Koleszterin szívinfarktus

A kalóriabevitel csökkentése – Le a túlsúllyal!

Bemutatkozik a test­súlycsökkentő terápia:

Miután a legtöbb magas koleszterinszintű és triglicerid-szintű beteg túlsúlyos, egyáltalán, a felnőttek 60%-a túlsúlyos, ezért nehezen nélkülözhető a magas vérzsírszint terápiájából a test­súlycsökkentő terápia. Igaz, hogy a túlsúly következtében létrejövő koleszterin- és triglicerid-emelkedés viszonylag mérsékelt, de számszerűleg mégis ebből a tartományból (koleszterin 5,2-6,5 mmol/1 között, triglicerid 2,3-4,5 mmol/1 között) kerül ki a legtöbb szívinfarktusos beteg.

Bizonyított tény : a felnőttek 60%-a túlsúlyos.
Bizonyított tény : a felnőttek 60%-a túlsúlyos.

A kér­dés tárgyalását megkönnyíti, hogy korábban a telített zsírok, a koleszterin, a cukor és az alkohol bevitelének lipidcsökkentő céllal való korlátozása során olyan diétákról beszéltünk, amelyek egyúttal a kalóriabevitel csökkentését is jelentették.

A hazai összkalória-bevitelre csak becsült, vagy a fogyasztási sta­tisztikából levezetett adatok vannak. Az utóbbi persze tartal­mazza a külföldiek vásárlásait is, a megvett, de el nem fogyasz­tott élelmiszereket, a szeszfőzéssel elhasznált cukrot stb., így kissé többet mérhet.

Jegyezzük meg! Egy könnyű, vagy ülő munkát ill. középne­héz munkát végző középkorú férfinak is elég lenne 2500-3050 kcal, míg ugyanez nőkben 2000-2450.

Megjegyezzük, hogy a táplálkozástudomány az utóbbi évti­zedben már nem a kcal, hanem a kjoule kifejezést használja, ez azonban nem ment át a gyakorlatba, a betegek nem ismerik és nem használják. Szerencsére a tápanyagtáblázatok egyaránt megadják a kcal-ában és a kjoule-ban számított értékeket is.

Az átszámítás egyszerű, 1 kcal = 4,18 kjoule, tehát durván néggyel kell elosztani a kjoule értéket, ha a kcal-t akarjuk meg­kapni. Ebben a könyvben a kilokalóriát (kcal) használjuk mértékegységül, amelyről annyit kell még tudni, hogy a sza­bad szóhasználatban a kcal-t csak kalóriaként emlegetik.

Manapság egyre több a cukros ételek, -az alkohol ,- és a zsíros ételek fogyasztása.
Manapság egyre több a cukros ételek, -az alkohol ,- és a zsíros ételek fogyasztása.

A hazai energiafelvétel ismeretében tehát általában nem cso­da az elhízottak nagy aránya. Azok között, akikben valamilyen zsíranyagcsere-zavar is kimutatható, 80%-ban az obesitas is jelen van. Saját vizsgálatunkban pedig az elhízottak 82%-ában tudtunk kimutatni valamilyen koleszterin és/vagy triglicerid és/vagy HDL-koleszterin eltérést..

A magas vérzsírszint diétás kezelésében kétféle eljárás van aszerint, hogy a testsúly az elhízás határa alatt vagy fölött van-e:

  1. Olyan magas vérzsírszint esetén, amikor a beteg testsúlya meghaladja az ideálist, legfeljebb a túlsúly kategóriába tar­tozik, de még az elhízás határa alatt van, testsúlytöbblete kisebb mint 20%, a korábban leírt vérzsírszintcsökkentő eljárások alkalmazásával, amelyek egyébként a testsúlyt is csökkentik, normális vérzsírértékekre kell törekednünk. Az ideális testsúly eléréséig mehetünk el, és ha ekkor is fennmaradnak a magas vérzsírszintek, akkor gyógyszeres kiegészítés jöhet szóba.
  2. Olyan magas vérzsírszint esetén, ahol már jelentősebb a testsúlytöbblet, a BMI 27 fölött van, amikor általában már jelen vannak a társuló rizikófaktorok is, már fogyókúrára, általánosan csökkentett energiabevitelre is szükség van a vérzsírok csökkentése szempontjából. Ezek tehát már a fo­gyókúrák kategóriába tartoznak.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.