Koleszterin szívinfarktus

Elhízás és a vérzsírok – Van-e összefüggés a túlsúly és az infarktus között?

Most meg tudjuk mi a meztelen igazság!

  • Az alma-típusú elhízás:
Az alma és körte tipusú elhízás.
Az alma és körte tipusú elhízás.

Ameddig csak általánosságban vizsgálták, hogy a túlsúly és a szívinfarktus gyakoriság között van-e pozitív összefüggés, ad­dig ezt nem lehetett egyértelműen kimutatni.

Megváltozott a helyzet, amikor kiderült, hogy a túlsúly és az elhízás csak ak­kor fokozza a szívinfarktus-rizikót, ha hasra terjedő, ún. alma-típusú elhízásról van szó. Ez az elhízás-típus ugyanis hajlamosít a szívinfarktusra, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és az agyvérzésre, szemben a csípőre, comb­ra terjedő elhízással, mely csak a viszerességre való hajlamot növeli.

Az elhízás típusa ugyan ránézésre is megbecsülhető, de egyszerűbb mérésekkel is pontosítható, ha a derék-köldök magasságában megmérjük a haskörfogatot, valamint a com­bok magasságában a legnagyobb körfogatot, és a kettőt eloszt­juk egymással. Alma típusú elhízásról akkor beszélünk, ha ez a hányados férfiaknál 0,95, nőknél pedig 0,8 fölött van, alatta körte-típusú elhízásról van szó.

Az utóbbi években kialakult az a vélemény, hogy a csipőkör-fogat mérése elhagyható, mert a haskörfogat mérése önmagá­ban hasonló értékű információt ad. A vizsgálatok szerint a szívinfarktus rizikója férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm fe­lett kezdődik, míg férfiaknál 102, a nőknél 88 cm felett már nagy rizikóval számolhatunk. Egy másik vélemény szerint fér­fiaknál, nőknél egyaránt 90 cm az a határ, ahol már nagy a kockázat.

Súlytöbbletről beszélünk akkor, hogy ha a centiméterben mért testmagasságból levonunk 100-at és ezt az értéket az ille­tő testsúlya meghaladja. Tehát pl. egy 170 cm magas egyénnek az ún. normál súlya 170-100 = 70 kg. Ideális súlyról beszé­lünk, ha még ebből 10%-ot levonunk, tehát 70-10% = 63 kg.

Súlytöbbletről beszélünk akkor, hogy ha a centiméterben mért testmagasságból levonunk 100-at és ezt az értéket az ille­tő testsúlya meghaladja.
Súlytöbbletről beszélünk akkor, hogy ha a centiméterben mért testmagasságból levonunk 100-at és ezt az értéket az ille­tő testsúlya meghaladja.

BMI – A testtömeg indexünk

Pontosabb meghatározásra ad lehetőséget az ún. testtömeg index, a BMI, mely a testsúlykilogrammnak a méterben kifeje­zett testmagasság négyzetével osztott hányadosa. A BMI alap­ján osztották fel a tudományban a súlytöbblet kategóriáit:

BMI 20 – 25: Normál súly 25 – 30: Túlsúly 30 – 40: Elhízás 40 felett: Kóros elhízás.

A fenti példában szereplő egyén testtömeg indexe (BMI) te­hát, ha 170 cm magas és 70 kg, akkor 70/1,72 = 70/2,89 = 24,2, ami még a normál tartományban tartozik.

Sajnos magas az elhízás aránya:

A nyugati országok és Magyarország felnőtt lakosságában kb. 40%-os a túlsúlyosok, és 20% az orvosi értelemben vett elhí­zottak aránya. Ez a szám világszerte változik, és szinte minde­nütt nő. A civilizált országokban az utolsó évtizedben, az el­hízás aránya 10-15%-kal növekedett. Ennek okát sokan keresik, hiszen viszonylag váratlan jelenség ez a nagy megelő­ző prevenciós programok idején, amikor a lakosság zsírfo­gyasztását a nyugati országokban, de hazánkban is sikerült csökkenteni, a koleszterinszinttel együtt, de az elhízás gyakorisága nem csökkent, hanem nőtt.

Tény hogy az elhízás aránya megnövekedett!
Tény hogy az elhízás aránya megnövekedett!

Valószínűleg arról van szó, hogy az emberek zsír helyett szénhidrátot fogyasztottak, talán bővebb mennyiségben, és a mozgásaktivitás sem nőtt, talán inkább csökkent. Magyarul az emberek kalória felvétele nem csökkent, hanem inkább fokozódott. Az elhízás növekvő gyakoriságába belejátszott az is, hogy erre az idő­szakra estek az egyébként rendkívül hasznos dohányzás-leszoktató programok. Tudni kell, hogy a dohányzásnak – szá­mos káros hatása mellett – az elhízásra van egy pozitív hatása, mert növeli az alapanyagcserét, így az energia-leadást is. Ha ez a dohányzás elhagyásával elmarad, akkor – változatlan táplál­kozás mellett is – elhízás következhet be.

Az elhízás önmagában is, de elsősorban a társuló rizikófakto­rok révén növeli a szívinfarktus-rizikót. Az elhízottak szíve nagyobb súlyú, a súlyterhelés következtében gyakrabban lép­nek fel szívtágulatok, ritmuszavarok.

Az esetek nagyobb részében azonban inkább az elhízáshoz menetrendszerűen társuló egyéb rizikófaktorok okozzák a kockázat növekedését.

A magyarországi ajánlás szerint metabolikus szindrómának tekinthetjük már azt is, ha a négyesfogatból a cukorbetegség mellett még másik két tényező jelen van. Hozzátesszük még, hogy az elhízottak egy részében a kolesz­terinszint sokáig nem emelkedik, a szervezet kompenzációja következtében egyeseknél inkább alacsony, és ha ez a kom­penzáció kimerül, csak akkor nő meg a vérben a koleszterin­koncentráció. A triglicerid gyakrabban emelkedett elhízás­ban, és jellemző az elhízásra az alacsony, nem ritkán 1 mmol/1 alatti védőfaktor HDL-koleszterin is.

A feladat: testtömeg csökkentés

Itt annyit jegyzünk meg, hogy az elhízásban az orvosilag elvárt reá­lis célkitűzés a 10%-os testsúlycsökkenés – kb. 10 kg fogyás -, ami már nagyon jelentősen csökkentheti az elhízáshoz csatla­kozó rizikófaktorokat, sőt a szív- és érrendszeri megbetegedé­seket és a halálozást is. A mellékelt 3. táblázatban látható, hogy 10 kg testsúlycsökkenés hogyan hat a rizikófakto­rokra és a szívbetegségre. Egyértelmű, hogy a testtömeg ilyen mértékű csökkenése nemcsak a rizikófaktorokat, hanem a szív- és érrendszeri halálozást, sőt a daganatos megbetege­dések miatti halálozását is csökkenti, ezért ha testsúlytöbblet áll fenn, magas vérzsírszintek, magas vérnyomás, magas vér­cukorszint esetén mindig az elhízás csökkentése az alapvető feladat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.