Egészségügyi kérdezz-felelek

Fogyás – Könnyebben fogyhatok, ha mindennap reggelizek?

Igen, a reggeli étkezés valóban segít leadni a fölösleges kilókat. Vizsgálatok szerint azok, akik reggeliznek, kevésbé fogyasztanak később napközben a fogyókúrát tönkre tevő gyorsételeket és nagyobb valószínűséggel végeznek valamilyen testmozgást. Akik üres gyomorral indulnak el otthonról, jócskán bepótolják az így kihagyott kalóriákat.

A kutatók megállapították, hogy a National Weight Control Registry elnevezésű, tudományos megfigyelések céljára létrehozott nyilvántartásban szereplő nők és férfiak 78 százaléka mindennap reggelizik, ide kizárólag olyanok iratkozhatnak fel, akik legalább 13,5 kg-ot fogytak, és ezt minimum egy éven át megtartották.

A többszöri kisétkezés tényleg egészségesebb, mint a három kiadós főétkezés?

A legfrissebb kutatások szerint nincs különbség a többszöri kisebb étkezésre és a három főétkezésre épülő táplálkozási szokások között sem az anyagcsere gyorsaságára, sem a koleszterin és vércukorszint szabályozására gyakorolt hatásukban. Úgy tűnik, ami sokkal fontosabb, az az, hogy mit eszik. Mindaddig, amíg egészséges, kevés feldolgozott élelmiszert, sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű magvakat, hüvelyeseket, jó zsírokat tartalmazó étrendet alakít ki, az étkezések gyakoriságának nincs jelentősége. Érdemes mindenkinek azt választani, ami számára a legmegfelelőbb és a napirendjébe legkényelmesebben beilleszthető.

Én mindig vacsorakor fogyasztom el a napi táplálékmennyiség nagy részét.

Egészséges vagyok, szükséges lenne mégis változtatni?

Logikusnak tűnik, hogy nem. Ugyanakkor a válasz nem ilyen egyszerű. A kutatók szerint az egy főétkezést tartók összességében hajlamosabbak kevesebbet enni, az ön étkezési szokásai tehát hozzájárulhatnak az egészséges testsúlyához.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának tudósai által kivitelezett egyik kisebb léptékű vizsgálat azonban arra enged következtetni, hogy a napi egyszeri főétkezés enyhe vérnyomás, vércukorszint és koleszterinszint növekedést idézhet elő. Vegyen részt évente általános szűrővizsgálaton, és ha a szívbetegség rizikófaktorai közül akár egyik is magasabb értéket mutat, változtasson étrendjén.

Tény vagy tévhit? A lefekvés előtti nassolás hizlal

Tévhit! Egészen pontosan: hizlal, de nem jobban, mint bármilyen más alkalom, amikor több kalóriát fogyaszt, mint amennyit a szervezete eléget. A tévé előtti nassolás, az irodai asztalnál délutánonként elmajszolt csoki szeletek vagy a reggelire elfogyasztott hattojásos rántotta hasonlóképpen súlyfölösleget eredményezhet. Mindez tehát nem jelenti azt, hogy jó ötlet édességekkel és rágcsálnivalókkal zárni a napot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.