Koleszterin

Hogyan legyünk boldogok? 20 bevált tipp a boldogság eléréséhez.

Amit mindenkinek ismernie kellene: 20 egyszerű módszer a boldogságra

A boldogság kérészéletű, és az időjárástól kezdve a bankszámlánk nagyságáig rengeteg minden befolyásolhatja. Senki sem állítja, hogy elérhető és fenn is tartható egy maradandó állapot, amelyet „boldogság”-nak lehet nevezni. Ugyanakkor nagyon sok módszer van arra, hogy naponta néhány alkalommal letérjünk a szorongás, a harag, a frusztráció és a bánkódás ösvényéről, s egy ideig boldognak érezzük magunkat.

Kezdetnek itt van 20 ötlet, amely segíthet ebben. Válasszuk ki közülük azokat, amelyek esetünkben a legjobban beválnak. Ha a hírek kihagyása vagy a listakészítés csak fokozza a stresszt, próbálkozzunk inkább valami mással.

1. Figyeljünk oda!

Éljünk az adott pillanatban! A családdal elköltött vacsora közben ne a másnapi orvosi vizsgálaton járjon az eszünk, hanem az ételen, a társaságon és a beszélgetésen. Tudományosan igazolt tény, hogy a zene az agy azon részeit serkenti, amelyek a boldogságért felelősek.

Inkább nevessünk mint sírjunk! : -)
Inkább nevessünk mint sírjunk! : -)

 2. Nevessünk!

Egy örömteli, vidám eseménynek már a gondolata is megemelheti az endorfinok és más boldogsághormonok szintjét, illetve csökkentheti a stresszhormonok termelődését. A Kaliforniai Egyetem kutatói 16 férfit vizsgáltak meg, akik egyetértettek abban, hogy egy bizonyos videofilm mulatságos. A csoport felének három nappal a vetítés előtt megmondták, hogy ezt a filmet fogják megnézni.

Ennek hatására azonnal biológiai változások indultak meg a szervezetükben, a film megtekintésekor pedig jelentősen leesett a stressz-hormonszintjük, miközben endorfinszintjük 27 százalékkal, növekedési hormonszintjük pedig 87 százalékkal nőtt (ez utóbbi változás az immunrendszer javulására utaló jel).

Aludjunk sokat!
Aludjunk sokat!

 3. Aludjunk!

Napjainkban sokan küzdenek alvási panaszokkal. A délutáni szunyókálás vagy az, hogy hetente egyszer már este 8-kor ágyba bújunk egy jó könyvvel, egy órával később pedig eloltjuk a lámpát, többet javíthat a hangulatunkon és kedélyállapotunkon, mint a világ összes masszázsa vagy pezsgőfürdője.

4. Dúdolgassunk!

A zene nem csak a fenevadakat szelídíti meg. Tudományosan igazolt tény, hogy az agy azon részeit serkenti, amelyek a boldogságért felelősek – ugyanazokat, amelyek a finom ételek vagy a szex hatására is aktivizálódnak. Idős betegeknek, akiknek szemműtétje közben az általuk választott zene szólt, jóval lassabb volt a pulzusuk, és alacsonyabb a vérnyomásuk, és a szívüket sokkal kevésbé terhelte meg a beavatkozás, mint azokét, akiken csendben végezték a műtétet.

Rend a lelke mindennek!
Rend a lelke mindennek!

 5. Rakjunk rendet!

Szinte képtelenség úgy meditálni, mélyen lélegezni vagy relaxálni, hogy az ember körül mindent elborítanak a papírok, számlák és magazinok, hogy a szekrényekből kilógnak a ruhák, s tudjuk, hogy pénzügyeinket már fél éve nem ellenőriztük. Ráadásul a takarítás maga – a söprés, a portörlés vagy a felmosás – is meditatív jellegű lehet az ismétlődő mozdulatok révén, ha arra összpontosítunk, amit csinálunk.

6. Mondjunk nemet!

Ne foglalkozzunk olyasmivel, ami nem szükséges, ráadásul nem is különösebben élvezzük. Ha már elegen jelentkeztek a jótékonysági vásár le-bonyolítására, s terhesnek érezzük, hogy megint részt vegyünk az előkészítő bizottság munkájában, mondjuk le, és hagyjuk, hogy más végezze el a munkát.

