Cukorbetegség

Tegyük a napi mozgást életünk részévé!

Hogy elkerüljük a diabétesz kialakulását vagy visszafordítsuk a folyamatot, a mozgást bele kell építenünk heti rutinunkba. Az optimális étrend és az optimális mozgás kombinációja nyerő párosítás. Az Amerikai Diabétesz Társaság összefoglaló cikke szerint kétféle mozgásformára van szükség: aerob és ellenállásos edzésre:

Fontos a mozgás!
Fontos a mozgás!

 1. Aerob gyakorlatok

„Alihoz, hogy javuljon a glikémiás szabályozás, csökkenjen a súly és a kardiovaszkuláris [szív- és érrendszeri] megbetegedések kockázata, hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob fizikai aktivitást javaslunk.A fizikai aktivitást legalább heti három napra kell elosztani, és legfeljebb 2 egymást követő nap telhet el fizikai aktivitás nélkül.”

Még jobb, ha valamivel rövidebb alkalmakat ütemezünk be, mondjuk hetente három nagy intenzitású edzést, de aki diabéteszes, annak követnie kell egy edző útmutatását.

2. Ellenállásos gyakorlatok

„Ha nincsenek ellenjavallatok, a 2-es típusú diabétesszel küzdő embereket arra kell bátorítani, hogy hetente háromszor végezzenek ellenállásos edzést minden fő izomcsoportot fejlesztve, 8-10 ismétlésből álló három sorozatot végezve olyan súlyokkal, amelyeket 8-10-nél többször nem bírnak felemelni.”

Ennek a kétféle edzéstípusnak, az aerobnak és az ellenállásosnak különböző a hatása. Úgy kell ezekre gondolni, mint a hosszú- és a rövidtávfutó közti különbségre. A hosszútávfutó ösztövér, míg a rövidtávfutón több az izom. Az ideális az, ha mindkét tulajdonságból rendelkezünk valamennyivel, mert zsírt akarunk égetni, és izomépítés közben természetes módon emelkedik a növekedési hormon szintje, ami segíti az inzulinérzékenység javítását, valamint a zsírégetést segítő izmok is fejlődnek.

MEGJEGYZÉS:  az edzésprogram előtt ne felejtsen el konzultálni orvosával, és tartsa észben, hogy óvatosan kell kezdenie, amit majd később, ahogy nő az erőnléte, fokozhat.

Ha bármilyen edzőcsoporthoz csatlakozik, az edző tanácsot fog adni arról, hogyan lásson neki. A csoport előnye az, hogy a vélekedésekkel szemben a legtöbb ember nem rendelkezik rendkívüli erőnléttel, hanem a csoportok mindenféle edzettségi szintű hétköznapi emberekből állnak, akik keményen dolgoznak az erőnlétük javításán, a csoportok pedig gyakran nagyon barátságosak.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.