Koleszterin szívinfarktus

Az alkohol fogyasztásról – Bizonyos mértékben egészséges!

Kisebb mennyiségű alkohollal jót teszünk!

Az epidemiológiai vizsgálatok nem bizonyították, hogy a mér­sékelt alkoholfogyasztás a szívinfarktus rizikófaktora lenne, sőt a hagyományos borfogyasztó országokban, pl. Fran­ciaországban kevesebb a szívinfarktus. Egy 18 országra kiter­jedő vizsgálat kimutatta, hogy fordított összefüggés van a bor­fogyasztás és a szívinfarktus gyakoriság között. Megállapítot­ták, hogy a szívinfarktus előfordulása ritkább azoknál, akik napi 1-2 pohár bort fogyasztanak, még azokkal szemben is, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.

Kimutatták hogy összefüggés van a bor­fogyasztás és a szívinfarktus gyakoriság között.
Kimutatták hogy összefüggés van a bor­fogyasztás és a szívinfarktus gyakoriság között.

A jelenség magyarázatára feltételezik, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás emeli a védőfaktor HDL-koleszterinszintet, és az alkoholnak a vérlemezkék összecsapzódására, tehát a trombózisra ill. annak megelőzésére is kedvező hatása lehet. A HDL-koleszterinre kifejtett kedvező hatást majmokon és embereken végzett kí­sérletekben is igazolták.

Az alkohol kedvező hatásának azon­ban egy előrehaladott májzsugorodás, májcirrózis feltehe­tően gátat szabhat, hiszen a HDL egyik fő termelődési helye a máj. Májcirrózisban csökkent a HDL-szint. Mindenesetre nem látszik indokoltnak, hogy egy 11/a., típusú hiperlipopro-teinémiában, amikor csak a koleszterinszint emelkedett, a mérsékelt alkoholfogyasztást (napi 1-2 pohár bor, 2 pohár sör) korlátozzuk.

A vörösbo,r mely a daganatos betegségek védelmezője:

Az alkohol érvédő hatásáért ún. antioxidáns anyagok, konkré­tabban a flavonidok lehetnek a felelősek. A fehér szőlőkben keve­sebb ilyen anyag van, a szüretelés módja is más, ezért keve­sebb érvédő hatással számolhatunk. Ugyanakkor más vizsgá­latok arra utalnak, hogy a kedvező hatású flavonidok nem csak a vörösborban, hanem más borokban, alkoholokban, gyümölcsökben, zöldségekben is bőven fordulnak elő, ezért ezek rendszeres fogyasztása előnyös lehet elsősorban az érel­meszesedés, de talán a daganatos betegségek megelőzésé­ben is.

Vigyázat! Más a helyzet magas triglicerid-szint esetén. A nem öröklött eredetű magas triglicerid-szint oka nagyon sokszor a bőséges alkoholfogyasztás, amikor az ital hatására viszonylag rövid idő alatt igen jelentős triglicerid-emelkedés következik be. Ez egyénileg különböző mértékű, de ez sem tudható előre, így magas triglicerid-szint mellett az alkoholfogyasztás nem javasolt.

Sokan elfeledkeznek az alkohol energiaszolgáltató hatásá­ról, és egyéb káros hatásairól.

1 g alkoholból 7 kcal energia keletkezik. Nemcsak a IV-V típusú, hanem a kevert Il/b. tí­pusú hiperlipoproteinémiások jó része kövér, ezért az alko­holt energiatartalma miatt ezekben a típusokban korlátozni kell. A Il/a. típusú hiperkoleszterinémiában, ahol csak a ko­leszterinszint emelkedett és az illető sovány, a mérsékelt alko­holfogyasztás megengedett. Nemzetközi ajánlások a mérsékelt alkoholfogyasztást (napi 1-2 pohár bor) nem korlátozzák, de különböző megfontolásokból nem jutottak el azért addig, hogy ezek fogyasztását hivatalos ajánlássá tegyék.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.