7. Írjunk listát!

Nincs jobb módszer gondolataink rendezésére és a szorongás enyhítésére, mint az aktuális teendők összeírása. Csodás sikerélményt jelent, ahogy sorra kipipáljuk a listán mindazt, amit elvégeztünk.

8. Egyszerre csak egy dolgot!

Tudományosan is kimutatták, hogy aki egyszerre több dologgal foglalkozik, annak könnyebben felszökik a vérnyomása. Ezért ahelyett, hogy mosás vagy mosogatás közben telefonálnánk, üljünk le egy kényelmes fotelbe, és fordítsuk minden figyelmünket a beszélgetésre. E-mailjeinket se az egyéb feladatok végzése közben nézzük meg: zárjuk be a levelezőprogramot, és előbb fejezzük be a jelentés írását, amelybe belekezdtünk. Ez egyébként hasonló az odafigyelés gyakorlásához.

9. Kertészkedjünk!

A friss levegő és a mozgás önmagában is csökkenti a stresszt és javítja a közérzetet, de a szépen kigyomlált ágyás látványa, a virágok fejlődésének figyelése vagy az elhalt száraz ágak lemetszése órákig vagy akár napokig tartó sikerélményt kínál.

10. Kapcsoljuk ki a híreket!

Egy héten át ne olvassunk újságot, ne nézzünk a tévében híradót, és az online híroldalakat is kerüljük el. Meneküljünk el időlegesen a nyomtatott és az elektronikus sajtó, a tévé és a rádió által folyamatosan ránk zúdított szörnyűségek elől, s fordítsuk az így felszabaduló időt sétára, meditálásra vagy naplóírásra. A gazdiknak stressz-hatás alatt lényegesen lassabb a pulzusuk és alacsonyabb a vér-nyomásuk, mint azoknak, akiknek nincs házi kedvence.

Nagyon jó kikapcsolódás ha megsétáltatjuk kutyusunkat!
Nagyon jó kikapcsolódás ha megsétáltatjuk kutyusunkat!

11. Sétáltassuk meg a kutyát!

Számos tudományos felmérés igazolta a házi kedvencek stresszenyhítő hatását. Kutatók 240 házaspár szívének állapotát vizsgálták meg ebből a szempontból. A csoport felének volt házi kedvence. Nekik stressz hatás alatt lényegesen lassabb volt a pulzusuk, és alacsonyabb a vérnyomásuk, mint a többieknek.

12. Illatosítsunk!

Az aromaterápia képes enyhíteni a stresszt. Egy kísérlet során például kimutatták, hogy a rozmaringillatú helyiségben tartózkodó személyek kevésbé szorongtak, éberebbek voltak és gyorsabban végezték el a kapott matematikai feladatokat. A levendulaillatot belélegző felnőtteknél pedig megnőtt azon agyhullámok aránya, amelyek az ellazultság fokozódását jelzik. Manapság az elektromos illatosítóktól kezdve az illóolaj-párologtatókon és potpourrikon át egészen az illatgyertyákig sokféle eszköz kapható a lakások illatosítására.

13. Ne törődjünk a tőzsdével!

A befektetéseinkről kapott napi jelentésektől könnyen magasba szökhet a vérnyomásunk. Sőt kínai kutatók közvetlen összefüggést találtak a tőzsde napi teljesítménye és az azt folyamatosan figyelemmel kísérő személyek lelki egészsége között. A tapasztalt befektetők tudják, hogy a legtöbb pénzügyi sebet begyógyítja az idő, ezért tehát adjunk időt a piacnak, hogy magához térjen, a befektetéseinknek, hogy dolgozzanak – önmagunknak pedig engedélyezzünk egy kis megérdemelt pihenőt.

14. Látogassunk el egy nyugodt helyre!

A könyvtárak, múzeumok, parkok és templomok a béke és nyugalom szigetei a mai rohanó világban. Keressünk egy csendes helyet otthonunk közelében, s legyen az a titkos menedékünk.

