Éhség kontroll

Önsegítő módszerek ételek utáni sóvárgás esetén

Elsőnek vizsgálja meg, milyen típusú étel után sóvárog!

Mindig felsoroltuk az okokat, amelyek megmagyarázzák, általában miért sóvárognak az emberek a különböző ételtípusok után. Olajos magvak, fűszeres ételek, sajt, csokoládé, tészta után sóvárog? Minden ételtípus más-más, a háttérben rejlő érzelmet jelöl.

Ha több étel kombinációjára vágyik, mint a „rocky road” fagyis példában, akkor vegyíti a vaníliafagyi, a mogyoró és a nyúlós karamell és mályvacukor utáni sóvárgás érzelmi jelentését: dühös a túlságosan sűrű időbeosztása és fárasztó kötelezettségei miatt (magvak utáni sóvárgás); egyszerűen csak lazítani (fagylalt) és szórakozni (magvak) akar, de fél, hogy ez problémát okoz majd (karamell és mályvacukor).

Vizsgáljunk és együnk!
Vizsgáljunk és együnk!

Kérdezze meg magától, hajlandó-e most azonnal szembesülni ezzel a problémával?

Csöndesedjen el, hogy jobban hallja a választ. Az étvágya azonnal felel majd valami ehhez hasonlót: „Persze!” vagy „Igen” vagy „Félek beismerni, de zavarban vagyok”. Amint bevallotta magának az érzéseit, elragadó, meleg megkönnyebbülést fog átélni (ami még az evésnél is jobb érzés!). Könnyedebbnek és kevésbé frusztráltnak érzi magát, és nagyon boldog lesz, hogy megszabadult az étel utáni irányíthatatlan sóvárgástól.

Az a szabadság, amelyet saját ételsóvárgásaim elemzésekor érzek, majd ezután a sóvárgások szertefoszlásának érzése olyan, mint amikor elhagyok egy zajos környéket, és eljutok egy csendes helyre. Nagy megkönnyebbülés!

Cselekedjen, MOST!

Milyen lépést tehet még ma, amely enyhíteni fogja terheit? A problémák nem múlnak el maguktól; sőt, gyakran súlyosbodnak. A halogatás és a probléma súlyának cipelése helyett gondoljon ki egy mód-szert, amellyel továbbléphet a megkönnyebbülés felé. Ha egyetlen nyilvánvaló válasz sincs, meditáljon, imádkozzon vagy más módon csendesítse el elméjében és testében a zűrzavart. Ezt követően mondja el a következő megerősítést: „Az univerzum minden bölcsessége bennem van ebben a pillanatban. Bízom benne, hogy isteni tervein most is működik. Elengedem az összes félelmet és kétséget, és belső útmutatásomra hallgatok.”

Keresse a szeretet „izgatott, rebbenő érzését”!

Szeressük egymást!
Szeressük egymást!

Amint korábban megbeszéltük, az izgatott, rebbenő („pillangó”) érzés a szeretet, izgatottság és jó érzések apró rebbenése, amely mindig a gyomrunkban jelentkezik. Hasonló a gyerekkori ünnepek vagy születésnapok izgalmához. Keresse meg ezt az érzést, terjessze ki, és burkolózzon bele.

Egyszerű gyakorlat étvágyunk csökkentéséhez

Ezen az érzésen keresztül eljuthat egy magasabb tudatosságba és emelkedett érzelembe, éppen úgy, ahogyan a papírsárkány meglovagolja a szelet, és a nap felé száguld. Ez a látszólag egyszerű gyakorlat eléri, hogy úgy érezze, mintha mélyen beleszeretett volna a világ legcsodálatosabb emberébe. És ennek következtében étvágya szertefoszlik. (Amint kipróbálja ezt a gyakorlatot, tudni fogja, mire gondolok.)

Azáltal, hogy ellazul, és szeretettel burkolja be magát, a gyomrában nem lesz hely a félelem rejtegetéséhez vagy a haragként, feszültségként vagy szégyenként megnyilvánuló félelem befogadásához. Nem létezhet egyidejűleg egy negatív és egy pozitív érzelem. Ebben a csendes és nyugodt szeretetállapotban meghallja majd a megérzéseit. Hamarosan tudni fogja, mit kell tennie helyzete javítása érdekében. Folyamatosan engedje el a félelmeit, és tegye meg, amit tennie kell ahhoz, hogy élete újra spirituális rendbe és harmóniába rendeződjön.

Az étvágyunkat úgy alkották meg, hogy tökéletesen működjön, éppen úgy, mint testünk és elménk többi része. Amint már említettem, az ételek utáni sóvárgás egy tökéletesen tervezett rendszer része, amely meglehetősen kiszámítható és szisztematikus módon működik.

Sokan küzdenek a túlsúllyal!
Sokan küzdenek a túlsúllyal!

A súlyukkal küszködő emberek eddig feltételezték, hogy irányíthatatlan étvágyuk azt jelenti, valami nincs rendben velük. Végül is a túlsúlyos embereket gyakran vádolják lustasággal vagy gyenge akaraterővel. Ám az ételek utáni sóvárgásban semmi tökéletlenség nincs; ez a stresszben gazdag életstílusra és az elfojtott érzelmekre adott természetes válasz.

