Éhség kontroll

Károsak az aminosavak? Ismerd meg a kutatási eredményeket!

Ha az utóbbi tíz évben betette a lábát egy edzőterembe vagy egy egészséges ételeket forgalmazó boltba, akkor kétségtelenül látott már aminosav kiegészítőket. Talán az 1980-as évek végén kitört L-triptofán botrányra is emlékszik. Néhányan meghaltak, miután ezt a kiegészítőt szedték, ami miatt a Center for Disease Control (CDC, Betegség Felügyeleti Központ) azonnali lépéseket tett, és betiltotta a szer forgalmazását.

Kutatási eredmények: egy japán vitamincsomagoló egészségügyi szempontból nem megfelelő gyakorlata vezetett a halálos mérgezésekhez. Ahelyett, hogy a japán termelőt tiltották volna el az USA-ban folytatott üzleti tevékenységtől, a CDC egyszerűen eltávolította az L-triptofánt a piacról.

A mérgezések a címlapokon szerepeltek; azonban amikor a halálozások tényleges okát feltárták, erről általában az újságok hátsó oldalán számoltak be. Ennek következtében sok fogyasztóban az a téves benyomás maradt meg, hogy maga a triptofán volt mérgező. Valójában a méreg, amely azokban a tablettákban volt, szennyeződésből származott, beleértve a kártevők ürülékét és más higiéniai szabályok megsértését a gyártó részéről.

Aminosavak szerepe a testépítésben
Aminosavak szerepe a testépítésben

Az L-triptofán betiltását megelőzően sok orvoshoz, pszichológushoz és kórházhoz hasonlóan én is használtam az aminosavat az olyan rendellenességek kezelésében, mint az alkoholizmus, a szorongás, a depresszió, a kábítószer-problémák, az étkezési zavarok, az álmatlanság és a premenstruációs szindróma. Ezek az állapotok mind a szerotoninszint függvényei, és úgy tűnt, hogy az L-triptofán kiegészítők sok tünetet enyhítenek.

Mi az a triptofán és mit keres az ételünkben?

A triptofán (a név előtti L- vagy D- csupán azt jelzi, hogy az aminosav szintetikus vagy szerves, ami valójában lényegtelen) a szerotonin egyik előanyaga. Ez azt jelenti, hogy olyan katalizátor vagy közreműködő anyag, amely a szerotonin készítéséért felelős.

Emlékszik még a szerotonin és a benzin közötti analógiára?

Elegendő „üzemanyagra” van szükségünk ahhoz, hogy az autó (a testünk) működjön, de nem túl sok benzinre, hogy ne árasszuk el a motort. A triptofánt tekintse annak a fosszilis energiahordozónak, amelyből a benzin készül.

A triptofán tablettaként vagy rendes étel formájában történő elfogyasztását követően, miután áthaladt a vér-agy gáton szerotonin termelődik. Az eredmény: remekül érezzük magunkat.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.