Élj egészségesen

Mit egyen és mit ne az, aki le szeretne fogyni?

Gyakran hallhatták a mondást: „Az vagy, amit megeszel.” Igaz ez, ám csupán fele az igazságnak. Egyelőre azonban maradjunk meg az étkezési szokásoknál. Táplálkozásunk minőségét igenis meghatározza, mit eszünk, mikor és milyen mennyiségben.

Az alábbiakban néhány javaslat következik, mit egyen és mit ne, aki le szeretne fogyni.

Reggelire teljes értékű táplálkozás javasolt!

A reggelit ki is lehet hagyni. A másik lehetőség a könnyű, ámde tápláló, teljes értékű reggeli. Egyenek meg egy tányér zabkását vagy más felmelegített gabonamagvakat. A csak gyümölcsből álló reggeli is egészséges (feltéve, ha nem citrusfélékről van szó). Mit kell kerülniük

Reggelire együnk táplálót: egy tányér zabkását
Reggelire együnk táplálót: egy tányér zabkását

Szójatej: A szója természetes toxinokat (enzimgátlókat) tartalmaz. Az sem lehetetlen, hogy génmanipulált. Ez esetben a hormonális egyensúlyt is felboríthatja.

A müzlit és a gyümölcsöt soha ne keverjük!
A müzlit és a gyümölcsöt soha ne keverjük!

Gyümölccsel elkevert müzli: Ne adjanak gyümölcsöt a müzlijükhöz, ez ugyanis erjedést idéz elő, és mérgeket termel.

Állati fehérjék: A sajt, hús, sonka vagy tojás, továbbá a savanyú ételek, például a joghurt és a citrusfélék hamar elfojtják Agni tüzét, amely reggelente amúgy is alig pislákol.

Hogyan ebédeljünk?

Mikor: Déli 12 és fél egy között (amikor a Nap a legmagasabban jár az égen). Legyen az ebéd a főétkezés. Italok: Az ebédhez megivott alkohol, például a bor, felhígítják az emésztő-enzimek koncentrációját, ami emésztési nehézségekhez és súlygyarapodáshoz vezethet. Ajánlott

Igyunk vizet

Víz: Kortyolgassanak el kevés forró vizet étkezés közben. Ez javítja az emésztést, és fenntartja a vér természetes sűrűségét, valamint a normál epeszekréciót. Igyanak meg egy pohár vizet ebéd előtt is, majd félórával utána.

Saláták: A nyers és főtt ételeket másfajta enzimek bontják fel. Ezért a salátákat az ebéd elejére időzítsék. A főtt ételek után elfogyasztott nyers étkek megemésztetlenek maradnak és erjedésnek indulnak. Ami a salátaöntetet illeti, zsírosat ajánlok, mondjuk, extra szűz olívaolajat citromlével. Ez segít a nyers saláta megemésztésében.

Ne maradjon ki a vacsora!

Mikor: Este 6 és 7 között (Agni tüze gyengén pislákol éjszaka. Egyenek korán, hogy az aktív emésztés még lefekvés előtt befejeződjön, mivel az emésztőenzimek termelése leáll este 8-kor).

Zöldségfélék: Egyenek frissen elkészített zöldséglevest, esetleg turmixolva. Mellé teljes értékű pitát vagy pirítóst, barnakenyeret ajánlok. De a rozsos extrudált kenyér is egészséges nem sózott vajjal, ghível vagy kókuszolajjal.

További lehetőséget jelentenek a rizs főtt zöldséges feltéttel vagy a könnyen főtt gabonafélék. A leveseket/főzelékeket fűszerekkel, vegetáriánus levesalappal, finomítatlan tengeri sóval, vajjal, ghível vagy kókuszolajjal is ízesíthetik. Ezeket főzés során vagy utána adják az ételhez. Személyenként hozzávetőleg egy teáskanál vajat, ghít vagy kókuszolajat ajánlok (más olajokat viszont kerüljenek este, mivel nehezebben emészthetők).

Mit ne együnk vacsorára?

Fehérjék: Ne egyenek vacsorára húst – a sertéshús, szárnyas, hal és sonka egyaránt kerülendő -, tojást, gabona magvakat és más koncentrált fehérjeféleséget, mert Agni tüze ilyenkor nem elegendő az állati fehérjék megemésztésére.

Tejtermékek: A joghurtnak, sajtnak, gyümölcsöknek és salátáknak magas a természetes baktériumtartalma. Éjszaka ezért erjesztő hatásúak és emésztési panaszokat okoznak.

Olajos ételek: A zsírban kisütött és gumós étkeket (például a burgonyát, a répát és a céklát viszont nem) nehéz éjszaka megemészteni.

Ne feledjék, a rendszeres étkezés szintén nagyon fontos, mert a szervezet tudja már, mikor mire számíthat. A bizonytalanságot ezzel szemben éhezésként értelmezi, minek következében zsírként raktározza el a glukózt, ami súlynövekedéshez vezet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.