Koleszterin

Erősítés előnyei -szívbetegség elkerüléséért

A szív szempontjából kétségtelenül az olyan, aerob testmozgások a legkedvezőbbek, mint a gyaloglás, a futás, az úszás, a kerékpározás, a tánc, illetve az igazán intenzív házi és kerti munka.

Kutatási eredmények! A kutatásokból azonban úgy tűnik, hogy az aerob jellegű mozgás mellett az erősítés – vagyis az a fajta mozgás, amely az izomtömeget növeli -szintén hasznos lehet a szívnek (és egészen bizonyosan a test többi részének is).
Az aerob testmozgás van a legjobb hatással a szívre.
Az aerob testmozgás van a legjobb hatással a szívre.

Kutatások szerint véd a csontritkulás ellen, segít megóvni az ízületeket és felpörgeti az anyagcserét

Egy, a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent cikk szerint 24 olyan nő esetében, akik hetente háromszor végeztek erősítő gyakorlatokat alkalmanként 45-50 percig, az erősítés 10 százalékkal csökkentette az összkoleszterin és 14 százalékkal az LDL szintjét, s általában a test zsírtartalmát is mérsékelte. Ez a fajta testmozgás véd a csontritkulás ellen is, segít megóvni az ízületeket és felpörgeti az anyagcserét, mivel az izomszövet jóval gyorsabban égeti el az energiát, mint a zsírszövet.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ha nagyobb izomerővel rendelkezünk, az olyan mindennapos tevékenységek, mint a bevásárlószatyrok vagy az unokák cipelése, is könnyebbé válnak, kevésbé fáradunk el, és kisebb a sérülések kockázata. S van még egy kellemes mellékhatás: ha feszesebbé tesszük petyhüdt izmainkat, előnyösebb lesz a külsőnk.

Az erősítés véd a csontritkulás ellen.
Az erősítés véd a csontritkulás ellen.

Miért és hogyan erősítsünk?

Az izomtömeg 30 éves kor körül a legnagyobb, az ötvenes évekig lassan csökkenésnek indul, majd a csökkenés üteme felgyorsul. Igaz ugyan, hogy a gyaloglás roppant egészséges a szívre és a lábra nézve, a testünk többi részét azonban nem dolgoztatja meg különösebben. Ezért tehát a gyaloglás mellett végezzünk némi erősítést is.

Az erősítés hallatán ne drabális súlyemelőket képzeljünk magunk elé, akik százkilós súlyokat lendítenek a fejük fölé, vagy edzőtermi megszállottakat, akik a végsőkig hajszolják magukat. Csupán néhány egyszerű gyakorlatról van szó, amelyeket otthon is el lehet végezni. A többségükhöz még kézi súlyzó sem kell. Attól ne féljünk, hogy túlságosan megizmosodunk, hiszen a dagadó izmok kialakulásához mindennap több óra edzés kell.

Végezzük a gyakorlatokat lassan és megfontoltan, a kapkodás sérüléshez vezethet. Hátunk védelme érdekében torna közben végig tartsuk megfeszítve a hasizmunkat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.