Ha megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni az érzéseinket, vagy mindkét végén égetni a gyertyát (elegendő üzemanyag nélkül), a testünk úgy reagál, ahogyan eredetileg, „gyárilag” tervezték. Erőteljes sóvárgást érzünk az után az étel után, amely módosítja majd stressztől kimerült agyi vegyületeink szintjét. Az ételek utáni sóvárgás éppen olyan természetes és megjósolható, mint egy hirtelen hangos zajra adott meglepett reakció.

A múltban próbálkoztunk már fogyókúrákkal, remélve, hogy megöljük az étvágyunkat. De miért akarnánk megölni önmagunk egy részét? Hogyan befolyásolja ez a vágy az önbecsülésünket? Ez olyan, mintha bejelentetnénk az univerzumnak: „Van egy rossz, tökéletlen és hibás részem.” Ez az ember énjének egyfajta elutasítása. Ha ezt tesszük, kegyetlenül bánunk magunkkal, igaz? Az önbecsülés önmagunk elfogadásán alapul. Az étvágyunk meggyilkolása helyett dolgozzunk az étvágyunk meggyógyításán.

Íme néhány ajánlás ahhoz, hogy lépésről lépésre elengedje az ételek utáni sóvárgását:

Hangulatevés...miért ,,kell"?
Hangulatevés…miért ,,kell”?

Törje meg az automatikus étkezés szokását. Amint az már többször is írtuk, a legerősebben gyakran az extrovertált emberek és a hangulati evők sóvárognak az ételek után. Az extrovertáltak figyelme kifelé irányul, és azért esznek, mert az óra ebédidőt jelez, nem pedig azért, mert éhesek. A hangulati evők elmenekülnek a kellemetlen érzéseikkel való szembenézés elől. Minél inkább menekülnek, annál erősebben sóvárognak az ételek után.

A hangulati evők valahol mélyen ismerik boldogtalanságuk forrását, de úgy döntöttek, hogy szembesülni ezekkel az érzésekkel több kellemetlenséget eredményez. Ez egy „mindent vagy semmit” gondolkodási stílus, amely a függő személyiség jellegzetessége. (Általában mindenki előtt több különböző lehetőség áll, aki őszintén szembesül a problémákkal. Valószínűleg az olvasónak magának is része volt már ebben a kellemes felismerésben.)

Az automatikus evés azt jelenti, hogy az ember mindig eszik, amikor csak eszébe jut, hogy éhes. Az étvágy gyógyítása érdekében adnunk kell az ételek utáni sóvárgásainknak pár percet, hogy átadják nekünk üzeneteiket. Tehát arra szeretném kérni, hogy várjon legalább 15 percet, mielőtt bármit enne vagy inna.

Az érzelmi evésre való hajlam gyógyításához ki kell alakítanunk egy befelé irányuló szokást, amellyel a bennünk lévő halk hangra figyelünk. Ahelyett, hogy ételt zúdítanánk a gyomrunkba annak érdekében, hogy elnémítsuk a megérzéseinket, meg kell hallgatnunk, amit próbálnak elmondani nekünk.

Elemezze az étel utáni sóvárgását

A 15 perces várakozási időszak során visszafelé haladva dolgozzon, és elemezze az érzelmi kellemetlenség forrását.

Kezdje az étel állagával:

  • Ha ropogós ételről van szó, akkor az alapvető érzései a harag vagy a feszültség. E két érzés változatai közé tartozik a neheztelés, a becsapottság érzése, a megsemmisülés érzése, a kihasználtság érzése, a keserűség és az ingerlékenység.
  • Ha lágy vagy krémes az étel, akkor alapvető érzései a félelem vagy a szégyen. E két érzés változatai közé tartozik a szorongás, a zavarodottság, a bizonytalanság, az imposztor szindróma, a méltatlanság érzése és a bűntudat.
  • Ha a kérdéses étel nyúlós, akkor alapvető érzése a haraggal vagy feszültséggel kombinált félelem vagy szégyen. Ennek variációi magukban foglalják a féltékenységet (félelem és harag); a zavarodottságot (feszültség és szégyen); a rettegést, hogy valami borzalmas dolog fog történni (félelem és feszültség); és az önutálatot (harag és szégyen).

Fontos az ételek állaga!

Az ételekre gyakran az állagok keveredése jellemző; például a mályvacukros mogyorós csokifagyiban („rocky road”) mindhárom állag jelen van. A fagylalt krémes, a mogyoró ropogós, a mályvacukor nyúlós. Ezeknél a keveredő állagoknál először vizsgálja meg a túlsúlyban lévő állagot, ez a legnyomasztóbb érzelme. Aztán vizsgálja meg a második legkönnyebben észlelhető állagot, majd a harmadikat. Ez a folyamat tükörként fog szolgálni, hogy láthassa, mely érzelem zavarja a legnagyobb mértékben.

Ne aggódjon amiatt, hogy jól vagy rosszul választja-e ki, mely állag van leginkább túlsúlyban, vagy melyik a leginkább észlelhető. Csak ön tudja eldönteni, hogy egy bizonyos állag kimagasló-e egy ételben. Ha például valaki „rocky road” fagyira vágyik, mondhatja azt, hogy a ropogós mogyoró jelenti a leginkább észrevehető állagot. Ez azért van így, mert az illetőnek más érzelmi problémái vannak, mint önnek.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.