Szív- és érrendszeri betegségek

A stressz, a dohányzás, alkohol és a vérnyomás

A stressz és hipertónia közötti kapcsolat valószínűsíthető. Ismert, hogy a nagy izgalmak azonnal emelhetik a vérnyomást. A magasvérnyomás­ – betegség kialakulása gyakori ún. A típusú személyiségjegyeket (ambici­ózus, törekvő, lelkiismeretes, maximalista, de könnyen felizgatható, indulatos, időzavarral küszködő) hordozó emberekben, akik a stressz-faktorokra túlzottan, pl. hipertóniával reagálhatnak.

A tartós munka­helyi stressz, depresszió, szorongás is hajlamosít hipertóniára. Az egészségkárosító stresszhatások befolyásolására szakemberek segítsé­gével, relaxációval, mozgásterápiával, szükség esetén gyógyszerekkel is törekedni kell.

Kutatási eredmények! A dohányzók között gyakoribb a hipertónia, a nikotinnak erős érszűkítő hatása van, és a szervezetben levő egyéb érszűkítő hatású anyagok képződését is felerősítheti. Ha a dohányzás és a hipertónia együtt van jelen, az infarktus kockázata nem kétszeresre, hanem négyszeresre nő.

Alkoholfogyasztás és hipertónia

A rendszeres és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás is emelheti a vérnyomást.

Kutatási eredmények! Felmérések szerint a napi több mint 3 egység italt fogyasztók között gyakoribb, a 6 egység italt fogyasztók között 2-szer gyakoribb a hi­pertónia (I egység ital 10 g alkoholt tartalmaz). A sör átlagosan 5 g, a bor 10 g, a vermutok 15 g, a likőrök 20 g, a pálinkák, konyakok, whiskyk 35-45 g alkoholt tartalmaznak minden deciliterben.

A rendszeresen naponta fogyasztott több mint fél liter sör, vagy 3 dl bor, vagy közei I dl tömény szesz emelheti a vérnyomást. Ne felejtsük el, hogy az alkohol energiaforrás is (egy g alkohol 7, egy g fehérje 4,1, egy g szénhidrát 4,1, egy g zsír 9,3 kalóriát tartalmaz; az alkohol ener­giatartalma tehát megközelíti a zsírét).

Az alkoholfogyasztás csökkentése csak azokban a hipertóniásokban okoz vérnyomáscsökkenést, akik nagyivóként hagyják abba az alkohol­fogyasztást. Ilyenkor a vérnyomás 6-7 Hgmm-rel csökkenthet. Napi I -2 dl bort – kedvező antioxidánstartalma és a védőfaktor HDL-koleszterin szintjét emelő hatása miatt – hipertóniások is fogyaszthatnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.