeres időközönként úsznak vagy futnak, gyakran abbahagyják a dohányzást, és ez olyanokkal is megtörténik, akik hosszú ideje cigarettáznak, és már többször megpróbáltak leszokni róla. S végül nem elhanyagolható szempont a fogyás sem.

A testmozgás minden fogyókúrában jelentős szerephez jut. Mozgás hatására ugyanis felgyorsul az anyagcsere, ennek következtében pedig a szervezet még a terhelés után is több energiát használ fel. A mozgásnak még akkor is testsúlyvesztés az eredménye, ha közben a táplálkozással ugyanannyi energiát veszünk fel, mint korábban.

Futó kutya
Sporttal könnyebb lenne például a dohányzásról való leszokás?

Hogy melyik a legmegfelelőbb testmozgás?

Lényegében teljesen mindegy -kocogás, futás, séta, úszás vagy bármilyen más sport. Fontos azonban a szilárd elhatározás, hogy hetente legalább három-öt alkalommal csináljuk.

Ha hosszabb ideje semmi ilyesmit nem csináltak, óvatosan, fokozatosan kezdjenek hozzá, hogy legyen idejük hozzászokni! Ha családjukban előfordult szívbetegség, vagy túl vannak már 35. életévükön, talán helyesebb, ha előzőleg az orvos véleményét is kikérik.

Jegyezzük meg! Az azonban egyöntetű álláspont, hogy a testmozgásnak mind rövid, mind pedig hosszú távon kedvező hatása van. Használják ezt ki!
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.