15. Vállaljunk önkéntes munkát!

Mások megsegítése közben a saját problémáinkat is más szemszögből látjuk, emellett emberekkel kerülünk kapcsolatba. A boldog emberek szívesebben segítenek másoknak – mások megsegítése viszont boldogabbá tesz. Egy tanulmány készítői kimutatták, hogy az önkéntes munka a jó közérzet mind a hat elemét fokozza: a boldogságot, a megelégedettséget, az önbecsülést, a dolgok kézben tartásának képességét, a testi egészséget és a lelki egyensúlyt.

Fontos hogy egyedül is legyünk néha!
Fontos hogy egyedül is legyünk néha!

 16. Töltsünk valamennyi időt egyedül!

Noha a párkapcsolat a stressz legjobb ellenszerei közé tartozik, néha mindenkinek szüksége van egy kis egyedüllétre, hogy feltöltődjön, és a gondolataival foglalkozzon. Hívjuk meg magunkat ebédre vagy moziba, vagy töltsünk el úgy egy délutánt, hogy a könyvesboltban vagy a régiségkereskedésben nézelődünk.

Egy kiadós séta csodákra képes.
Egy kiadós séta csodákra képes.

 17. Sétáljunk ellazulva!

Valószínűleg tudjuk már, hogy a testmozgás a nyugtatóknál is hatékonyabban enyhíti a stresszt és a szorongást. Ráadásul a séta még hasznosabb, ha közben az elménket is trenírozzuk. Egy 16 héten át tartó kísérlet során 135 főt öt csoportra osztottak. Az első csoport tagjai rendszeres tempós sétákat tettek, a második csoportba tartozók lassan sétálgattak, a harmadik csoportba osztottak pedig a lassú séta közben a relaxációs válasz kiváltására alkalmas módszert alkalmazták.

Ennek a csoportnak a tagjait arra kérték, hogy figyeljenek oda a lépteikre, s közben számoljanak – egy, kettő, egy, kettő -, és képzeljék is maguk elé a számokat. A negyedik csoport a tajcsi egyik változatát gyakorolta, az ötödik pedig kontrollcsoportként szolgált. A relaxációt gyakorló csoportnál jelentősen csökkent a szorongás, s önmagukkal kapcsolatosan kevesebb negatív és több pozitív érzésük volt. Összességében ugyanolyan mértékű stresszcsökkentő hatást tapasztaltak, mint a tempósan sétálók, ám a kedvező hatások azonnal jelentkeztek.

Fontos az is hogy kik vesznek körül minket, és hogy mennyi barátunk van!
Fontos az is hogy kik vesznek körül minket, és hogy mennyi barátunk van!

18. Fűzzük szorosabbra a rokoni és baráti szálakat!

Egy 1300-nál is több, különböző korú férfi és nő bevonásával végzett elemzés azt mutatta, hogy nagyobb eséllyel egészségesebb a vérnyomása, koleszterinszintje, vércukor anyagcseréje és stresszhormonszintje azoknak, akiknek sok közeli barátja van, mint azoknak, akik legfeljebb két embert tudnak igazán közeli barátként megnevezni.

Emellett úgy találták, hogy a nőknél – és kisebb mértékben a férfiaknál – a szülőkkel és a házastárssal fenntartott jó viszony is kedvező hatású. Megállapították továbbá, hogy azok, akik magányosnak, depressziósnak és elszigeteltnek érzik magukat, háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel betegednek meg és halnak meg idő előtt, mint azok, akikben erős a szeretet, a kötődés és a közösséghez tartozás érzése.

19. Törődjünk a lelkiekkel!

Az aktívan vallásos emberek boldogabbak és könnyebben birkóznak meg a válsághelyzetekkel, ez tudományosan bizonyított tény. A hit sokaknak nyújt közösségi támogatást, értelmet ad az életüknek, megtanítja őket a teljes elfogadásra és a mások felé való nyitottságra, és segít elviselni az élet nehézségeit. Hasonló segítséget nyújthat a spiritualitás.

20. Értékeljük a jó dolgokat!

Általában jobb a közérzete azoknak, akik mindennap szánnak néhány pillanatot arra, hogy eltűnődjenek életük valamely pozitív elemén (hogy egészségesek, vannak barátaik, a családjukban minden rendben van, hogy szabadon élhetnek és tanulhatnak stb.).

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.