Szív- és érrendszeri betegségek

Életmódváltás és fizikai aktivitás

Régóta tudjuk, hogy a táplálkozás, a fizikai aktivitás, a testtömeg ideá­lis határok között tartása nagyon jelentős hatású az egészség megőr­zésében és a már kialakult betegségek kezelésében. A kezelési ajánlá­sok – bár elsősorban az egyes kóros állapotok gyógyszeres kezelésére összpontosítanak – részletesen foglalkoznak az életmód-változtatás irányelveivel is. Életmódját – bizonyos keretek között – mindenki maga alakítja. Ez indokolja, hogy először ezekről szóljunk részletesen.

Fizikai aktivitás

Mi a rendszeres testmozgás szerepe az egyes rizikófaktorok kezelésé­ben? A mozgásnak a legfontosabb szerepe az elhízás kezelésében van, annak egyik pillére. A mozgás pozitív attitűd, sokkal kézenfekvőbb ar­ra biztatni az embereket, hogy mozogjanak, sportoljanak, mint állandó tiltásokkal zaklatni őket. A mozgás által leadott kilogrammok kizárólag zsírszövetből származnak, míg a csak diéta segítségével bekövetkező fogyás jelentékeny része az izomszövetből származik.

A mozgás fokozza az alapanyagcserét (a nyugalomban lévő szervezet életfunkcióinak – légzés, szívműködés, bélmozgás, hogy csak a leglátványosabbakat említsük – fenntartásához szükséges energiamennyisé­get), tehát az energialeadást.

Ez a hatása 2-3 napig is eltarthat, tehát heti 3 edzés tartós energialeadást biztosíthat. Rendszeres testmozgás csökkentheti a trigliceridszintet, a vérnyomást és a vércukorszintet, és emelheti a védőhatású HDL-koleszterin szintjét. A fizikai tréning ter­helését orvosnak kell beállítani. A Terápiás Konszenzus Konferencia ajánlásában az alábbi összefoglaló szerepel.

Szívbetegség megelőzéséhez

A rendszeres, napi 30-60 perces, heti 5-7 alkalommal végzett mér­sékelt-közepes intenzitású testmozgás (pl. séta-gyaloglás 4-5 km/ó sebességgel) csökkenti a szívkoszorúér-betegség, magas vérnyomás és az anyagcsere rizikófaktorok kialakulásának kockázatát. Intenzí­vebb edzés (pl. kocogás 8 km/ó, tenisz) növeli a hatást, azonban fér­fiaknál 40, nőknél 50 év fölötti korban, illetve betegség esetén orvo­si konzultáció szükséges.

Ajánlott a dinamikus jellegű, aerob moz­gásforma (gyaloglás, kerékpározás, úszás, labdajátékok stb.). A mozgás intenzitása pulzusszámmal jellemezhető (javasolt kb. 120-150/percig). Szív- és érrendszeri vagy anyagcsere-betegség esetében kisebb intenzitású fizikai aktivitás ajánlott, fokozatosan emelve a terhelést. Elhízásban mérsékelt intenzitású, naponta 60-90 percig tartó mozgásprogram ajánlható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.