Koleszterin

A reggeli gabonapehely meglepő fontossága

zqabpehely-reggelLehet, hogy most azon törjük a fejünket, hogyan fogyaszthatunk el 25 gramm rostot. A válasz egyszerű, reggelire. A reggeli gabonapehely talán a legegyszerűbb módja, hogy minél több rostot vigyünk az étrendünkbe, ráadásul arra is jó, hogy csökkentse a bevitt zsír mennyiségét.

Előnyös hatásai

Megállapították, hogy akik naponta két tál, rostban gazdag gabonapelyhet ettek, azoknak az étrendjében mintegy 10 százalékkal csökkent az elfogyasztott zsír mennyisége anélkül, hogy erre különösebb figyelmet fordítottak volna.

Csak egy módon tudhatjuk meg, hogy egy gabonapehely rostban gazdag-e: olvassuk el a címkét. Olyan terméket válasszunk, amelyben adagonként legalább 5 gramm rost van. Ne törődjünk viszont az olyan állításokkal, mint „11 vitaminnal és ásványi anyaggal dúsítva”. (A vitaminokat általában ráperetezik a kész termékre, és semmivel sem hatásosabbak, mint a naponta szedett multivitamin.)

A rosttal csökken az elfogyasztott zsír mennyisége!
A rosttal csökken az elfogyasztott zsír mennyisége!

 Még néhány tanács a reggelihez

Keverjük! Ha úgy találjuk, hogy a rostban gazdag gabonapelyhek íze nem sokban különbözik a csomagolásukra szolgáló kartondobozétól, akkor segíthet, ha más, ízletesebb pelyhekkel keverjük, majd fokozatosan egyre többet adunk belőlük a keverékhez és csökkentjük a többi összetevő mennyiségét.

Éljenek a rostok!
Éljenek a rostok!

Éljen a zabpehely! A Coloradói Állami Egyetem kutatói 36 túlsúlyos férfit kértek meg arra, hogy 12 héten át naponta egyszer egyenek egy csésze, zabból vagy búzából készült gabonapelyhet. A zabot evőknél jobban csökkent a VLDL-szint és általában az LDL-szint is.

Szórjuk meg! Elég 2 evőkanál őrölt lenmagot szórni a zabkására, s ezzel máris megsokszoroztuk az étel koleszterinszint-csökkentő képességét. Napi 2 evőkanál őrölt lenmag fogyasztása 9 százalékkal csökkenti az összkoleszterinszintet, és 18 százalékkal az LDL szintjét. A lenmag azonban erős hashajtó, ezért mindenképpen mértékkel használjuk!

Tálból együk! A müzli szeletek, áll a Consumer Reports című fogyasztóvédelmi magazin egyik cikkében (1998. január), rendszerint semmivel sem táplálóbbak egy-egy túlméretezett keksznél. „A reggelire javasolt müzliszeletek legtöbbjében sok a cukor és nagyon kevés a rost, így lényegében ugyanazt adják, mint egy cukros gabonapehely a tej nélkül.”

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.